Παιχνίδια με τη διασπορά Covid στους δήμους, απουσία ουσιαστικών δράσεων αντιμετώπισης

Δεν ξέρουμε τι σκοπούς εξυπηρετεί η αναφορά σε δελτία ειδήσεων κεντρικών ΜΜΕ κάποιων Δήμων (μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ν.Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας) ως «κόκκινων». Το γεγονός είναι ότι ούτε στοιχεία δίνονται, ούτε κανένα ασφαλές συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί με τον τρόπο που ανακοινώνονται τα κρούσματα.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει καθημερινά τον αριθμό διαπιστωμένων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα. Ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών, όπως είναι φυσικό λόγω της πυκνότητας και του μεγάλου αριθμού των κατοίκων, παρουσιάζει εδώ και κάποιο διάστημα τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων. Στην τελευταία δημοσιευμένη ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, χθες 12/1, ο Κεντρικός Τομέας της Αθήνας είχε τα περισσότερα κρούσματα (106) με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί (99). Ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών είναι 52,14. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ο Κεντρικός Τομέας της Αθήνας, ο οποίος περιλαμβάνει τους Δήμους Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής και Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, έχει πληθυσμό 2 εκατομμυρίων κατοίκων περίπου. Στις 12/1 τα κρούσματα που καταγράφηκαν ανά 100.000 πληθυσμού ήταν 10,3 για τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, τη στιγμή που για την Κοζάνη ήταν 35,29, τη Δυτική Αττική 30,45 και τη Βοιωτία 24,59.

Και πάλι όμως δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα αν δεν ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός των ελέγχων που έγινε. Γιατί αυτό που έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα, είναι ότι η διαχείριση που κάνουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς ακολουθεί τη μέθοδο του ακορντεόν. Όταν αυξάνονται οι έλεγχοι, αυξάνονται αναλογικά και τα κρούσματα και το αντίθετο, όταν δεν γίνονται έλεγχοι, τα κρούσματα εμφανίζονται μειωμένα.

Κιτρινισμός και fake news

Πώς προέκυψε η είδηση ότι κάποιοι δήμοι του κέντρου, μεταξύ των οποίων και ο δικός μας, βρίσκονται στο «κόκκινο»; Απλά και μόνο επειδή αυτοί οι Δήμοι ανήκουν στον Κεντρικό Τομέα. Κανένα επίσημο στοιχείο δεν ανακοινώθηκε για τους επί μέρους Δήμους.

Η πρώτη εξήγηση είναι ότι τα δελτία ειδήσεων των καναλιών, πιστά στη γνωστή συνταγή της δημιουργίας εντυπώσεων, πρόβαλαν τα ονόματα των Δήμων, έτσι χωρίς λόγο… Υπάρχει όμως και μια άλλη εξήγηση. Κάποιοι θέλουν να… αποκεντρώσουν το πρόβλημα.

Οι αντιδράσεις των Δήμων σε αυτή την «είδηση» είναι χαρακτηριστικές:

Ο δήμαρχος Βύρωνα: «Η φημολογία αυτή από όπου κι αν εκπορεύεται και όποιες σκοπιμότητες κι αν εξυπηρετεί, είναι επιζήμια για την κοινωνία, καθώς δημιουργεί αδικαιολόγητη και αβάσιμη ανησυχία ειδικά σε οικογένειες με μικρά παιδιά που από αύριο θα ξαναπάνε στο σχολείο».

Ο Δήμος Καισαριανής: «Η προσπάθεια «ξεφορτώματος» κρουσμάτων στους περιφερειακούς Δήμους του Κεντρικού Τομέα της Αθήνας είναι πέρα για πέρα αήθης και παραπλανητική και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που την αναπαράγουν και πολλές φορές τη δημιουργούν, κίτρινα!!!».

Δείτε και άλλες αντιδράσεις όμορων Δήμων, όπως το Γαλάτσι που απαντούν με στοιχεία και επιχειρήματα.

Μ. Κουτσάκης: Σε 409 τεστ – 4 κρούσματα

Στο Δήμο μας η αντίδραση της δημοτικής αρχής ήταν σπασμωδική. Αρχικά ο δήμαρχος Γ. Βούρος διέψευσε ότι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα στην πόλη. Στη συνέχεια διέρρευσε σε φιλικό προς τη διοίκηση μέσο ενημέρωσης της πόλης μια εβδομαδιαία αναφορά για την πόλη μας με ημερομηνία 11/1, που ανέφερε 14 ενεργά κρούσματα.

Ακολούθως ο αρμόδιος για την αντιμετώπιση του Covid-19 αντιδήμαρχος Μ. Κουτσάκης δήλωσε: «από τα 409 μοριακά και rapid τεστ που έχει διενεργήσει δωρεάν ο Δήμος μας σε συνεργασία με ιδιωτικό εργαστήριο παρουσιάζει μόνο τέσσερα (4) θετικά αποτελέσματα».

Καμιά ουσιαστική ενημέρωση – απουσία σχεδίου αντιμετώπισης

Βέβαια, καμιά ουσιαστική ενημέρωση δεν παρέχουν αυτές οι πληροφορίες, με τον τρόπο που διοχετεύονται τόσο από την κεντρική διοίκηση και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, όσο και από την τοπική. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων θα είχε μια αξία, αν υπήρχε αναφορά και των ελέγχων στο γενικό πληθυσμό. Δηλαδή, αν γνωρίζαμε το ποσοστό του πληθυσμού που ελέγχθηκε και το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων. Το ότι ο Δήμος μας πραγματοποίησε 409 τεστ (αλήθεια γιατί δεν αναφέρεται το διάστημα των ελέγχων;), δηλαδή ότι ελέγχθηκε ποσοστό 1% περίπου των κατοίκων της πόλης, δεν είναι λόγος για να επαίρεται η διοίκηση του Δήμου. Πολύ περισσότερο, αφού όπως και η ίδια αναφέρει, δεν έχει ανταποκριθεί ο ΕΟΔΥ στο αίτημά της να πραγματοποιήσει ελέγχους στην πόλη.

Να σημειώσουμε βέβαια, ότι ακόμη και έτσι η καταγραφή κρουσμάτων ανά Δήμο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής είναι κάτι που ενέχει πολλούς κινδύνους ψευδούς εικόνας, αλλά είναι και μηδενικής αξίας. Ποιος μπορεί να βεβαιώσει π.χ. ότι ένας δημότης της πόλης μας που ελέγχθηκε και βρέθηκε θετικός κατοικεί και στην πόλη, ή ποιος μπορεί να βεβαιώσει ότι κάποιος κάτοικος της πόλης που ενδεχόμενα είναι θετικός καταγράφηκε ως κρούσμα στο Δήμο μας και όχι εκεί όπου φαίνεται να είναι δημότης. Ή τι αξία έχει να ξέρουμε ότι η Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα έχουν 14 κρούσματα και οι Άγιοι Ανάργυροι ή η Νέα Ιωνία τα διπλά ή τα μισά, λες και η μετάδοση του ιού περνά από… διόδια από τον ένα όμορο Δήμο στον άλλο.

Ξέρουμε ότι στην πόλη μας καταγράφηκαν κρούσματα από το καλοκαίρι ακόμα. Όχι πολλά, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει ελεγκτικούς φορείς και Δήμο έγκαιρα για την πραγματοποίηση ελέγχων. Μέχρι σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της πόλης μας δεν είναι καν γνωστό ότι ο Δήμος εδώ και δυο μήνες έχει σύμβαση με ιδιωτικό εργαστήριο για την δωρεάν πραγματοποίηση ελέγχων.

Αυτό που πραγματικά λείπει είναι ένα σχέδιο ουσιαστικής αντιμετώπισης της διάδοσης της νόσου. Με δειγματοληπτικούς ελέγχους στο γενικό πληθυσμό και συστηματικούς ελέγχους σε σημεία συγκέντρωσης και συγχρωτισμού, όπως είναι οι χώροι εργασίας. Η κυβέρνηση περιορίζεται στη μετάθεση της ευθύνης στην ατομική ευθύνη των πολιτών και παίρνει γενικευμένα κατασταλτικά μέτρα με μηδενικά αποτελέσματα, αφού μετά από το δίμηνο λοκντάουν τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά.

Αλλά και ο Δήμος, περιορίζεται σε επιφανειακές κινήσεις, χωρίς να λαμβάνει στοχευμένα μέτρα. Κορυφαίο παράδειγμα το άνοιγμα των σχολείων που πραγματοποίηθηκε χωρίς να ελεγχτεί προληπτικά το εκπαιδευτικό προσωπικό δημοτικών σταθμών, νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. Να σημειώσουμε ότι άλλοι Δήμοι του Λεκανοπεδίου (δείτε π.χ. εδώ) πραγματοποίησαν τεστ με δική τους πρωτοβουλία σε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό. Στην πόλη μας απλά η διοίκηση του Δήμου συμμετείχε ως κομπάρσος στην επικοινωνιακή φιέστα που έστησε η κυβέρνηση για να παρουσιάσει την κατάσταση στα σχολεία τέλεια…

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *