Μια πρόταση για το άνοιγμα των καταστημάτων – του Γιάννη Ντογαντζή

Δυστυχώς για όλους μας ο κορονοϊός είναι εδώ και από ότι φαίνεται απο τώρα και στο εξης θα είναι μέρος της καθημερινότητας μας, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Αυτό που ίσως μπορούμε να αλλάξουμε πλέον είναι να μάθουμε να ζούμε στην εποχή αυτής της ανυποχώρητης υγειονομικής κρίσης που θερίζει ζωές χωρίς διακρίσεις, προσπαθώντας να αλλάξουμε πράγματα και καταστάσεις που μέχρι πριν την εμφάνιση της πανδημίας τα είχαμε δεδομένα, ένα από αυτά είναι η λειτουργία (ή η μη λειτουργία) των καταστημάτων.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει μία συζήτηση για το πως και το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο, η εστίαση και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις όλων των ειδών, μικρές ή μεγάλες θα μπορούσε να υπάρξει από εδώ και στο εξής ένα σχέδιο που θα μπορούσε ίσως (σε συνεννόηση πάντα με τους επιστήμονες) να ήταν λειτουργικό και συμφέρον τηρώντας πάντα όλα τα μέτρα ασφαλείας του ΕΟΔΥ και ένα περιορισμένο ωράριο που θα εμποδίσει την ανεξέλεγκτη διασπορά της πανδημίας.

Ένα σχέδιο που θα επιτρέψει και στις επιχειρήσεις να ανασαίνουν οικονομικά και τον κόσμο να βρει μια διέξοδο μην μπορώντας να είναι κλεισμένος άλλο στο σπίτι του αλλά και να μην επιβαρύνεται άλλο η εθνική οικονομία, χωρίς βέβαια να πιέσει και άλλο το εθνικό σύστημα υγείας. Και μιλάω για το άνοιγμα κάθε κλάδου ανά δυο μέρες την εβδομάδα για μια πιλοτική περίοδο παράδειγμα την Δευτέρα και την Παρασκευή να ανοίγουν τα καταστήματα λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια, Τρίτη, Πέμπτη τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, χωριά κλπ, Τετάρτη και Σάββατο τα εστίασης και την Κυριακή κενή με σκοπό να αξιοποιηθεί ανάλογα με το ρούν της πανδημίας.

Αυτό το σχέδιο- πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί με τον τρόπο που ανεβοκατεβαίνουμε ένα κλιμακοστάσιο μίας πολυκατοικίας, δηλαδή όσο υποχωρεί η πανδημία ανεβαίνουμε ένα σκαλοπάτι (δηλαδή ανοίγουν για ακόμη μια μέρα την εβδομάδα τα καταστήματα), όσο φουντώνει η πανδημία κατεβαίνουμε ένα σκαλοπάτι (δηλαδή περιορίζουν κατά μια μέρα την λειτουργία τους) και ούτω καθεξής. Επίσης στις περιοχές που είναι πολύ φορτωμένες να ανοίγουν λιγότερες μέρες σε σχέση με αυτές που δεν θα έχουν τόση πίεση, για παράδειγμα μπορεί να δημιουργηθεί μια κλίμακα 7 επιπέδων:

Επίπεδο 7: τα καταστήματα λειτουργούν σε κατάσταση καραντίνας, δηλαδή για κατ’ ιδίαν παραλαβή και κατ’ οίκον παράδοση.

Επίπεδο 6: τα μαγαζιά ανοίγουν για μια μέρα.

Επίπεδο 5: τα μαγαζιά ανοίγουν και για δεύτερη μέρα.

Επίπεδο 4: ανοίγουν και την τρίτη μέρα.

Επίπεδο 3: ανοιχτά καταστήματα για τέταρτη ημέρα.

Επίπεδο 2: ανοιχτά και για πέμπτη ημέρα.

Επίπεδο 1: ανοιχτά καταστήματα και την έκτη μέρα.

Όλα αυτά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς την σύμφωνη γνώμη και την συγκατάθεση των επιστημόνων του ΕΟΔΥ.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *