Δύναμη Πολιτών: Δικαστικές διευκολύνσεις σε επιχειρηματίες – κυνηγητό στους εργαζόμενους

Απόφαση να στραφεί κατά εργαζομένων του Δήμου έλαβε η διοίκηση του κ. Βούρου, προσφεύγοντας στον Άρειο Πάγο κατά απόφασης Εφετείου που τους δικαιώνει και τους επιδικάζει αναδρομικά. Την ίδια στιγμή για δικαστική διεκδίκηση επιχείρησης κατά του Δήμου παραιτήθηκε της έφεσης, διευκολύνοντας συγκεκριμένο επιχειρηματία να μην πληρώσει διοικητικό πρόστιμο που του έχει επιβληθεί. Το θέμα αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Δύναμη Πολιτών:

Πριν λίγες μέρες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο κατά των διεκδικήσεων πέντε σχολικών καθαριστριών. Οι συγκεκριμένες εργαζόμενες του Δήμου, συμμετέχοντας σε συλλογική αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου και των Δήμων στους οποίους εργάζονται διεκδίκησαν το 2017 αναδρομικά ποσά λόγω μη αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας και κέρδισαν τόσο το πρωτόδικο δικαστήριο, όσο και το εφετείο. Τα ποσά που τους επιδικάστηκαν είναι μεταξύ 3.500 -9.000 ευρώ ανά εργαζόμενη. Η διοικούσα πλειοψηφία αποφάσισε να ζητήσει την αναίρεση αυτής της απόφασης και την αναστολή εκτέλεσής της, επικαλούμενη τις υποχρεώσεις της εκ του νόμου.

Διαφορετική όμως ήταν η προσέγγιση σε μια άλλη δικαστική διαμάχη του Δήμου λίγους μήνες πριν. Συγκεκριμένα με απόφασή της στις 3/2/2021 η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση κατά πρωτόδικης απόφασης με την οποία έγινε δεκτή για τυπικούς λόγους η ανακοπή απόφασης βεβαίωσης παράβασης σε επιχειρηματία της πόλης, για «αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστου χώρου». Με βάση αυτή την απόφαση ο επιχειρηματίας δεν θα πληρώσει διοικητικό πρόστιμο 6.500 ευρώ που του είχε επιβληθεί για την παράβασή του.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η δημοτική αρχή τηρεί διαφορετική στάση όταν οι δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν εργαζόμενους, αναγνωρίζοντας το δίκαιο των διεκδικήσεών τους και ζητώντας την αποκατάσταση των αδικιών και διαφορετική όταν επιχειρηματίες επιτυγχάνουν για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους την αναίρεση πληρωμής προστίμου για βεβαιωμένη παράβαση. Στη μια περίπτωση διαφυλάττουν τα δημόσια οικονομικά εξαντλώντας την αυστηρότητά τους κατά χαμηλόμισθων εργαζομένων και στην άλλη περίπτωση απεμπολούν την είσπραξη προστίμου, «κλείνοντας το μάτι» στην παραβατικότητα που αναπτύσσεται από μερίδα των επιχειρήσεων της πόλης. Δύο μέτρα και δυο σταθμά…

Οι συμπολίτες μας μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *