Ηλεκτροφωτισμός με τα μισά χρήματα και χωρίς εκχώρηση – Κάνε το όπως ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης!

Το γεγονός ότι 42 Δήμοι σε όλη τη χώρα επιλέγουν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτροφωτισμό εκχωρώντας την υπηρεσία σε ιδιωτικές εταιρείες επικαλέστηκε για άλλη μια φορά ο Η. Τάφας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να δικαιολογήσει την υπογραφή του στην «ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης» και όλες τις υπόλοιπες ενέργειες που έτρεξε για να παραχωρηθεί για 9 χρόνια ο ηλεκτροφωτισμός της πόλης μας σε ιδιώτη, ο οποίος θα εισπράξει από το δημοτικό ταμείο 3,75 εκατ. ευρώ.

Ο Πολίτης έχει ήδη αποκαλύψει τι συμβαίνει σε δήμους που επέλεξαν αυτό το δρόμο και έχουν εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες. Όπως επίσης έχει ήδη παρουσιάσει το «παράδοξο» σε όλους αυτούς τους δήμους να παίρνουν τους διαγωνισμούς μόλις δυο εταιρείες, με ελάχιστη έκπτωση, γεγονός που έχει κινητοποιήσει ήδη την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε μια περίπτωση Δήμου, ο οποίος σε αντίθεση με τη μεθοδολογία άλλων ΟΤΑ, επέλεξε να προμηθευτεί απ’ ευθείας το υλικό και να το εξοφλήσει με χαμηλότοκο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόκειται για το Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Δήμαρχος εκεί δεν είναι κανένας αριστερός, αλλά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος εκλέγεται με τη σημαία της Ν.Δ. (στις εκλογές του 2019 εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 71,14%).

Ο Δήμος 3Β, όπως είναι γνωστός στους αυτοδιοικητικούς, έλαβε το 2017 την απόφαση να προχωρήσει σε 10ετές δάνειο ύψους 1,6 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να χρηματοδοτήσει την αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες led και να εγκαταστήσει ένα δίκτυο έξυπνου δημοτικού φωτισμού. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι η επένδυση θα αποσβεστεί σε περίπου τρία χρόνια.

Πράγματι, ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο 2017, μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 ολοκλήρωσε την αντικατάσταση 6.223 λαμπτήρων, ενώ εγκατέστησε και σύστημα τηλεδιαχείρισης (έξυπνος φωτισμός).

Τα αποτελέσματα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι μετρήσιμα από την πρώτη ημέρα. Όπως διαβάζουμε σε τοπικό ρεπορτάζ τον Νοέμβριου 2020 καταναλώθηκαν 165.777,3 κιλοβατώρες για τον οδοφωτισμό, τη στιγμή που με τους παλιάς τεχνολογίας λαμπτήρες θα καταναλώνονταν 263.705,5 κιλοβατώρες. Η διαφορά αυτή στην κατανάλωση σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συστήματος αντιστοιχεί σε πραγματική εξοικονόμηση 38.237,3€!

Κάπου 500 χιλιάδες ευρώ το χρόνο επωφελείται το ταμείο του Δήμου και αυτά τα χρήματα μένουν στο Δήμο και δεν πάνε στις τσέπες ιδιωτών, όπως προβλέπεται στις συμβάσεις που έχουν γίνει της… μόδας τελευταία.

Για να το κάνουμε ακόμα πιο ξεκάθαρο: ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης με δάνειο μόλις 1,6 εκατ. ευρώ (όσο ήταν περίπου το δάνειο που σκόπευε να πάρει η διοίκηση Βασιλόπουλου το 2019) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ολοκλήρωσε την προμήθεια και εγκατάσταση του νέου ενεργειακά αναβαθμισμένου ηλεκτροφωτισμού εγκαθιστώντας πολύ περισσότερα φωτιστικά από το δικό μας δήμο (η μελέτη που έχει στα χέρια του ο Δήμος ΝΦ-ΝΧ μιλά για 4.685 φωτιστικά). Για μικρότερη δουλειά, δηλαδή, ο δικός μας δήμος θα πληρώσει υπερδιπλάσια χρήματα.

Κι ακόμα, ενώ ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης άρχισε να επωφελείται από τον πρώτο χρόνο με μεγάλη μείωση στις δαπάνες από την μείωση ενεργειακής κατανάλωσης, η σύμβαση που προωθεί η διοίκηση Βούρου στο δικό μας Δήμο προβλέπει αυτό το όφελος να το… τσεπώνει ο ιδιώτης ανάδοχος για 9 χρόνια (κάπου 453 χιλιάδες ευρώ το χρόνο!) από τα ανταποδοτικά έσοδα του Δήμου.

Γιατί δεν το κάνετε όπως ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κύριοι της διοίκησης; Γιατί δεν ρωτάς κύριε Βούρο τον συνάδελφό σου τον κ. Κωνσταντέλλο πώς μπόρεσε να κάνει τόσο μεγάλο έργο, χωρίς να εκχωρήσει μια βασική υπηρεσία του Δήμου και με τόσο μικρότερο κόστος;

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *