Το «Ρέμα της Φιλοθέης», ένα ακόμα βιβλίο για τον Ποδονίφτη

Μια ακόμη έκδοση κυκλοφόρησε για τον Ποδονίφτη, αυτή τη φορά για την διαδρομή του στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, αναδεικνύοντας την ανεκτίμητη φυσική ομορφιά και τον ρόλο που παίζει αυτό το υποτιμημένο ρέμα στη ζωή των πόλεων τις οποίες διατρέχει.

Το βιβλίο είναι έκδοση του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού και φέρει τις γνώριμες σε μας υπογραφές του βιολόγου – περιβαλλοντολόγου Μαρτίνου Γκαίντλιχ και της Χριστίνας Φίλιππα.

Ζητήσαμε από τη Χριστίνα Φίλιππα από την «Ιάνθη αμκε για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό», που είχε την επιμέλεια της έκδοσης να μας πει λίγα λόγια για το βιβλίο «ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ- Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΟΘΕΗΣ-ΨΥΧΙΚΟΥ»:

Δίπλα μας, στη γειτονιά μας, υπάρχει ένα ποτάμι, αιώνιος μάρτυρας της ζωής που, ίσως, δεν εκτιμήσαμε τη ζωτική συμβολή του, όπως θα οφείλαμε.

Το βιβλίο «Το Ρέμα της Φιλοθέης – η διαδρομή του Ποδονίφτη στον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού» μας βοηθά να διανύσουμε νοερά τη διαδρομή του ρέματος στον χώρο και στον χρόνο, να γνωρίσουμε τον πλούσιο κόσμο της χλωρίδας και της πανίδας του, να κατανοήσουμε τον ζωτικό του ρόλο στον αστικό ιστό της πόλης, καθώς και τη συμβολή του στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Η πρόταση της έκδοσης αγκαλιάστηκε, κυριολεκτικά, θερμά από τον δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού Δημήτρη Γαλάνη και χρηματοδοτήθηκε από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Φιλοθέης-Ψυχικού (ΔΗΚΕΦΙΙΨ), ενώ την οργάνωση και επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε η «Ιάνθη αμκε για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό».

Στο όσο αφορά το “εν αρχή ην ο λόγος” ευτυχές υπήρξε το αντάμωμα της πρότασης με τα κείμενα του βιολόγου-περιβαλλοντολόγου Μαρτίνου Γκαίτλιχ, του οποίου η επιστημονική κατάρτιση και ο εξαίρετος τρόπος γραφής μεταδίδουν την γνώση με γλαφυρό και εύληπτο λόγο και το εξαιρετικό πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό που προσέφεραν δεκαεννέα φωτογράφοι φύσης.

Η συνεργασία μας αυτή δεν είναι η πρώτη. Υπάρχει ταύτιση ιδεών και αισθητικής που αποτυπώθηκε δημιουργικά και στην έκδοση   με τίτλο: «Ιχνηλατώντας τον Ποδονίφτση και το Άλσος στον  δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν.  Χαλκηδόνας» που εξέδωσε ο δήμος Ν. Φιλαδέλφειας –Ν. Χαλκηδόνας το 2018, επί δημαρχίας Άρη Βασιλόπουλου με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου του ρέματος και για να το διασώσει ως στοιχείο μνήμης και αναφοράς των πρώτων κατοίκων.

Με τις εκδόσεις αυτές ευελπιστούμε, ότι θα κατανοήσουμε και θα επανεξετάσουμε τις δικές μας ενέργειες και παρεμβάσεις στα αστικά μας ποτάμια. Ενέργειες και παρεμβάσεις που είτε από πλεονεξία, είτε και απερισκεψία καθίστανται επικίνδυνες όταν, εξ αιτίας τους, διαταράσσεται η ισορροπία των στοιχείων της φύσης.

Χριστίνα Φίλιππα

«Ιάνθη αμκε για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό»

 «Ίσως υπάρχει πάντα μες στα χέρια μας ένα ποτάμι»  Τίτος Πατρίκιος «Ίσως ένα ποτάμι».

Διαβάστε: Ιχνηλατώντας τον Ποδονίφτη και το Άλσος – ένα λεύκωμα από το Δήμο Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *