Ποινικές διώξεις σε αιρετούς, πειθαρχικά σε υπαλλήλους για σκανδαλώδεις συμβάσεις ηλεκτροφωτισμού

Οι σκανδαλώδεις συμβάσεις, τις οποίες με πανομοιότυπο τρόπο καταρτίζουν δημοτικές αρχές ανά την Ελλάδα εκχωρώντας τον ηλεκτροφωτισμό των πόλεων σε ιδιωτικές εταιρείες έχουν απασχολήσει, όπως ήδη έχουμε γράψει, ελεγκτικές και δικαστικές αρχές. Μετά την πρώτη υπόθεση έργου ηλεκτροφωτισμού που έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και αφορά το Δήμο Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο Κρήτης, για την οποία έχει γράψει από τον περασμένο Απρίλιο ο Πολίτης (διαβάστε: «Στη Δικαιοσύνη για διαγωνισμό – σκάνδαλο 4 εκ.€ του 2015» σε έργο φωτισμού), σήμερα θα αναφερθούμε σε άλλη μια υπόθεση για την οποία έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη και τα ελεγκτικά όργανα των αποφάσεων ΟΤΑ. Αφορά τον Δήμο Θερμαϊκού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Όπως στο Δήμο Μαλεβιζίου έτσι και στο Δήμο Θερμαϊκού ο ανάδοχος του έργου είναι η ίδια εταιρεία από τον ακριτικό Έβρο. Πρόκειται για την εταιρεία που εδώ και μήνες «ψιθυρίζεται» στην πόλη μας ότι θα… κερδίσει τον διαγωνισμό που με διαδικασίες – εξπρές πραγματοποίησε μέσα στο καλοκαίρι η δημοτική αρχή του κ. Βούρου στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών ιστοσελίδων ο νυν δήμαρχος Θερμαϊκού απαντώντας σε ερώτηση επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης ενημέρωσε «πως η υπόθεση βρίσκεται στον ανακριτή επιβεβαιώνοντας πως υπάρχει κατηγορία και κατά του κ. Μαυρομάτη (σ.σ. του τέως δημάρχου) και μελών της Οικονομικής Επιτροπής».

Αποκάλυψε επίσης «πως του έχει ζητηθεί να περάσουν πειθαρχικό και δημοτικοί υπάλληλοι που παρέλαβαν το έργο και έχουν ήδη κατατεθεί οι απολογίες τους αλλά παράλληλα ανάλογη διαδικασία προχωράει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά δημοτικών συμβούλων της προηγούμενης σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου της παράταξης της τότε διοίκησης».

Η σύμβαση είχε υπογραφεί στις αρχές Αυγούστου 2018, από τον τότε δήμαρχο Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη, εναντίον του οποίου τώρα η Δικαιοσύνη άσκησε δίωξη και τον Πρόεδρο της Dasteri Systems AΕ Γιάννη Δαστερίδη. Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι από την πανηγυρική υπογραφή.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να διαβάσουν ενδεικτικά το σχετικό δημοσίευμα του evros-news.gr

Ο Πολίτης θα συνεχίσει να φέρνει στο φως ανάλογες περιπτώσεις από όλη την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι σχεδόν όλα τα 42 έργα ηλεκτροφωτισμού Δήμων, τα οποία ανέφερε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Η. Τάφας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που γίνονται με τη μέθοδο της εκχώρησης σε ιδιώτες έχουν «κερδίσει» δυο συγκεκριμένες εταιρείες, γεγονός που κινητοποίησε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και τις ελεγκτικές και δικαστικές αρχές. Ήδη σε δυο (τουλάχιστον) δήμους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις κατά αιρετών, ενώ σε σειρά άλλων δήμων έχουν ξεσηκωθεί μεγάλες αντιδράσεις.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *