Η ιστορία της μεταφοράς της Λαϊκής Αγοράς Ν. Χαλκηδόνας

Στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας έχει τεθεί ως θέμα η μεταφορά της Λαϊκής Αγοράς που πραγματοποιείται επί μια 30ετία στην οδό 700 Θεσπιέων. Η μεταφορά της Λαϊκής έχει απασχολήσει τα συλλογικά όργανα του Δήμου μας από το 2014, λίγο μετά την ανάληψη της διοίκησης από την Δύναμη Πολιτών. Όταν χωρίς προηγούμενη συζήτηση στο κοινοτικό ή το δημοτικό συμβούλιο, αλλά με ένα αυθαίρετο έγγραφο της πρώην δημάρχου Ε. Γαϊτανά προκλήθηκε η μεταφορά της Λαϊκής στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Η ενδεχόμενη μεταφορά στην Εθνικής Αντιστάσεως θα ήταν «καταστροφική για το μέλλον της λαϊκής αγοράς», όπως ομόφωνα αποφάσισε το Κοινοτικό Συμβούλιο Ν.Χ. στις 15/10/2014, ξεκινώντας έναν μαραθώνιο εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης, αλλά και ενημέρωσης των κατοίκων. Για το λόγο αυτό πραγματοποίησε δυο Λαϊκές Συνελεύσεις των κατοίκων της περιοχής στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Χαλκηδόνας: στις 27/11/2014 και στις 11/5/2015, συζητώντας ανοικτά με όλους τους κατοίκους τις επιλογές που υπάρχουν.

Μέσα από αυτές τις συζητήσεις αναδείχθηκε η δίκαιη απαίτηση των κατοίκων της οδού 700 Θεσπιέων να μεταφερθεί η Λαϊκή σε άλλο δρόμο, αλλά και η απαίτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής να μην απομακρυνθεί από τις γειτονιές που εξυπηρετεί, δηλαδή το Μεσαίο Κουκλάκι και την Χρυσαλίδα. Η δημοκρατική ανοικτή συζήτηση με όλους τους κατοίκους κατέληξε μετά από την εξέταση πολλών εναλλακτικών θέσεων στην υπόδειξη της εκ περιτροπής λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς ανά εξάμηνο στην οδό 700 Θεσπιέων, αλλά σε δυο διαφορετικά σημεία: εκεί όπου λειτουργούσε εξ αρχής και στο τμήμα της οδού μετά την οδό Δερβενακίων. Αυτή την απόφαση έλαβε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μετά από πολλές πιέσεις και διαφωνίες των παραγωγών και πωλητών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι δεν θα ήταν λειτουργική η προτεινόμενη νέα θέση.

Ακολούθως και αφού αποδείχθηκε ότι η μερική λειτουργία στη νέα αυτή θέση, δίπλα στη γέφυρα Αγίων Αναργύρων, δεν επηρέασε τη λειτουργία της Λαϊκής, το Κοινοτικό μας Συμβούλιο επανήλθε ζητώντας να αλλάξει η απόφαση της Περιφέρειας και να μονιμοποιηθεί η λειτουργία της αγοράς μόνο στο νότιο τμήμα της 700 Θεσπιέων, όπου δεν υπάρχουν κατοικίες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει όχληση των κατοίκων. Πλην όμως προσκρούσαμε σε γραφειοκρατικές λειτουργίες της αρμόδιας για τις λαϊκές αγορές υπηρεσίας.

Αυτή είναι συνοπτικά η ιστορία της μεταφοράς της Λαϊκής Αγοράς της Νέας Χαλκηδόνας. Η δημοτική αρχή της Δύναμης Πολιτών από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε κίνησε όλες τις διαδικασίες διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής και πραγματοποίησε αρκετές συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων μέχρι να πετύχει μια λύση που μετέφερε έστω και για το μισό χρόνο την αγορά από το σημείο όπου λειτουργούσε επί δυόμιση δεκαετίες.

Χρειάζεται να τα θυμίσουμε όλα αυτά, αφού ένα μέλος του Συμβουλίου της Κοινότητας από τη διοικούσα παράταξη ανάρτησε επιστολή των κατοίκων της 700 Θεσπιέων από το… 2015, αγνοώντας τις σημερινές δίκαιες διαμαρτυρίες των κατοίκων για την «επί της ουσίας κατάργηση της εκ περιτροπής ανά εξάμηνο μεταφοράς στο κάτω μέρος της οδού» που συμβαίνει τελευταία. Αντί να αναμένει η συγκεκριμένη κοινοτική σύμβουλος τη σχετική συζήτηση που έχει ήδη προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη 16/3 στο Κοινοτικό Συμβούλιο, «βιάστηκε» να απονείμει εύσημα στη σημερινή διοίκηση η οποία δήθεν «από την αρχή» ασχολείται με τη μεταφορά (να της θυμίσουμε ότι είναι διοίκηση ήδη εδώ και 18 μήνες και το θέμα τέθηκε ξανά στο δημόσιο διάλογο, όχι με πρωτοβουλία της, αλλά με επιστολή που έστειλε η παράταξη «Πόλη της καρδιάς μας» πριν ένα μήνα).

Τα θέματα που απασχολούν τις γειτονιές της πόλης μας δεν προσφέρονται για δημαγωγία. Ας το λάβουν υπόψη τους οι σημερινοί διοικούντες και ας φροντίσουν να σκύψουν στα προβλήματα που θέτουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Αυτό που λείπει είναι ο δημοκρατικός διάλογος και η διαβούλευση, κάτι που στη δική μας θητεία (2014-2019) ήταν μια συνεχής επιδίωξη.

Ας μην το προσπερνάνε με τεχνάσματα όσοι έχουν δημόσιο λόγο και ειδικά όσοι έχουν ασκήσει διοίκηση επί πολλά χρόνια στην πόλη μας χωρίς να έχουν αντιμετωπίσει τέτοια χρόνια προβλήματα, όπως η επιβάρυνση των κατοίκων ενός δρόμου από την λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς…

Γιώργος Κατερίνης, πρώην πρόεδρος Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας

Υ.Γ. Αυτές τις μέρες έχει κατατεθεί προς διαβούλευση ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση, που ανάμεσα σε άλλες αντιδημοκρατικές ανατροπές καταργεί εντελώς τα κοινοτικά συμβούλια στην Αττική, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες εκπροσώπησης και παρέμβασης των τοπικών κοινωνιών. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποια είναι η θέση της σημερινής διοίκησης του Δήμου επ’ αυτού…

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

2 Σχόλια

  1. Πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα (δυο χρόνια αν θυμάμαι καλά) για να αλλάξει την απόφασή της η Περιφέρεια.

  2. Ποιες ήταν οι γραφειοκρατικές λειτουργίες στις οποίες προσκρούσατε; Διότι αν καταλαβαίνω, όλα έγιναν σωστά σε επίπεδο δημοτικής αρχής ή κοινοτικού συμβουλίου, ωστόσο δεν έγινε τελικά αυτό στο οποίο είχαν συμφωνήσει όλοι. Ποιο ήταν το θέμα που έβαλε η υπηρεσία της περιφέρειας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *