Σημαντική μείωση δημοτικών τελών από την… αντιπολίτευση

Με αυξημένη πλειοψηφία 19 ψήφων υπερψηφίστηκε η εναλλακτική πρόταση για τα δημοτικά τέλη που κατέθεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έναντι 14 ψήφων που έλαβε η εισήγηση της δημοτικής αρχής. Η πρόταση που ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τρεις ανεξάρτητους συμβούλους περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις δημοτικών τελών, που αγγίζουν το 30%!

  • Οι κατοικίες θα χρεωθούν το 2021 0,87€ /τ.μ. από 1,23€/τ.μ. που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει μείωση 36€ το χρόνο για μια κατοικία 100 τ.μ.
  • Οι επαγγελματικοί χώροι θα χρεωθούν 3,21€/τ.μ. από 4,35€/τ.μ. που είναι σήμερα, δηλαδή μείωση 114€ το χρόνο για ένα κατάστημα 100 τ.μ.
  • Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης 3,82€/τ.μ. από 5,40€/τ.μ. που ισχύει σήμερα, δηλαδή μείωση 158€ το χρόνο για ένα κατάστημα 100 τ.μ.

Μάλιστα έγιναν δυο τροποποιήσεις μέσα στη συνεδρίαση, βάσει των οποίων:

  • Η ανώτερη κατηγορία δημοτικών τελών, που αφορά τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες, πολυκαταστήματα κ.λπ.) αυξάνεται στο ανώτατο επιτρεπτό (από το νόμο) όριο, που είναι το δεκαπλάσιο της οικιακής χρέωσης (8,7€/τ.μ.)
  • Όλες οι κατηγορίες των ευπαθών ομάδων απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή δημοτικών τελών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, η συμβολή της αντιπολίτευσης ήταν και πάλι αυτή που οδήγησε στην οριζόντια μείωση των τελών για όλες τις ζώνες, ενώ η αρχική εισήγηση της διοίκησης ήταν για μείωση μόνο στην ζώνη Α που αφορά τις επιχειρήσεις του κέντρου της πόλης.

Η δημοτική αρχή προσπάθησε μέχρι τέλους να υπερασπιστεί την εισήγησή της για ελάχιστες μειώσεις (μόλις 0,09€/τ.μ. για τις κατοικίες και 0,15€/τ.μ. για τις επιχειρήσεις), παρά την επίσημη παραδοχή περί πλεονάσματος 2,18 εκατ.€ στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Τα επιχειρήματά που ανέπτυξε είχαν ευρεία γκάμα: από κατηγορίες κατά τις αντιπολίτευσης για «πολιτική σύμπλευση», μέχρι ότι η εναλλακτική πρόταση οδηγεί σε «κατάρρευση της καθαριότητας» και σε «προώθηση της ιδιωτικοποίησης».

Μάλιστα δεν έλειψαν και οι επιθέσεις στην… απλή αναλογική και τον… Κλεισθένη, που επιτρέπουν στην πλειοψηφία του εκλογικού σώματος να αποφασίζει!

Η εμφανής αμηχανία των ανθρώπων της διοίκησης μπροστά στην τεκμηριωμένη και σύννομη πρόταση που κατέθεσαν οι 14 δημοτικοί σύμβουλοι και εισηγήθηκε ο Γιώργος Ανεμογιάννης στη συνεδρίαση, φάνηκε από τις σπασμωδικές αντιδράσεις τους. Ο ίδιος ο κ. Βούρος, ο οποίος κατηγορούσε για λαϊκισμό τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, έσπευσε μέσα στη συνεδρίαση να υιοθετήσει την εύλογη πρόταση του Ν. Σερετάκη από την Λαϊκή Συσπείρωση να αυξηθεί στο ανώτατο επιτρεπτό όριο ο συντελεστής τελών για τις μεγάλες επιχειρήσεις και η πλήρης απαλλαγή τελών για τις ευπαθείς ομάδες (πρόταση που ενσωματώθηκε στην εναλλακτική εισήγηση και υπερψηφίστηκε), αποδεικνύοντας ότι υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Η.Τάφας σε μια… ηγετική εμφάνιση εξάντλησε τα επιχειρήματά του σε επιθέσεις απαξίωσης της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ενώ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού Μ. Κουτσάκης, ούτε λίγο – ούτε πολύ αμφισβήτησε τα ίδια τα στοιχεία των εξόδων που περιέχονται στην πρόταση που κατέθεσε η διοίκηση, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν και άλλα που δεν έχουν τιμολογηθεί.

Τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι που τάχθηκαν υπέρ της εναλλακτικής πρότασης ήταν στην ουσία και καταγγελίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού που κατέθεσε η δημοτική αρχή. Επισημάνθηκαν πολλοί κωδικοί όπου τα προϋπολογισμένα έξοδα είναι «φουσκωμένα», αφού τα αντίστοιχα έξοδα των προηγουμένων ετών είναι πολύ μικρότερα, αντιφάσεις για κωδικούς όπως τα έξοδα συντήρησης όταν η καθαριότητα διαθέτει πλέον έναν ολοκαίνουργιο στόλο οχημάτων, την απόκρυψη του γεγονότος ότι υπάρχουν πολλά επιπλέον τ.μ. που έχουν δηλωθεί με τις τακτοποιήσεις και άρα θα υπάρξει αύξηση εσόδων από δημοτικά τέλη κ.λπ.

Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο που παρουσίασε ο κ. Ανεμογιάννης, ότι τα προϋπολογισμένα έσοδα από τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2021, βάσει της πρότασης της διοίκησης που τελικά απορρίφθηκε, όχι μόνο δεν είναι μειωμένα, αλλά παρουσιάζουν και αύξηση 2.000 ευρώ σχετικά με τα έσοδα του 2020.

Την πρόταση που τελικά έγινε και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπερψήφισαν οι παρατάξεις Δύναμη Πολιτών με επικεφαλής τον Άρη Βασιλόπουλο, Μαζί Ξανά με επικεφαλής τον Παντελή Γρετζελιά, Η πόλη της καρδιάς μας με επικεφαλής τον Χάρη Τομπούλογλου, Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Νίκο Σερετάκη και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Ουσταμπασίδης, Ευτυχία Παπαλουκά και Αλέξανδρος Γούλας.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *