Το «βρώμικο 89», το πλεόνασμα που… εξαφανίστηκε και μια διοίκηση που τρέμει τις ψηφοφορίες

Όποιοι είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν ολόκληρη την σχεδόν 5ωρη διαδικασία του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου στις 9 Σεπτεμβρίου θα μπορούσαν να γράψουν σελίδες βιβλίου με τις απίστευτες ατάκες που ακούστηκαν. Το θέμα ως γνωστόν ήταν το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού, ένα έργο τεραστίου κόστους για το οποίο η διοίκηση του Δήμου πεισματικά αρνείται κάθε δημόσια συζήτηση και σύρθηκε σε αυτή τη συνεδρίαση κατ’ απαίτηση 19 δημοτικών συμβούλων (στους 33) που εκπροσωπούν το 60% και πλέον του λαού της πόλης μας.

Πέρα από τα γνωστά φληναφήματα του δημάρχου περί «προόδου», την οποία δήθεν «υπονομεύουν» όσοι αντιτίθενται στην παράδοση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης μας σε μια ιδιωτική εταιρεία μαζί και των ανταποδοτικών εσόδων του Δήμου, οι ελάχιστοι υπερασπιστές της αμαρτωλής σύμβασης που έλαβαν το λόγο εκστόμισαν φοβερές ατάκες. Ας τις παρακολουθήσουμε:

Σωτήρης Κοσκολέτος: «Αυτό που γίνεται σήμερα μου θυμίζει το βρώμικο 89».

Ναι, ο κ. Κοσκολέτος, μέλος της Νέας Δημοκρατίας, άλλοτε αντίπαλος των Κουτσάκη, Κανταρέλη, Τάφα στα δημοτικά συμβούλια (όταν ως δημοτικός σύμβουλος υπό τον Χάρη Τομπούλογλου έκανε σφοδρή αντιπολίτευση στη διοίκηση Γαϊτανά, στην οποία συμμετείχαν οι σημερινοί του σύντροφοι), τολμά και μιλά για «βρώμικο 89» (αλήθεια πόσων χρονών ήταν τότε;). Μήπως αλήθεια έχει προσχωρήσει στο… ΠΑΣΟΚ και δεν το ξέρουμε;

Δημήτρης Κανταρέλης: «Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα» (όταν τον εγκαλούσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης γιατί διέκοψε πραξικοπηματικά τη συνεδρίαση, θυμίζοντάς του ότι κάνει κακή αρχή ως πρόεδρος του Δ.Σ.

Αλήθεια κ. Κανταρέλη, τι άλλο να περιμένουμε δηλαδή; Θα διατάξετε τη… φυλάκιση όσων συμβούλων σας πάνε κόντρα; Αυτή είναι η δημοκρατία για την οποία εκόπτεσθο, στις ελάχιστες φορές που συμμετείχατε στα δημοτικά συμβούλια της περιόδου 2014-2019;

Σωτήρης Κοσκολέτος: «Χάνουμε ώρες από τη ζωή μας» συμμετέχοντας στα δημοτικά συμβούλια.

Φοβερή άποψη από έναν αιρετό… Τι άλλο να σχολιάσουμε εμείς;

Μιχάλης Κουτσάκης: «Με τη μείωση κατά 30% των ανταποδοτικών τελών εξαφανίστηκε το πλεόνασμα». Ως επιχείρημα γιατί παραδίδουν σε ιδιώτη το έργο του ηλεκτροφωτισμού.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού μιλά για το πλεόνασμα των 2 εκατομμυρίων ευρώ που άφησε η διοίκηση Βασιλόπουλου στα ανταποδοτικά τέλη (ναι, αυτά που αρνούνταν να παραδεχτούν ότι τα βρήκαν…) και ισχυρίζεται ότι τελείωσαν. Αλήθεια πού τα ξόδεψαν; Άρκεσε μια χρονιά εφαρμογής της μείωσης των ανταποδοτικών τελών που επέβαλε η αντιπολίτευση για να… εξαφανιστεί ένα τέτοιο πλεόνασμα; Έκαναν κάποιο έργο και δεν το πήραμε χαμπάρι;

Γιάννης Βούρος: «Θα μας ανεχτείτε άλλους 28 μήνες».

Έμμεση παραδοχή ότι μετά θα εγκαταλείψει και πάλι την πόλη;

Όσοι βρεθήκαμε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου είδαμε μια εικόνα διάλυσης της διοίκησης. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των όψιμων συμμάχων της διοίκησης (ο κ. Κωνσταντινίδης ειδικά έδωσε… ρέστα στην υπεράσπιση της αμαρτωλής σύμβασης) οι περισσότεροι σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης δεν πήραν καν το λόγο. Κάποιοι φρόντισαν να κάνουν αισθητή την διαφοροποίησή τους, όπως η κα Παπακώστα που αντί να κάθεται στα έδρανα των συμβούλων κάθησε ανάμεσα στα μέλη του προεδρείου του Σωματείου εργαζομένων, ενώ απευθύνθηκε εκνευρισμένη στον πρόεδρο ζητώντας του να μην μιλά εκ μέρους της. Άλλοι προτίμησαν την αποχή (Μπερδέσης, Μπίγαλης), ενώ είχαν την ευχέρεια να συμμετέχουν από το… σπίτι τους μέσω της τηλεδιάσκεψης. Και άλλοι απλά… σιώπησαν.

Γι αυτό και Βούρος – Κανταρέλης – Τάφας με κάθε τρόπο απέτρεψαν την ψηφοφορία, αφού κινδύνευαν να μην συγκεντρώσουν ούτε δέκα ψήφους στην πρόταση της διοίκησης. Οχυρωμένοι πίσω από τον νόμο Θεοδωρικάκου, με τον οποίο όλες οι ουσιαστικές αποφάσεις μεταφέρθηκαν από τα εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια, στις επιτροπές με τη δοτή πλειοψηφία του εκάστοτε δήμαρχου, ετοιμάζονται να παραδώσουν τα χρήματα των δημοτών σε ένα αμφίβολο έργο υπονομεύοντας κάθε δυνατότητα αναπτυξιακής πολιτικής για τα επόμενα εννιά (9) χρόνια με τέσσερις (4) μόνο ψήφους που έλαβε η απόφασή τους στην Οικονομική Επιτροπή!

Αυτή είναι η περίφημη νομιμότητα, για την οποία τόσο φωνασκούσε ο κ. Βούρος στο προχθεσινό συμβούλιο, αυτή είναι η θεσμική νομιμοποίηση της επίμαχης σύμβασης. Με μόνο 4 ψήφους προχωρούν την μεγαλύτερη σύμβαση που έχει υπάρξει στο Δήμο μας τις τελευταίες δεκαετίες, αδιαφορώντας για την άποψη ακόμη και των ίδιων των συμβούλων της παράταξής τους.

Και όπως φαίνεται δεν φοβούνται (όπως ρώτησε ρητορικά η δημοτική σύμβουλος της Δύναμης Πολιτών, Δανάη Εμμανουήλ)…

Γιώργος Κατερίνης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *