Αναβολή της απόφασης για τη διαχειριστική του άλσους- σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής

Ενδεικτική της προχειρότητας με την οποία πολιτεύεται η διοίκηση Βούρου είναι η εξέλιξη στο θέμα της τροποποίησης της διαχειριστικής μελέτης του άλσους. Την αναβολή της απόφασης επί της τροποποίησης που εισηγείται η διοίκηση συναποφάσισαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στη συνάντηση που πραγματοποίησαν την Δευτέρα 22/2, αφού υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία χρειάζεται αναλυτική ενημέρωση. Την Τετάρτη 24/2 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θα ληφθεί απόφαση επί του θέματος, αλλά θα διαμορφωθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία και θα προετοιμάσει την εισήγηση για το θέμα, ώστε σε επόμενο Δ.Σ. να υπάρχει όλη η ενημέρωση, η οποία αυτή τη στιγμή λείπει.

Το θέμα της τροποποίησης της διαχειριστικής μελέτης έχει αναφερθεί κατά το παρελθόν αρκετές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις της δημοτικής αρχής, ακόμα και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πάντα η επωδός της διοίκησης και του ίδιου του δημάρχου ήταν ότι θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση.

Τώρα που κατατέθηκε η εισήγηση (δείτε αναλυτικά εδώ) προέκυψαν αρκετά ερωτήματα, πολλά από τα οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΠΟΛΙΤΗ τέθηκαν και στην συνάντηση του Γ. Βούρου με τους επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων*. Το σίγουρο είναι ότι για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή εξαναγκάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της και να κάνει έναν ουσιαστικό διάλογο.

Σοβαρά ερωτήματα

Ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τεθεί ερωτήματα για τις αλλαγές που προτείνει η διοίκηση. Πολλά από αυτά τέθηκαν και από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Παρακάτω συνοψίζουμε τα βασικότερα.

Στο θέμα των αναβαθμών και των σχετιζόμενων με αυτούς έργων διευθέτησης των ομβρίων υδάτων προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα ως προς τα τεχνικά στοιχεία της παρέμβασης. Στην ουσία το Δημοτικό Συμβούλιο καλούνταν να αποφασίσει επί ενός τοπογραφικού στο οποίο όμως δεν γίνεται κατανοητό ούτε το μέγεθος της αλλοίωσης του σημερινού τοπίου, ούτε η επίπτωση στο δασικό χαρακτήρα του χώρου (π.χ. πόσα δένδρα θα χρειαστεί να απομακρυνθούν;). Κανείς επίσης δεν γνωρίζει αν υπάρχει σχετική μελέτη, αν αυτή έχει εγκριθεί από κάποια υπηρεσία, ποιο είναι το κόστος της και ποιος το αναλαμβάνει.

Στο θέμα του αναψυκτηρίου επίσης υπάρχει μια μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης. Υπάρχει κάποια νέα μελέτη για τον «νέο Κένταυρο» και αν ναι γιατί δεν την φέρνει στη συζήτηση η διοίκηση; Ως γνωστό επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής η τεχνική υπηρεσία είχε καταρτίσει ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο κατασκευής, το οποίο είχε λάβει και τις σχετικές εγκρίσεις. Έχει αλλάξει αυτό; Θα προχωρήσει η δημοτική αρχή σε αξιοποίηση όλου του χώρου που προβλέπει (μέχρι ένα στρέμμα!) η τελευταία Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων;

Αντίστοιχη προχειρότητα υπάρχει και στα ζητήματα των άλλων δυο κατασκευών που προβλέπει η εισήγηση της διοίκησης: του λυόμενου θεάτρου και του χώρου ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (κιόσκι). Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί μελέτες για τους δυο αυτούς χώρους και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει κληθεί να αποφασίσει μια γενική και αόριστη εισήγηση, χωρίς να είναι γνωστή ούτε η έκταση της παρέμβασης, ούτε πολύ περισσότερο η χρήση αυτών των δυο νέων χώρων.

Ερωτήματα προκύπτουν και για τις αλλαγές στις εισόδους του άλσους. Από τις περίπου 20 που λειτουργούν σήμερα, προτείνονται μόνο 6, ενώ η μετατόπιση μιας εισόδου κοντά στο γήπεδο γεννά ερωτηματικά ως προς την ασφάλεια του άλσους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του γηπέδου. Γιατί γίνεται αυτό;

Ακόμη και για την υπόθεση του πρώην Μετεωρολογικού Σταθμού υπάρχουν ερωτήματα στο τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η διοίκηση σε αυτό το χώρο.

Τέλος όσον αφορά την εγκατάσταση του Φιλοζωικού Συλλόγου, βάσει της εισήγησης που παρουσίασε η διοίκηση υιοθετείται η οριστική απομάκρυνσή του. Φαίνεται ξεκάθαρα γιατί η διοίκηση δεν δέχτηκε καν να θέσει σε συζήτηση την εναλλακτική πρόταση του Φιλοζωικού.

*Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων δεν έλαβε μέρος ο Ν. Σερετάκης της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος με ανακοίνωσή του κάλεσε αυτή η συζήτηση να γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *