Το «μπαλόνι» των 316 χιλιάδων ευρώ και η… φούσκα του προϋπολογισμού

Με απίστευτη προχειρότητα και έργα… φούσκες η διοίκηση Βούρου κατάρτισε τον προϋπολογισμό του 2021. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σκέπαστρο τύπου «μπαλόνι» που σχεδιάζει η δημοτική αρχή να τοποθετήσει στο εγκαταλελειμένο μπασκετάκι της οδού Δωδεκανήσου: στην εισήγηση που έστειλε η διοίκηση στις 18/12 μαζί με την πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο σχετικό κωδικό είχε αναγράψει 164.400€, αλλά μόλις 3 μέρες μετά, στις 21/12, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής διπλασίασε σχεδόν το ποσόν σε 316.100€!

Γιατί όμως η διοίκηση επέλεξε έναν ξεχασμένο αθλητικό χώρο για να πραγματοποιήσει μια τόσο υπερβολική και αμφιλεγόμενη κατασκευαστικά δαπάνη, ενώ με τα ίδια χρήματα μπορεί να φτιάξει όλους τους αθλητικούς χώρους της πόλης; Πολλά μπορεί να υποθέσει κανείς, αν λάβει υπόψη του τις τεταμένες σχέσεις που έχει η δημοτική αρχή με τα τοπικά αθλητικά σωματεία και τις παρεμβάσεις που έχει επιχειρήσει για να καλύψει ανάγκες συγκεκριμένου σωματείου.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού που πραγματοποιήθηκε χθες 23/12, ήταν χαρακτηριστική για το πώς αντιλαμβάνεται η διοικούσα παράταξη την διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Χωρίς ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, με παραφουσκωμένους κωδικούς συμβούλων και συμβουλευτικών υπηρεσιών και με αντιφατικές δηλώσεις των αρμόδιων αντιδημάρχων, η δημοτική αρχή προσπάθησε μέχρι τελευταία στιγμή να σαμποτάρει την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσαν 14 δημοτικοί σύμβουλοι. Αντί να παρέχουν την απαραίτητη τεχνική βοήθεια, όπως ορίζει ο νόμος, τα στέλεχη της διοίκησης έβαλαν τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών να βρουν προσχηματικούς λόγους, ώστε να μην εγκρίνουν την πρόταση της αντιπολίτευσης. Ενδεικτικό της χονδροκομμένης παρέμβασης, το φαιδρό επιχείρημα ότι η αγορά tablet για τα σχολεία, που πρότεινε ο εναλλακτικός προϋπολογισμός, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από τις σχολικές επιτροπές και όχι από το Δήμο. Κι αυτό λίγες μέρες μετά την «θριαμβευτική» παρουσίαση των μεταχειρισμένων tablet που αγόρασε η διοίκηση από τον δημοτικό προϋπολογισμό.

Με εξίσου αστεία επιχειρήματα η διοίκηση αντιμετώπισε την πρόταση για ανακατασκευή όλων των αθλητικών χώρων του Δήμου, που περιείχε ο εναλλακτικός προϋπολογισμός.

Παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις τόσο του δημάρχου, όσο και άλλων στελεχών της διοίκησης η συζήτηση του προϋπολογισμού ανέδειξε τις σοβαρές ανάγκες που έχει ο δήμος. Η μείωση της τακτικής χρηματοδότησης των σχολείων για άλλη μια φορά από την κεντρική διοίκηση, ο προσεισμικός έλεγχος των σχολείων, η εξυπηρέτηση των παιδικών σταθμών με σχολικά λεωφορεία, η ενίσχυση των αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων της πόλης, η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, η ενίσχυση με προσωπικό των υπηρεσιών πρασίνου και άλλα θέματα που τέθηκαν από την εναλλακτική πρόταση, προκάλεσαν εμφανή αμηχανία στη διοίκηση.

Οριακή ψήφιση του προϋπολογισμού

Με την ψήφο του προέδρου επικράτησε ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η διοίκηση, αφού στην ψηφοφορία ισοψήφισε με την εναλλακτική πρόταση με 14-14. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ουδέτερη στάση που επέλεξαν να κρατήσουν οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Ε. Παπαλουκά και Α. Γούλας, οι οποίοι μαζί με τους τρεις συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν και τους δυο προϋπολογισμούς.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *