Το… χαμένο παγκάρι και η φιλοκυβερνητική διοίκηση Βούρου – Τάφα και σία

Όταν η κυβέρνηση πριν λίγους μήνες νομοθετούσε την υφαρπαγή εσόδων από τα κοιμητήρια για να τα δωρίσει στις Μητροπόλεις, η διοίκηση του Δήμου μάλλον… διάβαζε και δεν το αντελήφθη.

Ούτε καν στο σχετικό δημοσίευμα του Πολίτη (Η κυβέρνηση δωρίζει στις Μητροπόλεις τα παγκάρια των κοιμητηρίων) έδωσε σημασία.

Όσο για αντιδράσει… Αυτό πια υπερβαίνει την πολιτική της τοποθέτηση. Δεν περνά καν από το μυαλό του κ. Βούρου, του κ. Τάφα, αλλά και των υπόλοιπων μελών της διοίκησης ότι θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση και τις επιλογές της. Άλλωστε στελέχη της διοίκησης είναι επιφανή στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Ακόμα κι όταν έρχεται η κυβέρνηση και με ένα άρθρο ενός νόμου υφαρπάζει πόρους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να κάνει το χατήρι της Εκκλησίας, η δημοτική μας αρχή σιωπά, δεν βγάζει καν μια ανακοίνωση, έτσι για την… τιμή των όπλων.

Τα 143.400 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, που θα λείψουν από τα ταμεία του Δήμου με την μεταφορά των εσόδων του παγκαριού στη Μητρόπολη, δεν είναι τα μόνα έσοδα που θα χάσει φέτος ο Δήμος. Ήδη έχει περικοπεί και η τακτική χρηματοδότηση των σχολείων. Μέχρι τώρα δεν έχουμε ακούσει καμιά δημόσια αναφορά από τη δημοτική αρχή γι αυτές τις περικοπές. Ακόμα και αυτή η αναφορά του κ. Τάφα στα χαμένα έσοδα του παγκαρίου, έγινε στην προσπάθειά του να απαντήσει στην καταγγελία που έκανε η Δύναμη Πολιτών για το χαράτσι που επιβλήθηκε στους δημότες στα τέλη του Νεκροταφείου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί περικοπές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ωθώντας τους Δήμους να βάλουν το χέρι βαθειά στην τσέπη των δημοτών. Και το κάνει αυτό η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι η πλειονότητα των δημοτικών αρχών, αλλά και η πλειοψηφία των συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ (ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ κλπ) είναι φιλοκυβερνητική και δεν πρόκειται να αντιδράσει σε όσα νομοθετεί.

Όπως βλέπουμε δηλαδή να συμβαίνει στην πόλη μας. Καμιά αντίδραση, καμιά πίεση στους υπουργούς που προεκλογικά τους περιέφεραν ο κ. Βούρος και η παρέα του στην πόλη μας. Το ακριβώς αντίθετο. Συμπεριφορά υποτακτικών απέναντι στα στελέχη της κυβέρνησης. Όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα στην επίσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στην πόλη μας, όπου η δημοτική διοίκηση παρατάχθηκε ως ντεκόρ γύρω από την υπουργό και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ψέλλισε λίγες λέξεις.

Ούτε ένα γραπτό υπόμνημα με τα προβλήματα των σχολείων, ούτε μια διεκδικητική κουβέντα. Αν δεν παρευρίσκονταν (απρόσκλητοι φυσικά, αφού η δημοτική αρχή φρόντισε να κρατήσει κρυφή την επίσκεψη Κεραμέως) και οι εκπρόσωποι των γονέων, οι οποίοι έθεσαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, η επίσκεψη θα ήταν μια απλή κυβερνητική φιέστα. Αυτή ίσως ήταν και η επιδίωξη του κ. Βούρου: να υποδεχθεί ως… κομφερασιέ την υπουργό και τη συνοδεία της, για να ξεπληρώσει την υποστήριξη που δέχθηκε προεκλογικά από τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτή την αντίληψη έχουν οι διοικούντες τον Δήμο μας για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πειθήνια όργανα της κεντρικής διοίκησης, οσφυοκάμπτες στην εκάστοτε κυβέρνηση και όχι διεκδικητές για τα προβλήματα της πόλης.

Όταν πορεύεσαι με τέτοια πολιτική αντίληψη, δεν σου μένουν πολλοί δρόμοι για να διοικήσεις. Είσαι υποχρεωμένος να υιοθετείς και την φορομπηχτική λογική που κυριαρχεί στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Γι αυτό και η διοίκηση Βούρου αρνήθηκε να προσυπογράψει τις γενναίες μειώσεις στα δημοτικά τέλη, παρότι τα γεμάτα ταμεία του Δήμου το επέτρεπαν. Γι αυτό και κατάργησε στα κρυφά την έκπτωση στα τέλη νεκροταφείου για τους δημότες, οδηγώντας σε ένα επιπλέον χαράτσι. Επιχειρώντας έτσι να… ρεφάρει την χασούρα που της προξένησε η κυβέρνηση με την αφαίρεση του παγκαρίου.

Ας αναρωτηθούν οι δημότες και ειδικά όσοι στήριξαν αυτή τη δημοτική αρχή για να εκλεγεί: αυτό ήθελαν για την πόλη;

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *