Τι μάθαμε (και τι όχι) στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που προκάλεσε η αντιπολίτευση

Τελικά όλοι «συμφώνησαν για το Άλσος στο Δημοτικό Συμβούλιο» που πραγματοποιήθηκε στις 9/12, όπως έγραψε η επίσημη εφημερίδα της δημοτικής αρχής;

Για προσωπικούς λόγους είδα τη συνεδρίαση από το σχετικό βίντεο κάπως καθυστερημένα, προσπαθώντας να καταλάβω τι συζητήθηκε.

Η συνεδρίαση ως γνωστόν προκλήθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζήτησαν να ενημερωθούν για το ποιες αλλαγές ετοιμάζονται στη διαχειριστική μελέτη του Άλσους. Είχαν προηγηθεί δεκάδες πανομοιότυπα δημοσιεύματα (κυρίως σε οπαδικές ιστοσελίδες) που συνέδεαν τη διαχειριστική μελέτη του Άλσους μας με τα έργα του γηπέδου της ΑΕΚ και κατηγορούσαν τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη ότι καθυστερεί την έκδοση απόφασης. Μάλιστα εμφανώς «χρησιμοποιούσαν» το όνομα του δημάρχου Γ. Βούρου, ότι ο ίδιος είχε προωθήσει αλλαγές, τις οποίες δεν προχωρούσε το Υπουργείο. (διαβάστε σχετικό σχόλιο του Πολίτη: Τι σχέση έχει η διαχειριστική του Άλσους με το γήπεδο; Τι προωθεί ο Γ.Βούρος;)

Μάλιστα οι δημοτικοί συμβουλοι της αντιπολίτευσης στο αίτημά τους για τη σύγκληση του Δ.Σ. ζητούσαν όλη τη σχετική αλληλογραφία, ώστε να μάθουν τι αλλαγές προωθούνται στη διαχειριστική του Άλσους.

Στο διάστημα που πέρασε μετά την επιστολή αυτή, εκδόθηκε και η επίμαχη Υπουργική Απόφαση, η οποία επέφερε κάποιες αλλαγές στο πλαίσιο έκδοσης των διαχειριστικών μελετών αλσών και πάρκων, οι οποίες λίγο-πολύ φωτογραφίζουν το άλσος της πόλης μας.

Κάπως έτσι φθάσαμε στην συζήτηση της Τετάρτης 9/12, όπου ακούσαμε:

  • Τον δήμαρχο Γ. Βούρο να αποστασιοποιείται από κάθε σύνδεση της διαχειριστικής μελέτης του άλσους με τα συνοδά έργα του γηπέδου (τότε γιατί δεν προχώρησε σε διάψευση -δια του γραφείου τύπου του Δήμου- των σχετικών δημοσιευμάτων που τον ενέπλεκαν σε κάτι τέτοιο;).
  • Τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι καμία συζήτηση δεν έχει κάνει με τον Κωστή Χατζηδάκη, αλλά απλά με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (άρα ψευδείς οι πηχιαίοι τίτλοι που την «έπεφταν» στον υπουργό για τυχόν καθυστερήσεις των έργων του γηπέδου;).
  • Μάθαμε ακόμα με τον πιο επίσημο τρόπο ότι δεν υπάρχει καμιά αλληλογραφία του Δήμου που να έχει ανταλλαγεί με το ΥΠΕΝ, παρότι όπως ακούστηκε υπήρχε αναμονή για την έκδοση της παραπάνω Απόφασης.

Ακούσαμε και άλλα. Όπως ότι η δημοτική αρχή εδώ και ένα χρόνο εργάζεται για την αλλαγή της διαχειριστικής μελέτης του Άλσους (ο κ. Κοσκολέτος που το είπε, δεν μας ενημέρωσε ποιες είναι οι αλλαγές που σχεδιάζονται). Ή ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις που συμπεριελήφθησαν στην Απόφαση έγιναν από τον κ. Γρετζελιά. Μάλιστα ο κ. Κανταρέλης είπε ξεκάθαρα ότι αυτό που ενδιαφέρει τη δημοτική αρχή είναι να μπορεί να εκμεταλλεύεται εισπρακτικά τις όποιες εγκαταστάσεις γίνουν (τον νέο Κένταυρο συγκεκριμένα). Προσδιορίζοντας έτσι, τη διαχρονική μονόπλευρη επιδίωξη τοπικών παραγόντων για εμπορική εκμετάλλευση του άλσους.

Ας πούμε και τι δεν ακούσαμε στη συνεδρίαση αυτή:

  • Αν δεν ζητούσαν 19 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αυτή τη συνεδρίαση, κανένα θεσμικό όργανο του Δήμου, αλλά ούτε φυσικά οι δημότες, θα γνώριζαν ότι επίκεινται αλλαγές στη διαχειριστική μελέτη του Άλσους.
  • Όχι ότι γίναμε σοφότεροι στο ποιες αλλαγές ετοιμάζονται. Αν και η Υπουργική Απόφαση δεν δίνει πολλές δυνατότητες.
  • Δεν μάθαμε τελικά ποιες ήταν οι αλλαγές που ζητούσε η δημοτική αρχή στη διαχείριση του άλσους, αν υπήρχαν και άλλα «αιτήματα» τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά.
  • Όπως δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί προκλήθηκε όλος αυτός ο… ντόρος από τον οπαδικό τύπο εναντίον του Χατζηδάκη, αφού ούτε δική του αρμοδιότητα ήταν η έκδοση της Απόφασης (την υπογράφει ο υφυπουργός Ταγαράς), ούτε φαίνεται να έχει κάποια σχέση με τα έργα του γηπέδου.

Ειπώθηκαν πολλά ακόμα σε αυτή τη συνεδρίαση. Ο κ. Τάφας για παράδειγμα ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να ζητηθούν ευθύνες για την απώλεια εσόδων του Δήμου από την κατεδάφιση του Κένταυρου το 2015 μέχρι σήμερα. «Ξεχνώνας» βέβαια να πει ότι ο Κένταυρος δεν λειτουργεί από το 2010, την περίοδο δηλαδή που ο ίδιος συμμετείχε στη διοίκηση Γαϊτανά. Όπως ξέχασε να πει για τα πρόστιμα δυο εκατομμυρίων που είχε χρεωθεί ο Δήμος, επειδή δεν είχε πειθαρχήσει στην απόφαση του ΣτΕ για κατεδάφιση του αυθαίρετου Κένταυρου.

Αλλά για το θέμα της κατεδάφισης του Κενταύρου και για την μακρά δικαστική ιστορία των αυθαιρέτων επεμβάσεων στο άλσος είναι άκρως διαφωτιστικό το άρθρο του Γιάννη Καλαμπόκη που φιλοξενούμε.

Τελειώνοντας αυτό το… εκ των υστέρων ρεπορτάζ, απλά να επισημάνουμε ότι αναμένεται να γίνει ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και των κατοίκων αυτής της πόλης, για τη νέα διαχειριστική μελέτη που ετοιμάζει η δημοτική αρχή. Ώστε να δούμε ποιες είναι οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει εδώ και ενάμιση χρόνο η διοίκηση…

Γιώργος Κατερίνης

Υ.Γ. Στη συνεδρίαση μάθαμε επίσης ότι έχει εξευρεθεί ιδιωτικός χώρος για τις 200 θέσεις πάρκινγκ που απαιτούνται για την άδεια λειτουργίας του γηπέδου. Την είδηση (χωρίς άλλες λεπτομέρειες) μετέφερε «επίσημα» η αντιδήμαρχος κα Παπακώστα. Βέβαια αυτό αφορά τους επενδυτές και διαχειριστές του νέου γηπέδου. Ο Δήμος οφείλει να εμπλακεί μόνο στην αδειοδότηση του νέου αυτού πάρκινγκ (αν βρίσκεται στα όρια της πόλης μας) και στις όποιες επιπτώσεις θα έχει η λειτουργία του στην κυκλοφοριακή διαχείριση της πόλης…

*Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο είναι από το εγκεκριμένο από όλες τις αρμόδιες αρχές σχέδιο νέου αναψυκτηρίου 120 τ.μ., το οποίο δημιούργησαν οι υπηρεσίες του Δήμου επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής και παραμένει στα χέρια της νυν διοίκησης. Είναι το αναψυκτήριο που για τους δικούς του λόγους δεν έδινε άδεια να κατασκευασθεί ο δασάρχης Αθηνών.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *