Τα τσιμέντα δεν έσωσαν την κατάσταση – εικόνες καταστροφής στον εγκιβωτισμένο Ποδονίφτη

Αν και σε γενικές γραμμές τα ποτάμια στην Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα άντεξαν τους τεράστιους όγκους νερού, για άλλη μια φορά έφτασαν στα όρια των αντοχών τους. Ο Ποδονίφτης σε κάποια σημεία του υπερχείλισε, γεμίζοντας λάσπες τους παρακείμενους δρόμους, αλλά και ιδιοκτησίες, ξυπνώντας μνήμες παλαιότερων μεγάλων καταστροφών.

Οι εικόνες που αποκαλύφθηκαν σήμερα (15/10/21) το πρωί στο εγκιβωτισμένο τμήμα του Ποδονίφτη είναι αδιάψευστος μάρτυρας, ότι η τσιμεντοποίηση δεν είναι λύση. Το τμήμα αυτό του ποταμιού μετά την oδ΄ό Αχαρνών και μέχρι την εκβολή του Ποδονίφτη στον Κηφισό είναι πλήρως τσιμεντοποιημένο. Το 1994, μετά τις πλημμύρες που είχαν γίνει τότε, η κοίτη ανακατασκευάστηκε εξ αρχής, πάλι στη λογική του εγκιβωτισμού.

Μετά το υπόγειο τμήμα του Ποδονίφτη κάτω από την Αχαρνών στη Νέα Χαλκηδόνα τεράστιες πλάκες τσιμέντου έχουν γεμίσει την κοίτη. Η υπερχείλιση έγινε στην δεξιά όχθη, στην οδό Περισσού

Οι εικόνες δείχνουν ότι τα τσιμέντα, όσο οπλισμένα και να είναι, δεν μπορούν να συγκρατήσουν την ορμή του νερού. Αντίθετα, όταν το ποτάμι μετατρέπεται σε τσιμέντινο οχετό, η ταχύτητα και άρα η ορμή του πολλαπλασιάζεται. Το ποτάμι στριμωγμένο ανάμεσα σε τσιμέντα και σε υπόγεια τμήματα γίνεται ακόμα πιο καταστροφικό, επιφέροντας καταστροφές και στα ανάντι τμήματα, που στην περίπτωση μας είναι σε φυσική μορφή.

Κι όμως αυτή την λύση της τσιμεντοποίησης είχε επιλέξει η Περιφέρεια Αττικής ως απάντηση στα πλημμυρικά φαινόμενα, λύση στην οποία αντιτάχθηκε η δημοτική αρχή της πόλης (Άρης Βασιλόπουλος – Δύναμη Πολιτών) και ευτυχώς κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το δυστύχημα είναι ότι μέχρι σήμερα, δυο σχεδόν χρόνια μετά την απόρριψη του έργου από το ΣτΕ, δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ποδονίφτης (αυθαίρετες κατασκευές στις όχθες του, αγωγοί ομβρίων, ενίσχυση πρανών, καθαρισμός).

Η επιτήρηση της στάθμης του Ποδονίφτη δεν αρκεί για να προλάβει τις καταστροφές…

Η εγκατάσταση αυτή στο τέλος του υπογειοποιημένου τμήματος του Ποδονίφτη στο υ΄ψος της συμβολής του με την οδό Αχαρνών αναφέρει ότι έχει τοποθετηθεί από το Αστεροσκοπείο Αθηνών για να επιτηρεί τη στάθμη των υδάτων. Χτες (14/10/2021) το απόγευμα σε αυτό το σημείο το νερό είχε φτάσει στην οροφή και υπερχείλισε στην παρακείμενη οδό Περισσού, κλείνοντας έναν πολυσύχναστο δρόμο (συνδέει τους Αγίους Αναργύρους με την Νέας Χαλκηδόνα και την Αθήνα) και απειλώντας τις παρακείμενες ιδιοκτησίες. Δεν ξέρουμε τι κατέγραψε το Αστεροσκοπείο…

Δέσποινα Σπανούδη: Να επανεξεταστούν όλα τα εγκιβωτισμένα ή εξαφανισμένα ποτάμια

Αναδημοσιεύουμε ανάρτηση της Δέσποινας Σπανούδη από το facebook:

Η υπερχείλιση του Ποδονίφτη στο ύψος της οδού Δοξάτου, στη Νέα Χαλκηδόνα. Τα αυτοκίνητα βρίσκονται επί της οδού Περισσού, που έχει γίνει προέκταση της κοίτης

Αυτός είναι ο Ποδονίφτης στο σημείο που η φυσική κοίτη καταργείται και το νερό οδηγείται σε αγωγούς που περνάνε κάτω από την Αχαρνών για να συνεχίσει εγκιβωτισμένος μέχρι τον Κηφισό. Επίσης και αυτό το εγκιβωτισμένο τμήμα στα κατάντι πλημμύρισε σήμερα. Το ελεύθερο τμήμα του Ποδονίφτη, κατά μήκος της Ν. Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, απειλήθηκε με «αντιπλημμυρικό» εγκιβωτισμό πριν λίγα χρόνια. Δόθηκε ολόκληρη μάχη για να κρατηθεί ελεύθερο με εναλλακτικές προτάσεις ώστε να απελευθερωθεί η φυσική κοίτη από διάφορες παρεμβάσεις και να διατηρηθεί αυτό το πολύτιμο μικρό οικοσύστημα στο κέντρο της Αθήνας. Την κερδίσαμε στο ΣΤΕ. Φυσικά οι παράγοντες της Περιφέρειας που μας έλεγαν ότι ο εγκυβωτισμός ήταν α-π-α-ραί-τη-τος για να μη θρηνήσουμε θύματα, δεν ξανασχολήθηκαν με το θέμα.

Τι μπορεί να γίνει εναλλακτικά; Να μελετηθεί η δυνατότητα να επανέλθει σε φυσική μορφή η κοίτη μέχρι τον Κηφισό, ακόμη και δημιουργώντας γέφυρα για να περάσει κάτω από την Αχαρνών. Να απομακρυνθούν οι αυθαιρεσίες από το τμήμα της φυσικής κοίτης στα ανάντι που δημιουργούν τυχόν εμπόδια.

Και να επανεξεταστούν όλα τα εγκιβωτισμένα ή εξαφανισμένα ποτάμια και μεγάλα ρέματα. Η ανασύσταση κάποιων από αυτά, είναι παγκόσμια τάση και τα οφέλη θα είναι τεράστια. Όχι μόνο για τις πλημμύρες αλλά και για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την ομορφιά του αστικού τοπίου. Και τέτοιες προσεγγίσεις αληθινά καινοτόμες και ουσιαστικές μη περιμένετε να τις σκεφτούν οι αρμόδιοι και οι πολιτευτές. Χρειάζεται να τις αναδείξουν και να τις διεκδικήσουν αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται. Εμείς.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *