Τεχνικό πρόγραμμα μειοψηφίας με έργα των… 100€

Με τη βοήθεια των νομοθετικών παρεμβάσεων της Νέας Δημοκρατίας που βαφτίζουν την μειοψηφία -πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες 14/12 το τεχνικό πρόγραμμα του 2021, με 15 ψήφους υπέρ και 17 κατά!

Η χθεσινή συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα, μια από τις κορυφαίες (μαζί με τον προϋπολογισμό) συλλογικές διαδικασίες του Δήμου, απέδειξε και στον πιο καλόπιστο θεατή της συνεδρίασης ότι η διοίκηση του Δήμου αντιμετωπίζει με απίστευτη προχειρότητα τις βασικές ανάγκες και λειτουργίες της πόλης.

Στις 18.54, 24 ολόκληρα λεπτά μετά την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης, οι δημοτικοί σύμβουλοι έλαβαν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο την τελική μορφή της πρότασης Τεχνικού Προγράμματος. Μιλάμε για ένα αρχείο με πολλά υπολογιστικά φύλλα και δεκάδες κωδικούς έργων με τα αντίστοιχα νούμερα προϋπολογισμού, τα οποία θα έπρεπε να μελετήσουν και να ψηφίσουν…

Αυτή η απίστευτη προχειρότητα φάνηκε και στη συζήτηση, όπου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σωτήρης Κοσκολέτος είχε εμφανή αδυναμία απάντησης στις πολλές ερωτήσεις που τέθηκαν από δημοτικούς συμβούλους. Όπως για άλλη μια φορά σχολίασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άρης Βασιλόπουλος, η δημοτική αρχή εξακολουθεί και λειτουργεί χωρίς Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (γεγονός που είναι και παράτυπο για τη λειτουργία ενός Δήμου), δηλαδή χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να απαντά στις αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές ανάγκες της πόλης.

Τι παρουσίασε το Τεχνικό Πρόγραμμα που έφερε σε ψήφιση η διοίκηση:

  • Το 57% του προϋπολογισμού τεχνικών έργων είναι συνεχιζόμενα, δηλαδή έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική περίοδο
  • Οι νέοι κωδικοί είναι μόνο 39 και από αυτούς οι 24 έχουν το συμβολικό ποσόν των 100€
  • Αν αφαιρέσουμε τα συνεχιζόμενα έργα από τον προϋπολογισμό έχουμε ένα υπόλοιπο 3,5 εκατ. ευρώ περίπου και εάν αφαιρέσουμε τις χρηματοδοτήσεις 2,2 εκατ. ευρώ που άφησε ως… κληρονομιά η προηγούμενη διοίκηση της Δύναμης Πολιτών μένει ένα υπόλοιπο προϋπολογισμού 1,3 εκατ.
  • Από το 1,3 εκατ. ευρώ, οι 750 χιλιάδες είναι τοποθετημένα στον κωδικό για τις αθλοπαιδιές στη Νησίδα, έργο που ξεκίνησε η διοίκηση Βασιλόπουλου, η οποία πέτυχε την παραχώρηση του Πέταλου από την ΚΤΥΠ και η διοίκηση Βούρου εξασφάλισε την χρηματοδότηση.

Ας δούμε όμως και ορισμένα ακόμα ζητήματα, που αφορούν την αντιμετώπιση επιμέρους αναγκών της πόλης.

Ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα στην πόλη, που αναμένεται να γιγαντωθεί στο άμεσο μέλλον είναι το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Όπως επισήμανε ο Γιάννης Καλαμπόκης, επείγει σήμερα μια κυκλοφορική μελέτη η οποία θα προσδιορίζει και τις ανάγκες και θα προτείνει  χώρους στάθμευσης. Θα πρέπει να γίνει μια μελέτη η οποία θα εστιάζει στα βασικά στοιχεία σχεδιασμού και οργάνωσης της πόλης, της κίνησης των πεζών, της κίνησης των οχημάτων, των χώρων στάθμευσης, καθώς επίσης και στις μεθόδους σχεδιασμού και υλοποίησης αυτών. Για την επίτευξη όμως αυτού του σκοπού, βασικός παράγοντας είναι οι πληροφορίες που αφορούν στις διάφορες παραμέτρους που συμβάλλουν στο πρόβλημα της στάθμευσης, στις διάφορες πολιτικές που πρέπει να διέπουν τη σωστή διαχείριση και το σωστό σχεδιασμό, καθώς και στις διάφορες εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης .

Κι όμως στο Τεχνικό Πρόγραμμα έχουν τοποθετηθεί απλά δυο κωδικοί των 100€, χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως σχεδιασμός.

Ένας ακόμα κωδικός των 100€ αφορά τη μελέτη ανάπλασης του συγκροτήματος των ΕΠΑΛ. Αν και αναμένεται η ολοκλήρωση των νέων κτιρίων του 3ου Γυμνάσιου – Λύκειου και η μεταφορά εκεί των σχολείων αυτών, δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια πρόταση για την αξιοποίηση του χώρου που θα απελευθερωθεί. Να σημειώσουμε ότι τα σημερινά κτίρια των ΕΠΑΛ είναι σε μεγάλο βαθμό ακατάλληλα και προβληματικά. Κι όμως και σε αυτή την περίπτωση η δημοτική αρχή απλά παραπέμπει στο… μέλλον την ανάπλαση.

Στη φωτογραφία είναι η μακέτα της μελέτης αξιοποίησης του χώρου των ΕΠΑΛ, που άφησε παρακαταθήκη η διοίκηση Βασιλόπουλου.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *