Την καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό χαρακτηρίζει «πλυντήριο»(!) η Λαϊκή Συσπείρωση

Όπως είναι γνωστό με ψήφους της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30/12/2020 αποφασίστηκε η συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων «Εστία». Και όχι μόνο. Η απόφαση ρητά καταγγέλει την «ανάλγητη κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στην έξωση αναγνωρισμένους πρόσφυγες του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και μετακυλίει το κόστος στέγασης των προσφύγων στους Δήμους». Δείτε και το σχετικό ρεπορτάζ του Πολίτη: Νέα ήττα Βούρου: με 16-12 συνεχίζεται το «Εστία» και καταδικάζεται η κυβερνητική πολιτική.

Αυτή την απόφαση χαρακτηρίζει η Λαϊκή Συσπείρωση «πλυντήριο για την πολιτική της ΕΕ», και την παρουσιάζει ως δήθεν απόφαση «να… φύγουν οι πρόσφυγες»! Αποσιωπώντας την παραπάνω ρητή διατύπωση η Λ.Σ. υποβαθμίζει τη σημασία της απόφασης που επιβάλλει στη διοίκηση Βούρου τη συνέχιση ενός προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων σε ανθρώπινες συνθήκες, για το οποίο η πόλη μας πρέπει να είναι περήφανη.

Παρακάτω δημοσιεύουμε ολόκληρη την απόφαση του Δ.Σ. και την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Διοίκηση Βούρου: στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής

Η διοίκηση Βούρου, εγκλωβισμένη στην πολιτική στήριξης των κυβερνητικών επιλογών, για δεύτερη χρονιά επιχείρησε τον… «ξαφνικό θάνατο» του προγράμματος και υπέστη μια ακόμη πολιτική ήττα.

Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι στο τέλος του 2019 και πάλι η διοίκηση του κ. Βούρου με τις αποφάσεις της τορπίλιζε το κατά κοινή ομολογία επιτυχημένο πρόγραμμα που υλοποιεί η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου, μη ανανεώνοντας τις συμβάσεις των εργαζομένων που το «τρέχουν». Μια απόφαση που οδηγούσε στη διάλυση του προγράμματος και τελικά ανατράπηκε κάτω από την σθεναρή στάση της μείζονος αντιπολίτευσης και των εργαζομένων και την κατακραυγή από τις αποκαλύψεις των μύχιων επιδιώξεων της διοικούσας παράταξης για προσπάθεια υλοποίησης ρουσφετολογικών «τακτοποιήσεων» στελεχών της. Λεπτομέρειες εκείνης της υπόθεσης μπορείτε να δείτε στο ρεπορτάζ του Πολίτη: Με 16 -10 το Δ.Σ. αποφάσισε ετήσια ανανέωση συμβάσεων των εργαζομένων του «Εστία».

Και η απόφαση 142/2020 που ελήφθη

Ας επανέλθουμε όμως στη φετινή απόφαση συνέχισης του προγράμματος «Εστία». Όπως μπορούμε να δούμε στο κείμενο της επίσημης απόφασης που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Δήμου, η οποία υιοθετήθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης Δύναμη Πολιτών – Βασιλόπουλος, Ξανά Μαζί – Γρετζελιάς, Η Πόλη της καρδιάς μας – Τομπούλογλου και τους ανεξάρτητους συμβούλους Γ. Ουσταμπασίδη, Ε. Παπαλουκά και Α. Γούλα είναι η εξής:

 1. Το Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλλει την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στην έξωση αναγνωρισμένους πρόσφυγες του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και μετακυλίει το κόστος στέγασης των προσφύγων στους Δήμους.
 2. Εγκρίνει την παράταση – ανανέωση και υλοποίηση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου και για όλο το έτος 2021 με ανανέωση και των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε αυτήν που θα υλοποιήσουν αυτό και απορρίπτει τόσο την άμεση διακοπή υλοποίησης αυτού (ξαφνικό θάνατο), όσο και την τρίμηνη παράταση ανανέωσης του προγράμματος αυτού, που πρότεινε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. η διοίκηση του Δήμου.
 3. Διεκδικεί από την Κεντρική Εξουσία (κυβέρνηση), τόσο την ολοκληρωτική και χωρίς περικοπές οικονομική χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ στο Δήμο και για όλο το οικονομικό έτος 2021, όσο και τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων όπως και των διαδικασιών σύννομης, εύρυθμης και ανθρωπιστικής ολοκλήρωσης του εν λόγω προγράμματος.
 4. Εγκρίνει την ανανέωση από το Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης όλων των συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων (οικιών) ανά τρίμηνο, για την έγκαιρη και σύννομη και ανά μήνα και ανά τρίμηνο σύννομη και εύρυθμη υλοποίηση και εφαρμογή του προγράμματος μέσα σε όλο το έτος 2021.
 5. Εγκρίνει την οικονομική στήριξη του προγράμματος αυτού από τον Δήμο με αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου μέσα στο έτος 20121 σε μηνιαία βάση για την χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, ανάλογα με τις αναγκαίες πιστώσεις που θα προκύπτουν εκάστοτε και θα είναι συμπληρωματικά αναγκαίες ανά μήνα για την υλοποίηση αυτού.
 6. Εγκρίνει την εφαρμογή όλων των νόμιμων διαδικασιών από το ΔΣ της κοιωφελούς Επιχείρησης όσον αφορά τους ωφελούμενους και μη ωφελούμενους του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.
 7. Η οποιαδήποτε ανανέωση ή λήξη του προγράμματος θα γίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι με απόφαση του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Δημοσιεύθηκε επιτέλους η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30/12 για το θέμα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ που προτάθηκε από την παράταξη Γρετζελιά και πλειοψήφησε με τις ψήφους των παρατάξεων Βασιλόπουλου και Τομπούλογλου. 

Πρόκειται για μια απόφαση-πλυντήριο για την πολιτική της ΕΕ, η οποία  στην ουσία προλειαίνει το έδαφος για το πέταγμα στο δρόμο όσων είχαν την «τύχη» να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, χωρίς να ζητάει καν το ελάχιστο, τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα! 

Συγκεκριμένα ζητάει την «εφαρμογή όλων των νόμιμων διαδικασιών από το Δ.Σ. της Κοινοφελούς Επιχείρησης όσον αφορά τους ωφελούμενους και μη ωφελούμενους του προγράμματος ΕΣΤΙΑ«. Με λίγα λόγια επιτάσσει τη δρομολόγηση της έξωσης των αναγνωρισμένων προσφύγων που δεν έχουν που να πάνε, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Σε αυτή τη λογική τεκμηριώνεται και η πρόβλεψη για ανανέωση των μισθώσεων ακινήτων ανά τρίμηνο για τη  «σύννομη και εύρυθμη υλοποίηση του προγράμματος» . 

Μάλιστα η αρχική πρόταση όπως διατυπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο έθετε ως όρο (!) για την παράταση του προγράμματος να υπάρξει από την κυβέρνηση «πλάνο απεμπλοκής-εξόδου»(!). 

Με τόση… πρόοδο δεν απορούμε που η πρόταση αυτή έλαβε τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα άλλα η συζήτηση επί του θέματος είχε λίγο απ’ όλα: Παιχνίδι εντυπώσεων, κάλυψη στην πολιτική εγκλωβισμού των προσφύγων, αθώωση της ΕΕ, επίδειξη κυνισμού. Ακούσαμε  για ανθρώπους επιλέξιμους και μη,  για ανθρώπους «ωφελούμενους» και άλλους που είναι «κόστος», για «ξαφνικό θάνατο» και «απεμπλοκή» του Δήμου. 

Η Δημοτική Αρχή (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) του κ Βούρου πρότεινε να συνεχίσει το πρόγραμμα ουσιαστικά γιατί δεν…υπήρχαν ακόμη προϋποθέσεις για να το κλείσει Την ίδια στιγμή που κατάπινε τη γλώσσα της απέναντι στην άθλια κυβερνητική πολιτική, στελέχη της δημοτικής αρχής αναπαρήγαγαν την  απάνθρωπη φιλολογία περί «επιλέξιμων» και μη. Σοβαρά ερωτηματικά προκάλεσε και η επιλογή της Αντιδήμαρχου Κοινωνικής πολιτικής  να έρθει στη συνεδρίαση μόνο για να καταγραφεί η αποχώρησή της πριν εισαχθεί το θέμα (!). Θυμίζουμε ότι παρόμοια εποχή πέρσι η ίδια είχε ταχθεί μαχητικά υπέρ της απόλυσης των συμβασιούχων που εργάζονται στο ΕΣΤΙΑ.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

2 Σχόλια

 1. Γράφει ο Σερετακης ότι στην αρχική πρόταση υπήρχε η θέση περί απεμπλοκής και με βάση αυτό κατηγορεί τη Δύναμη πολιτών. Δεν μας είπε όμως γιατί βγήκε από το τελικό κείμενο. Μήπως γιατί το ζήτησε η Δύναμη πολιτών για να στηρίξει την απόφαση; Γιατί το κείμενο που ψηφίστηκε δεν έχει καμία αναφορά στη λέξη απεμπλοκή από το πρόγραμμα, οπότε εκ του πονηρού μόνο μπορεί να κατηγορήσει κάποιος τη Δύναμη πολιτών που στήριξε αυτή την απόφαση.
  Γνωστό ΚΚΕ, λάσπη στην Αριστερά και ό,τι πιάσει

 2. Καλό θα ήταν, η ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας του ΚΚΕ, διά της Λαϊκής Συσπείρωσης, να είναι πιο προσεκτική και ακριβής στα τοπικά ζητήματα και να μην ισοπεδώνει κάτω από την κεντρική γραμμή τα πάντα για τις εντυπώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *