Νέα ήττα Βούρου: με 16-12 συνεχίζεται το «Εστία» και καταδικάζεται η κυβερνητική πολιτική

Εγκλωβισμένη στην πολιτική στήριξης των κυβερνητικών επιλογών και τις εσωπαραταξιακές της αντιθέσεις η διοίκηση Βούρου υπέστη άλλη μια ήττα στη χθεσινή (30/12) έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε η συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη μας («Εστία»). Με τις ψήφους της αντιπολίτευσης εγκρίθηκε η συνέχιση για ακόμα ένα έτος του προγράμματος και ταυτόχρονα καταγγέλθηκε η κυβερνητική πολιτική που μειώνει τα κονδύλια για τη στέγαση των προσφύγων και ωθεί σε εξώσεις των φιλοξενούμενων προσφύγων από τα σπίτια τους. Συγκεκριμένα στην απόφαση γράφεται: «Καταγγέλλουμε την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική, που οδηγεί στην έξωση αναγνωρισμένους πρόσφυγες του Προγράμματος «Εστία» και μετακυλίει το κόστος στέγασης στους Δήμους. Διεκδικούμε τη συνέχιση του Προγράμματος και την πλήρη χρηματοδότησή του».

Στο παρά 5′ κυριολεκτικά (το πρόγραμμα έληγε στις 31/12) η δημοτική αρχή έφερε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους των μελών της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, η οποία υλοποιεί το «Εστία», χωρίς να έχει διατυπωμένη πρόταση συνέχισης του προγράμματος.

Η συζήτηση ανέδειξε την ανάλγητη και απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό. Το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων «Εστία», το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του προσφυγικού αφού στεγάζει σε ανθρώπινες συνθήκες τους αιτούντες άσυλο και ταυτόχρονα απο-γκετοποιεί τους χιλιάδες πρόσφυγες, δημιουργήθηκε και υλοποιούνταν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και από φέτος πέρασε στην ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Το Υπουργείο εν μέσω πανδημίας αποφάσισε την περικοπή κατά 30% της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εστία» και την έξωση από το πρόγραμμα όσων προσφύγων έχουν λάβει αναγνώριση του αιτήματός τους για άσυλο. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να ανατρέπονται οι προϋπολογισμοί των προγραμμάτων που «τρέχουν» οι Δήμοι και να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα συνέχισής τους.

Παρά την αντι-προσφυγική αυτή πολιτική της κυβέρνησης, η συνέχιση ή μη του προγράμματος στην πόλη μας είναι ένα ζήτημα κοινωνικής ευαισθησίας. Το να συνεχίσουν να στεγάζονται οι 390 φιλοξενούμενοι πρόσφυγες στα 62 σπίτια που ενοικιάζει η Κοινωφελής Επιχείρηση και να μην βρεθούν στο δρόμο πρωτοχρονιάτικα είναι ένα θέμα που απαιτεί μια ισχυρή πολιτική απόφαση. Αυτή την απόφαση καθυστερούσε εδώ και μέρες η δημοτική αρχή και σύρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, μια μέρα πριν λήξει το πρόγραμμα, χωρίς ουσιαστικά να έχει διαμορφώσει μια πρόταση για τη συνέχιση του προγράμματος. Αυτό φάνηκε τόσο από τις τοποθετήσεις στελεχών της διοίκησης, οι οποίοι προσπαθούσαν να αποστασιοποιηθούν από τις όποιες ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος, όσο και από την τοποθέτησή τους στην ψηφοφορία. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών απείχε από την ψηφοφορία, ενώ η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής με προσχηματικό τρόπο είχε φροντίσει να αποχωρήσει από τη συζήτηση.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εστία» έχουν ήδη αποφασίσει τη συνέχισή του.

Την απόφαση που διαμορφώθηκε από την αντιπολίτευση υπερψήφισαν οι παρατάξεις Βασιλόπουλου, Γρετζελιά, Τομπούλογλου και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Παπαλουκά, Ουσταμπασίδης, Γούλας. Την πρόταση που κατέθεσε τελικά ο Γ. Βούρος ψήφισαν 12 σύμβουλοι (της διοικούσας παράταξης πλην Τάφα – Παπακώστα και οι ενσωματωμένοι στη διοίκηση Κωνσταντινίδης, Λέκκας, Αλεφραγκή), ενώ δική της πρόταση κατέθεσε και ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

4 Σχόλια

  1. Κε Κωνσταντινίδη είχα μείνει στο ότι σας έκαναν έμμισθο αντιδήμαρχο παιδείας (δια της γνωστής μετεκλογικής συμφωνίας). Δεν ήξερα ότι αναλάβατε και το γραφείου τύπου του δήμου.

  2. Αν έχετε την ελάχιστη δημοσιογραφική ευθιξία, παρακαλώ να αναφέρετε (αυτολεξεί) την πρόταση της δημοτικής αρχής που δεν υπερψηφίστηκε, για να δούμε εάν πρότεινε ή όχι την συνέχιση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ ΚΑΙ η διοίκηση Βούρου. Γιατί με αυτά που λέτε στο άρθρο σας εξάγεται το ψευδέστατο συμπέρασμα ότι η διοίκηση πρότεινε και ψήφισε το αντίθετο. Αναμένω! Κατά τα άλλα χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

    1. Η διοίκηση μέχρι και την έναρξη της συζήτησης δεν είχε κάποια διατυπωμένη πρόταση. Τα μέλη της διοικούσας παράταξης στην Κοινωφελή είχαν ψηφίσει την μη συνέχιση του προγράμματος. Ευχαρίστως να δημοσιεύσουμε την πρόταση της δημοτικής αρχής, αν την διατυπώσουν με σαφήνεια και χωρίς ήξεις-αφήξεις. Αλήθεια κύριε Κωνσταντινίδη, εσείς τι ακριβώς υποστηρίξατε στην τοποθέτησή σας;

    2. Τα παράπονά σας στον δήμαρχο.
      Είναι σαφές ότι αυτοί που σας πρόσφεραν τη θέση την οποία κατέχετε, δεν σας ενημερώνουν για το τι κάνουν στην Κοινωφελή. Προφανώς δεν το θεωρούν και τόσο απαραίτητο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *