Και έξωση του Φιλοζωικού από το άλσος ψηφίστηκε από την οριακή πλειοψηφία Βούρου – Γρετζελιά και… σία

Το ενδιαφέρον της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17 Μαρτίου επικεντρώθηκε στην κατασκευή των αναβαθμών στο νότιο άκρο του άλσους που γειτνιάζει με το γήπεδο, όμως δεν ήταν το μοναδικό θέμα που δίχασε τους δημοτικούς συμβούλους. Ένα από τα 13 σημεία των τροποποιήσεων που πέρασαν στην διαχειριστική μελέτη του άλσους είναι και αυτό της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων του Φιλοζωικού Συλλόγου για τα αδέσποτα. Με την ψήφο της συγκυριακής πλειοψηφίας Βούρου – Γρετζελιά και των ενσωματωμένων στη διοίκηση οι εγκαταστάσεις πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα. Και αυτή η απόφαση συστηματικά αποκρύπτεται, με τον ίδιο τον Γ. Βούρο να δίνει μια ακόμη παράσταση… φιλοζωίας στο Δ.Σ.

Εν αναμονή της δημοσίευσης της επίσημης απόφασης του Δ.Σ. μεταφέρουμε όσα διημήφθησαν στη συνεδρίαση και την ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης.

To σημείο 8 των τροποποιήσεων που εισηγήθηκε η διοίκηση αναφέρεται ξερά: «Α. Απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του Φιλοζωικού».

Ο κ. Βούρος εισηγητικά ενημέρωσε ότι «το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη». Ποιο θέμα ακριβώς; Το επίσημο δελτίο τύπου του Δήμου για την εν λόγω συνάντηση (που πραγματοποιήθηκε στις 11/3, αλλά ανακοινώθηκε μόλις στις 16/3, παραμονή της συζήτησης στο Δ.Σ.) με τη συνηθισμένη πλέον ασάφεια που χαρακτηρίζει την επικοινωνιακή τακτική της δημοτικής αρχής αναφέρει ότι συζητήθηκαν μεταξύ άλλων: «Οι ρυθμίσεις που απαιτείται να γίνουν για τους χώρους φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων (μικρά καταφύγια για τα αδέσποτα ζώα), έχοντας ως δεδομένο την έλλειψη κατάλληλων χώρων στους αστικούς Δήμους της χώρας μας». Μια αμφίσημη τοποθέτηση, η οποία επ’ ουδενί δεν είναι ξεκάθαρη θέση υπέρ της παραμονής του καταφυγίου στο άλσος.

Είπε και κάτι άλλο ο κ. Βούρος. Ότι έχει ήδη συνυπογράψει με τον Φιλοζωικό Σύλλογο την μεταφορά των εγκαταστάσεων σε ένα χώρο κοντά στις εγκαταστάσεις της BSB.

Τι δεν είπε ο δήμαρχος. Ότι ο Φιλοζωικός Σύλλογος από τις 15/12/2020 έχει καταθέσει πρόταση (δείτε την αναλυτικά εδώ) στην οποία καλεί τον Δήμο να διεκδικήσει την νομιμοποίηση των εγκαταστάσεών του εντός του άλσους. Μια πρόταση την οποία αρνήθηκε να φέρει σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο (κατά δήλωσή του) φιλόζωος δήμαρχος.

Η πρόταση αυτή του Φιλοζωικού αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα, αφού αυτές τις μέρες βρίσκεται σε διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ρυθμίζονται θέματα των δεσποζόμενων και των αδέσποτων ζώων και μια σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου θα μπορούσε να δώσει διέξοδο και να αποτελέσει έναυσμα ώστε να νομιμοποιηθεί το καταφύγιο αδέσποτων της πόλης μας, αλλά να δοθεί διέξοδος για το θέμα της φιλοξενίας αδέσποτων και σε άλλους δήμους.

Ο Άρης Βασιλόπουλος έθεσε αυτή την πρόταση για άλλη μια φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο:

«Διαφωνούμε με την απομάκρυνση του Φιλοζωικού εφόσον δεν έρθει προς συζήτηση στο ΔΣ η πρόταση του Φιλοζωικού, η οποία σας κατατέθηκε στις 15/12/2020 και μέχρι σήμερα αρνείστε να το φέρετε προς συζήτηση. Προτείνουμε να περιγραφεί προβλεπόμενος χώρος στο βόρειο τμήμα προσωρινής φιλοξενίας, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί εφόσον υπάρξει Νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει τη χρήση και παράλληλα να ξεκινήσουν οι ενέργειες τις οποίες καθυστερείτε εδώ και τρεις μήνες.»

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Τόσο ο Π. Γρετζελιάς, όσο και ο Τ. Κωνσταντινίδης προσπάθησαν να πλειοδοτήσουν σε… ενδιαφέρον για το θέμα του καταφυγίου διατυπώνοντας συμπληρωματικά στην πρόταση απομάκρυνσης του Φιλοζωικού: «να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιστρέψει ο χώρος των ζώων στο άλσος». Περιμένοντας να δούμε πώς διατυπώθηκε ακριβώς το σημείο 8 στην τελική απόφαση, να σημειώσουμε ότι η παραπάνω πρόταση είναι εντελώς αντιφατική: στην διαχειριστική μελέτη του άλσους ή θα περιγράφεται η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων, ή η χωροθέτησή τους.

Ενδεικτικό της υποκριτικής στάσης Γρετζελιά – Κωνσταντινίδη είναι ότι στις 27/1/2021 ομού με τους δημοτικούς συμβούλους της διοικούσας παράταξης απέρριψαν ακόμη και τη συζήτηση της πρότασης του Φιλοζωικού Συλλόγου (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).

Η πρόταση της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων του Φιλοζωικού από το άλσος υπερψηφίστηκε από 17 συμβούλους: τους 11 της διοικούσας παράταξης, 3 της παράταξης Γρετζελιά και τους «ανεξάρτητους» αντιδημάρχους Κωνσταντινίδη, Λέκκα, Αλεφραγκή. Την πρόταση της Δύναμης Πολιτών που διατύπωσε ο Ά. Βασιλόπουλος ψήφισαν 13 σύμβουλοι: της Δύναμης Πολιτών, της Πόλης της καρδιάς μας και οι Λαζαρίδης, Ουσταμπασίδης, Παπαλουκά, Γούλας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δήλωσαν αποχή(!).

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *