Ποιον ενοχλούν τα αδέσποτα στο Άλσος; Ο Βούρος προχωρά σε «έξωση» του Φιλοζωικού

Την έξωση του Φιλοζωικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας έχει δρομολογήσει ο Δήμος τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες (20/1). Σύμφωνα με το Δήμο ο χώρος που φιλοξενούνται τα αδέσποτα ζώα και διαχειρίζεται ο Σύλλογος έχει «κριθεί παράνομος από τις αρμόδιες αρχές» και ο Δήμος έχει «δεχθεί αλλεπάλληλα έγγραφα από την Πολιτεία και το Δασαρχείο που ειδοποιούν για την αμετάκλητη και άμεσα εκτελεστή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών στις 23/01/2019 (αριθμ. απόφ. 99/2019) που μας υποχρεώνει να απομακρύνουμε έως τις 31/01 την εν λόγω εγκατάσταση από το άλσος μας».

Μάλιστα ο Δήμος κινδυνολογεί: «Εάν δεν το πράξουμε η επιβολή υπέρογκου προστίμου στο οποίο ο Δήμος μας θα αδυνατεί να ανταπεξέλθει, είναι δεδομένη».

Το… τελεσίγραφο που έχει στείλει ο Δήμος στο Φιλοζωικό λήγει στις 31 Ιανουαρίου. Σε αυτό το ασφυκτικό διάστημα θα πρέπει οι εθελοντές του Συλλόγου να φροντίσουν για την απομάκρυνση δεκάδων ζώων!

Η ιστορία με το χώρο φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων στο Άλσος είναι παλιά. Ο χώρος, ο οποίος λειτουργεί 16 χρόνια, έχει γίνει παράδειγμα σε όλη τη χώρα για τη δραστηριότητά του και προσελκύει σχολεία και πολίτες για εκπαιδευτικές και φιλοζωικές δράσεις.

Παρόλα αυτά έχει μπει στο στόχαστρο διάφορων υπηρεσιών, λόγω της ατελούς νομοθεσίας που υπάρχει και του δύσκαμπτου νομοθετικού πλαισίου χωροθέτησης καταφυγίων ζώων.

Θυμίζουμε ότι ο πρώην δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος βρέθηκε στο… σκαμνί ύστερα από μήνυση της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών το 2017, επειδή δεν πέταξε στο δρόμο τα 150 ζωάκια που φιλοξενούσε ο Σύλλογος.

Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ: Στα δικαστήρια ο δήμαρχος γιατί δεν… πέταξε στο δρόμο τη φιλοζωική

Η στοχοποίηση της δράσης του Φιλοζωικού Συλλόγου έχει γνωρίσει διάφορες εκφάνσεις, όπως ένα περίεργο «ρεπορτάζ» σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι στις αρχές του 2019, που συνέδεε τον χώρο φιλοξενίας αδέσποτων στο Άλσος με υποθέσεις παράνομης διακίνησης ζώων και καταφύγια-κολαστήρια. Από τις τότε αντιδράσεις του Δήμου και του Συλλόγου ανέκυπτε το ερώτημα της δολιότητας.

Διαβάστε σχετικά: Για ποιό λόγο ο ΑΝΤ1 στοχοποίησε τον Φιλοζωικό Σύλλογο Ν.Φιλαδέλφειας;

«Υιοθέτησε ένα αδέσποτο» για να… διώξουμε τον Φιλοζωικό από το Άλσος

Στη φάση αυτή που όπως φαίνεται η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να τηρήσει το γράμμα του νόμου, η εκδίωξη του χώρου φιλοξενίας από το Άλσος έχει ενδυθεί… φιλοζωικό μανδύα.

Δείτε πώς μεθοδεύει την απόφασή της να απομακρύνει τα αδέσποτα από το Άλσος η διοίκηση του κ. Βούρου:

«Για την ομαλή όμως μετάβαση στη νέα εγκατάσταση η οποία όπως γίνεται αντιληπτό απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα καθώς και για την υποβοήθηση του έργου του φιλοζωικού συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας, καλούμε τους συμπολίτες μας που το επιθυμούν να βρουν τον καλύτερό τους φίλο, υιοθετώντας ένα αδέσποτο από το άλσος της πόλης μας».

Πριν λίγο καιρό μια αντίστοιχη «φιλοζωική» καμπάνια είχε δει ιδιαίτερη δημοσιότητα στο διαδίκτυο και ειδικά στον… αθλητικό τύπο:

Εξ όσων γνωρίζουμε το αποτέλεσμα αυτής της καμπάνιας ήταν μηδενικό: κανένα ζώο δεν υιοθετήθηκε!

Φιλοζωικός Σύλλογος: Νομιμοποιήστε το καταφύγιο

Από τη μεριά του ο Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας έχει καταθέσει μια τεκμηριωμένη πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για το χώρο περίθαλψης αδέσποτων ζώων που διατηρεί εντός του Άλσους. Συγκεκριμένα ο Σύλλογος καλεί σε παρέμβαση προς την κυβέρνηση για να εκδώσει απόφαση, με την οποία να νομιμοποιείται η ύπαρξη τέτοιων καταφυγίων εντός πάρκων και αλσών. Όπως γνωρίζουμε η πρόταση αυτή πρόκειται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Δ.Σ. λίγες μέρες μόνο πριν λήξει το τελεσίγραφο του Δήμου.

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση που αφορούσε τις διαχειριστικές μελέτες για τα άλση υποδεικνύει τον τρόπο που θα μπορούσε να ξεπεραστούν οι νομικές ελλείψεις. Σύντομα το Υπουργείο Εσωτερικών θα παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Ο Δήμος μας θα μπορούσε σε συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις να πρωτοστατήσει σε μια νομοθετική πρωτοβουλία, αντί να επιλέξει την εύκολη λύση της έξωσης.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *