Ο εθελοντισμός στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και όχι ως απεργοσπαστικός μηχανισμός

Γράφει ο Παύλος Παπαθεοφάνους, εκπαιδευτικός

Στη χθεσινή συνεδρίαση -24/2- του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας όταν ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις για το μηχανισμό υποκατάστασης των εργαζομένων στην υπηρεσία πρασίνου οι οποίοι απεργούσαν, από εθελοντές μετά από ερώτηση του επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ κ. Α. Βασιλόπουλου την απάντηση έδωσε, εκ μέρους της διοίκησης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Τ. Κωνσταντινίδης.

Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη λειτουργία του απεργοσπαστικού μηχανισμού εκ μέρους της διοίκησης αναφέρθηκε στο θεσμό του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, ο οποίος λειτουργούσε εθελοντικά στην πόλη μας και προχώρησε σε μια προσπάθεια συμψηφισμού των δύο δράσεων.

Για την αποκατάσταση των πραγμάτων, ως εμπνευστής και υπεύθυνος της λειτουργίας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου θέλω να του θυμίσω ορισμένα πράγματα.

Α. Ο θεσμός του κοινωνικού φροντιστηρίου ξεκίνησε την περίοδο του 1ου μνημονίου και εξελίχθηκε στη συνέχεια την περίοδο της διοίκησης Α. Βασιλόπουλου. Σκοπός του ήταν η ενίσχυση των μαθητών που οι οικογένειές τους επλήγησαν βαρύτατα από τα σκληρά μέτρα των μνημονίων, ο περιορισμός της μαθητικής διαρροής λόγω οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών και η ηθική συμπαράσταση στις πληττόμενες οικογένειες.

Β. Το Κοινωνικό Φφροντιστήριο λειτουργούσε με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΛΜΕ -συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών- της Ένωσης Γονέων και φυσικά της τότε Δημοτικής Αρχής. Μάλιστα κυκλοφόρησαν δύο κείμενα, ένα της ΕΛΜΕ που καλούσε τους καθηγητές μέλη της να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτήν και ένα των τριών προαναφερόμενων φορέων που καλούσε τους μαθητές και τους γονείς τους να συμμετέχουν στα μαθήματα του κοινωνικού φροντιστηρίου.

Γ. Μεταξύ των καθηγητών που δίδαξαν ή εκδήλωσαν ενδιαφέρον ορισμένοι ήταν μέλη της Ένωσης Γονέων και μάλιστα και παιδιά μελών της Ένωσης παρακολούθησαν τα μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο και αποτέλεσαν την καλύτερη διαφήμιση της δουλειάς που γινόταν και για αυτό τους ευχαριστώ.

Δ. Αφήνω για το τέλος το σημαντικότερο σημείο της δράσης του Κοινωνικού Φροντιστηρίου. Υπήρχε ρητή διαβεβαίωση από όλους τους φορείς – συνδιοργανωτές ότι με την έναρξη λειτουργίας, από τη μεριά του αρμόδιου υπουργείου, του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας σταματάει άμεσα και η λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, δέσμευση που τηρήθηκε.

Όλα αυτά για την αποκατάσταση των πραγμάτων, να σταματήσει να λειτουργεί ο μηχανισμός του συμψηφισμού και βέβαια «δεν μπορούν όλα να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι κ. αντιδήμαρχε».

Ως απλή παράθεση των γεγονότων χωρίς προσθέσεις και αφαιρέσεις.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *