Στον… αέρα το «Αντ. Τρίτσης», ο «ΦιλόΔημος» χρηματοδοτεί ακόμα έργα των ΟΤΑ

Μόλις 17 προτάσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το πρόγραμμα που θέσπισε ο πρώην (πλέον) υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος για να αντικαταστήσει τον «ΦιλόΔημο», όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του ΥΠ.ΕΣ. στο ΔΣ της ΚΕΔΕ βρίσκεται στον αέρα αφού δεν έχει υπογραφεί δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ο νέος αρμόδιος αν. υπουργός κ. Πέτσας μιλά πλέον για «μειονεκτήματα που πρέπει να διορθωθούν άμεσα».

Ο πρώην υπουργός Πάνος Σκουρλέτης καταγγέλλει: «Πολύ γρήγορα αποκαλύφθηκαν τα ψεύδη του πρώην υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου για το εμβληματικό και καινοτόμο πρόγραμμα ‘ΦιλόΔημος’, το οποίο έσπευσε να αποδομήσει από την αρχή της θητείας του εξυπηρετώντας αποκλειστικά μικροκομματικές και πελατειακής λογικής τακτικές».

Η μη ύπαρξη πλαφόν (σε αντίθεση με τον «ΦιλόΔημο»,) στις νέες προσκλήσεις, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, είχε ως συνέπεια μια αναντιστοιχία προτάσεων, με πάνω από 30 δήμους να διεκδικούν από 25-55 εκατ. ευρώ, περίπου 280 δήμους να έχουν καταθέσει προτάσεις από 55 εκατ. έως 800.000 ευρώ ενώ 60 δήμοι δεν έχουν ακόμα καταθέσει πρόταση. Βέβαια, όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν κυρίως το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», αφού μόλις 17 προτάσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα.

«Ο κ. Θεοδωρικάκος παρέλαβε μια πολύτιμη «προίκα» αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Εσωτερικών. Ένα εμβληματικό, καινοτόμο, δίκαιο και πιστό σε διαφανείς διαδικασίες πρόγραμμα που πρώτη φορά δημιούργησε για την τοπική αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: τον «ΦιλόΔημο». Ένα πρόγραμμα που αγκαλιάστηκε από την Αυτοδιοίκηση και έδωσε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και ανάγκες.

Ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτούσε ζωτικής σημασίας έργα μέσω ενός καινοτόμου χρηματοδοτικού εργαλείου, που συνδύασε πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με μηδενική επιβάρυνση των προϋπολογισμών των Δήμων», υπογραμμίζει ο κ. Σκουρλέτης. 

«Και έκανε ότι μπορούσε για να το αποδομήσει, με γκεμπελικές μεθόδους παλαιοκομματικής τακτικής. Άλλαξε το όνομά του για να μην συνδέεται με την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Έφτιαξε Επιτροπή Αξιολόγησης με ιδιώτες εμπειρογνώμονες, με ειδικότητες και επιστημονικό πεδίο άσχετο με την αξιολόγηση έργων, προκειμένου να δημιουργήσει πελατειακές σχέσεις στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα ψέματα, όμως, δυστυχώς για τον κ. Θεοδωρικάκο, έχουν ‘κοντά ποδάρια’», αναφέρει.  

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *