Μια επίκαιρη πρόταση ανάπλασης που θα αναβάθμιζε την ανατολική πλευρά της Ν. Φιλαδέλφειας

Η πρόσφατη συζήτηση για την τροποποίηση της διαχειριστικής μελέτης του άλσους και την περίφημη κατασκευή αναβαθμών στο βόρειο σύνορο του γηπέδου, που βαφτίστηκε από τη δημοτική αρχή «αναβάθμιση», έφερε στο δημόσιο διάλογο κι άλλα θέματα που άπτονται τόσο του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου, όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Είναι γνωστό ότι στην ανατολική πλευρά του γηπέδου, δίπλα στο σημερινό εργοτάξιο των έργων υπογειοποίησης της Πατριάρχου Κωνσταντίνου, εκτείνεται μια ολόκληρη περιοχή που κάποτε έσφυζε από ζωή και δραστηριότητα. Είναι τα εγκαταλειμμένα σήμερα εργοστάσια της Μπριτάνια και του Τεγόπουλου και ο περιβάλλων χώρος.

Μιλώντας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο πρώην δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος θύμισε ότι σε αυτό το χώρο έχει και ο δήμος ιδιοκτησία και θα μπορούσε να εκπονηθεί ένα σχέδιο ανάπλασης όλης αυτής της περιοχής των δυο εργοστασίων, αλλά και των εγκαταστάσεων της Robe di Kappa.

Αναζητήσαμε το προεκλογικό πρόγραμμα της Δύναμης Πολιτών από το 2019 και βρήκαμε το παρακάτω ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης που θα μπορούσε να αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή. Από εκεί και η αρχιτεκτονική μακέτα που συνοδεύει τη δημοσίευση:

Αξιοποίηση της περιοχής των εργοστασίων Μπριτάνια και Τεγόπουλος και του περιβάλλοντα χώρου

  • Άμεση αξιοποίηση της περιοχής με την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων της πράξης εφαρμογής
  • Υλοποίηση των πεζόδρομων, των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων που προβλέπονται
  • Διεκδίκηση χρηματοδότησης για την δημιουργία σχολείου Ειδικής Αγωγής
  • Ανακατασκευή του διατηρητέου κτιρίου (δίπλα στο κτίριο Τεγόπουλου) και του φουγάρου, τα οποία περιέρχονται στην ιδιοκτησία του Δήμου, ώστε να αποτελεί ένα δείγμα της βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής μας
  • Απόκτηση του κτιρίου της Μπριτάνια και αξιοποίηση του σε δημοτικό χώρο πολιτισμού, εμπορίου, υπηρεσιών και αναψυχής
  • Προστασία και ανάδειξη του Γιαμπουρλά ώστε να αποτελεί ένα κυρίαρχο στοιχείο ανάδειξης της περιοχής.

Ας ανοίξει ο δημόσιος διάλογος γι αυτή την πρόταση και ας κληθούν αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, ιστορικοί -αρχαιολόγοι που έχουν ασχοληθεί με την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς να συμβάλλουν. Αυτή θα ήταν μια πραγματική αξιοποίηση της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών και μια ουσιαστική αναβάθμιση του περιβάλλοντος με αύξηση του ισοζυγίου πρασίνου και όχι δραματική μείωση, όπως συμβάινει μέχρι σήμερα.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *