Χαράτσι 25% στα τέλη κοιμητηρίου – το παρασκήνιο μιας απόφασης

Με μια περίεργη μεθόδευση η δημοτική αρχή κατάργησε τις εκπτώσεις που είχαν θεσπιστεί από το 2017 για τους κατοίκους και τους δημότες στα τέλη του κοιμητηρίου, επιβάλλοντας έτσι σε μια δύσκολη περίοδο χαράτσι στους πολίτες που φθάνει το 25%.

Συγκεκριμένα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στις 9 Δεκεμβρίου 2020 ήρθε ως θέμα “Καθορισμός τελών και δικαιωμάτων έτους 2021 και στο εξής, του Δημοτικού Κοιμητηρίου». Η γραπτή εισήγηση παρέθετε την πρόταση της υπηρεσίας, η οποία περιλάμβανε τη διατήρηση των περισσοτέρων τελών στις τιμές που προϋπήρχαν και έκανε κάποιες μικρές αναπροσαρμογές. Πουθενά δεν υπήρχε πρόταση για την κατάργηση της έκπτωσης σε δημότες – κατοίκους.

Στην δια τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Η. Τάφας, ο οποίος δεν είναι μέλος της ΕΠΖ, προφορικά πρότεινε την κατάργηση της έκπτωσης για τους δημότες και αυξήσεις στο ημερήσιο τέλος για τη χρήση ψυγείου και στο τέλος χρήσης οστεοφυλακίων. Πρόταση που αιτιολόγησε με την αφαίρεση των εσόδων του παγκαρίου από το Δήμο, με τον Ν. 4735/20.

Η αλήθεια είναι ότι στο πλαίσιο των συναλλαγών κυβέρνησης – εκκλησίας, η Νέα Δημοκρατία μετέφερε τα έσοδα των παγκαρίων στις Μητροπόλεις. Αυτό αφαιρεί από το ταμείο του Δήμου κάπου 80.000 ευρώ το χρόνο. Η διοίκηση του κ. Βούρου, παρακολουθώντας αμήχανη τις επιλογές της κυβέρνησης και σε ευθυγράμμιση με την πολιτική της, αντί να διεκδικήσει χρήματα από τους κεντρικούς πόρους, αποφάσισε να μετακυλίσει το κόστος αυτών των πολιτικών στους πολίτες. Επιβάλλοντας ένα ακόμα χαράτσι, σε μια εποχή που η πλειονότητα των πολιτών βιώνει μια ακόμη κρίση από τα παρατεταμένα lockdown.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που προσπάθησε να κρατήσει κρυφή η διοίκηση, η οποία κατά τα άλλα κόπτεται για την κοινωνική της πολιτική. Για την ιστορία η απόφαση φέρει την υπογραφή των κυρίων Βούρου, Κοσκολέτου, Λέκκα, Γραμμένου, Κουτσάκη.

Ήδη οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δύναμης Πολιτών ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν αίτημα εισαγωγής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και καλούν όλους τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν το αίτημά τους, ώστε να ακυρωθούν οι αυξήσεις. Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα…

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *