Φθηνά επικοινωνιακά τερτίπια με την κοινωνική πολιτική του Δήμου

Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοτική αρχή του κ. Βούρου μεταχειρίζεται την κοινωνική πολιτική ως σκηνικό για να ξεδιπλώσει την επικοινωνιακή του πολιτική. Θυμίζουμε ότι επί μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης κοινωνικές δομές που παρέλαβαν εν λειτουργία, όπως το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κοινωνικό Ενδυματοπωλείο παρέμειναν κλειστά, για να έρθουν εκ των υστέρων ο κ. Βούρος και τα στελέχη της διοίκησης να κάνουν… εγκαίνια, λες και τα ίδρυσαν αυτοί πρώτη φορά.

Στην ίδια ρότα και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ανθή Παπακώστα, η οποία φροντίζει καθώς φαίνεται να φιλοτεχνήσει το προσωπικό της προφίλ, χρησιμοποιώντας απλά ως… φόντο τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας, τις οποίες κληρονόμησε η νυν διοίκηση.

Σε συνέντευξή της που φιλοξενείται στην εφημερίδα των βορείων προαστίων Αμαρυσία, η κα Παπακώστα παρουσιάζει «το ανθρωπιστικό της όραμα» (όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει εδώ τη μακροσκελή συνέντευξη). Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις ανθρωπιστικές της ευαισθησίες, αν και δεν αρκούν για να μας πείσουν για το λόγο που αποφάσισε, όντας εντελώς άσχετη με την περιοχή (ούτε κατάγεται από την πόλη μας, ούτε κατοικεί, ούτε έχει κάποια άλλη γνωστή δραστηριότητα εδώ) να αναμιχθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και να κατέλθει στις εκλογές υπό τον Γιάννη Βούρο. Εμείς απλά θα θυμίσουμε πώς έχει μεταχειριστεί η κα αντιδήμαρχος και η διοίκηση στην οποία μετέχει τις κοινωνικές δομές του Δήμου.

Κοινωνικό Παντοπωλείο. Η διοίκηση Βούρου παρέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2019 μια δομή σε πλήρη λειτουργία με σχεδόν 300 ωφελούμενους. Κι όμως η διανομή τροφίμων σταμάτησε τον Δεκέμβριο του 2019, για να ξεκινήσει και πάλι στα τέλη Μαρτίου 2020, επειδή η διοίκηση δεν… πρόλαβε έγκαιρα να ετοιμάσει τις λίστες. Εντάξει η διοίκηση ήταν νέα, η κα Παπακώστα ανέλαβε αντιδήμαρχος μόλις στις 10/3/2020. Η ίδια φρόντισε όμως να μοιράσει άφθονο… οπτικό υλικό από τη διανομή τροφίμων που ξεκίνησε κατ’ οίκον λόγω των περιοριστικών μέτρων της καραντίνας.

Αλλά και το 2021, Ιανουάριο και Φεβρουάριο δεν μοιράστηκαν τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Η πρώτη διανομή για το 2021 ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου.

Κοινωνικό Ενδυματοπωλείο. Κι αυτή η δομή παραδόθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή σε λειτουργία, αλλά παρέμεινε κλειστή για 8 μήνες. Μόλις στα τέλη Απριλίου 2020 με δελτίο τύπου (και τις ανάλογες… φωτογραφίες) η δημοτική αρχή φρόντισε να πληροφορήσει τους δημότες ότι λειτουργεί το Ενδυματοπωλείο και πάλι.

Κοινωνικό Φαρμακείο. Κι αυτό αφού λειτούργησε επί 5 χρόνια ασταμάτητα με μεγάλη ανταπόκριση από κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας. Η νέα διοίκηση το άφησε για καιρό κλειστό για να έρθει στις 21/2/2020 να πραγματοποιήσει… εγκαίνια.

Μια από τις πρώτες αρμοδιότητες τις οποίες ανέλαβε η κ. Παπακώστα ήταν το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων ΕΣΤΙΑ. Μια δομή η οποία λειτουργεί από το 2017 με μεγάλη επιτυχία στην πόλη μας και έχει προσφέρει στέγη και δράσεις κοινωνικής ένταξης σε εκατοντάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Κι όμως η διοίκηση προσπάθησε να απολύσει όλους τους εργαζόμενους του προγράμματος στις 31/12/2019 και, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, να διορίσει ανθρώπους του περιβάλλοντός της. (Αναλυτικότερα σε ένα από τα ρεπορτάζ μας: Στον αέρα το πρόγραμμα «Εστία» για τους πρόσφυγες, προς απόλυση οι εργαζόμενοι σε αυτό). Οι προσπάθειες κατέρρευσαν και κόντρα στις επιδιώξεις της δημοτικής αρχής οι συμβάσεις των εργαζομένων παρατάθηκαν και το πρόγραμμα συνέχισε τη λειτουργία του. Η κα Παπακώστα παραιτήθηκε από επικεφαλής της επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος…

Υπάρχουν πολλά ακόμα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε για την επικοινωνιακή διαχείριση εκ μέρους της δημοτικής αρχής των κοινωνικών παροχών, τις οποίες σε μεγάλο βαθμό είναι υποχρεωμένος από το ρόλο του να παρέχει ένας φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος μας διαθέτει μια συγκροτημένη κοινωνική υπηρεσία, την οποία επιχείρησε να διαλύσει με μετακινήσεις προσωπικού που υπέγραψε ο ίδιος ο δήμαρχος. Σε κάθε ευκαιρία η δημοτική αρχή προσπάθησε να προβάλλει διάφορες δράσεις φιλικών της «εθελοντών», ενώ δεν δίστασε να διαφημίσει την προσφορά οχημάτων από εταιρείες ενοικίασης (τα οποία κανείς δεν γνωρίζει αν και που χρησιμοποιήθηκαν στην πόλη).

Σε όλα αυτά παρούσα η κα αντιδήμαρχος, φροντίζει πάντα να τονίζει την παρουσία της, υποβαθμίζοντας μάλιστα το ρόλο υπηρεσιών που δεν ελέγχει η ίδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δράση παράδοσης του συγκεντρωμένου υλικού για τους σεισμοπαθείς της Ελασσόνας πρόσφατα, αποκρύφθηκε η συμμετοχή της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου.

Πριν λίγους μήνες είχαμε και πάλι θέσει το ερώτημα: Κοινωνική πολιτική ή προσωπική προβολή της αντιδημάρχου; Το επαναλαμβάνουμε…

Τελειώνοντας, μια χαρακτηριστική λεπτομέρεια από τη συνέντευξη της κας αντιδημάρχου, η οποία όμως αναδεικνύει πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί της επικοινωνιακής διαχείρισης. Αναφέρεται στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δόθηκε φέτος σε ανθρώπους που είχαν οικονομική ανάγκη. Μια ενίσχυση που εξαγγέλθηκε ως βοήθημα για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ας μας πει, λοιπόν, πότε δόθηκε στους ανθρώπους αυτούς η οικονομική ενίσχυση;

Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες κάποιοι(;) από τους δικαιούχους έλαβαν το ποσόν πριν 2-3 μέρες. Ίσως όταν έδινε τη συνέντευξη η κα Παπακώστα ακόμη δεν είχε πιστωθεί στους λογαριασμούς τους το… Χριστουγεννιάτικο επίδομα.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *