Όταν η διοίκηση φοβάται την ενημέρωση…

Η χθεσινή (24/2) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν χαρακτηριστική για τον τρόπο που πολιτεύεται η διοίκηση του κ. Βούρου. Φέρνοντας εξ αρχής με πρωτοφανή προχειρότητα ένα θέμα που αγγίζει τις ευαισθησίες των πολιτών -την τροποποίηση της διαχειριστικής μελέτης του άλσους- κατόρθωσε να δυναμιτίσει το κλίμα. Ένα έγγραφο 2 σελίδων και ένα τοπογραφικό ήταν η μόνη εισήγηση που είχε στείλει η διοίκηση, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες για πολλές από τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται.

Η εμφανής έλλειψη πλειοψηφίας είναι αυτή που ανάγκασε τον δήμαρχο να συγκαλέσει άτυπη συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων πριν την προκαθορισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. Κι εκεί, αναγκάστηκε να κάνει στροφή και να δεχτεί την απόσυρση του θέματος και την σύσταση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής.

Ας σημειώσουμε εδώ παρενθετικά την σημασία της απλής αναλογικής στην αποτροπή μιας fast track συζήτησης. Αυτής της απλής αναλογικής, της οποίας την κατάργηση χειροκροτούν πολλοί τοπικοί πολιτευτές.

Προς στιγμήν φάνηκε ότι ο κ. Βούρος και η διοίκηση δείχνουν διάθεση δημιουργίας συναινετικού κλίματος. Η στάση της διοίκησης στη χθεσινή συνεδρίαση όμως έδειξε άλλα.

Η διοίκηση προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποφύγει την όποια ουσιαστική συζήτηση. Όσοι πολίτες είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση διαδικτυακά θα έμειναν με την απορία γιατί έγινε τόσος θόρυβος και τόση φασαρία για ένα ζήτημα στο οποίο είχε προϋπάρξει συνεννόηση μεταξύ των (περισσότερων) παρατάξεων. Η απάντηση είναι προφανής: η διοίκηση προσπάθησε να κρύψει την προχειρότητά της.

Η αλλεργία της διοίκησης του κ. Βούρου προς την ουσιαστική ενημέρωση φάνηκε όμως και από άλλες δυο «λεπτομέρειες» της χθεσινής συζήτησης:

Λίγες μέρες μετά την επέλαση της «Μήδειας» με τις συνέπειες που είχε και στην πόλη μας, με σοβαρά επίκαιρα ζητήματα να τρέχουν (π.χ. η καταγγελία για τη χρησιμοποίηση «εθελοντών» σε απεργοσπαστικό ρόλο) ο δήμαρχος επέλεξε να μην κάνει χρήση του δικαιώματός του για εκτός ημερήσιας διάταξης ενημέρωση. Η βιασύνη του να… ξεπετάξει τα επίκαιρα ζητήματα δυναμίτισε εξ αρχής τη συζήτηση.

Την ίδια τακτική επέδειξε η διοίκηση και στην πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης «η κατάσταση και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Δήμο από την κακοκαιρία «Μήδεια», για να δοθούν απαντήσεις και να γίνει συζήτηση αναφορικά με την αντίδραση του Δήμου και των υπευθύνων πολιτικής προστασίας». Παρότι θεωρητικά ο κ. Βούρος επιθυμούσε τη συμμετοχή της Λ.Σ. στην διαπαραταξιακή επιτροπή που εισηγούνταν στο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, απέρριψε χωρίς καμία αιτιολόγηση και αυτή την ενημέρωση που πρότεινε η παράταξη. Η πρόταση της παράταξης του κ. Σερετάκη δεν εισήχθη προς συζήτηση με 17 ψήφους (οι σύμβουλοι που συνθέτουν τη διοίκηση συν οι τρεις σύμβουλοι του Ξανά Μαζί), έναντι 16 (υπερψήφισαν οι παρατάξεις Δύναμη Πολιτών, Πόλη της καρδιάς μας και οι μη «ενσωματωμένοι» ανεξάρτητοι).

Απόφαση με αποχωρήσεις

Η απόφαση η οποία ελήφθη τελικά για τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα συζητήσει ενδελεχώς και θα εισηγηθεί σε επόμενη συνεδρίαση την τροποποίηση της διαχειριστικής μελέτης του άλσους, σημαδεύθηκε από τις αποχωρήσεις των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Ξανά Μαζί.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δημιούργησε εξ αρχής μεγάλο θόρυβο, κατηγορώντας την άτυπη συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων που είχε προηγηθεί ως «παραμάγαζο», ενώ εξαπέλυσε μύδρους κατά πάντων για «εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων». Στη συνέχεια ενώ ο επικεφαλής της Ν. Σερετάκης ξεκίνησε στο χρόνο που είχε να τοποθετηθεί επί της ουσίας των προτάσεων για τροποποίηση της διαχειριστικής, ο πρόεδρος Λ. Γεωργαμλής εντελώς αντιδημοκρατικά του αφαίρεσε το λόγο, οδηγώντας την παράταξη σε αποχώρηση.

Η παράταξη του κυρίου Γρετζελιά, η οποία εξαρχής υπεραμύνθηκε της δημιουργίας διαπαραταξιακής, επέλεξε να αποχωρήσει όταν τέθηκε θέμα συγκρότησης της επιτροπής με ύπαρξη πλειοψηφίας της διοίκησης.

Στην διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία υπερψηφίστηκε από τους εναπομείναντες συμβούλους (θεωρητικά) συμμετέχουν: Α. Βασιλόπουλος, Π. Γρετζελιάς, Χ.Τομπούλογλου, Ν. Σερετάκης, Ι. Ουσταμπασίδης εκ μέρους της αντιπολίτευσης και Κοσκολέτος, Τάφας, Κουτσάκης, Γραμμένος, Κανταρέλης και Κωνσταντινίδης εκ μέρους της διοίκησης.

Διαβάστε επίσης σχετικά με τη συνεδρίαση του Δ.Σ. (25/2):

Τεράστιες ανάγκες σε εκατοντάδες νοικοκυριά της πόλης μας – μεγάλες καθυστερήσεις στις παροχές

Τότε ο κ. Κωνσταντινίδης ήταν κατά του εθελοντισμού, τώρα καλύπτει «εθελοντές-απεργοσπάστες»

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *