Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη μάχη κατά του κορωνοϊού – του Χρήστου Κουρτέλη

Ένα άρθρο για τη διαχείριση της πανδημίας και το σχέδιο που οφείλει να έχει η δημοτική αρχή της πόλης μας. από τον Χρήστο Κουρτέλη, λέκτορα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών του Loughborough University.

Η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική, οι ανακοινώσεις για τα πρόσφατα κρούσματα στη πόλη μας και το προσωρινό κλείσιμο σχολικών κτηρίων έχουν εντείνει την ανησυχία όλων των πολιτών όσον αφορά την εξάπλωση της πανδημίας. Ήδη μεγάλο μέρος της προσπάθειας για τον έλεγχο του κορωνοϊού έχει πέσει στις πλάτες των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και η ετοιμότητα των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή των μέτρων έχει δοκιμαστεί τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο πέρα από την κινητοποίηση των δήμων για την αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων, η δημοτική αρχή της πόλης μας οφείλει να σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο και μακρόπνοο πλάνο για τη διαχείριση της πανδημίας. Η αλήθεια είναι πως ένα τέτοιο σχέδιο έπρεπε να είχε ήδη εκπονηθεί. Ωστόσο, ακόμα και τώρα, η δημιουργία του αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς ακόμη και η ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού εμβολίου στο άμεσο μέλλον είναι αμφίβολο πως θα εξαφανίσει (τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα) τον επικίνδυνο ιό.

Αυτό το πλάνο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της πόλης μας και να στηρίζεται σε τρεις άξονες: Πέρα από την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων, η τοπική αρχή θα πρέπει να προσδιορίσει τις διαφορετικές μικροπεριοχές της πόλης μας (π.χ. γειτονιές με διαφορετική δόμηση και πυκνότητα, περιοχές με καταστήματα, μικτές περιοχές, σχολεία, πάρκα) και να παρέχει καθοδήγηση στους δημότες που ζουν και εργάζονται σε διαφορετικές περιοχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συγκεκριμένες οδηγίες για την κίνηση στη πόλη, εναλλακτικές μεθόδους μετακίνησης, πλήρης ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών στη σχέση πολίτη-δήμου, καθώς και πληροφορίες για τις αλλαγές στις εστίες μετάδοσης του ιού στην πόλη μας θα βοηθήσουν όλους τους πολίτες να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την πανδημία. 

Ο δεύτερος άξονας αφορά τις επιχειρήσεις της πόλης μας. Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την καταβολή δημοτικών τελών και μισθωμάτων σε επιχειρηματίες που μισθώνουν ακίνητα του δήμου είναι απαραίτητες για την επιβίωση των επαγγελματιών της πόλης.

Ο τρίτος άξονας σχετίζεται με τον σχεδιασμό μέτρων για την υποστήριξη των δημοτών και τον μετριασμό ορισμένων από τις μακροπρόθεσμες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων φυσικής απόστασης. Οι συνεργασία με εθελοντικές ομάδες για την κατ’ οίκον παροχή τροφίμων και φαρμάκων είναι απαραίτητη, ωστόσο από μόνες τους δεν αρκούν για να καταδείξουν την έμπρακτη αρωγή στους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Η μελέτη ανάλογων σχεδίων καταδεικνύει πως η αποτελεσματικότητα ολοκληρωμένων δράσεων εξαρτάται από την πετυχημένη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών. Αρκετές φορές η έλλειψη πληροφόρησης ουσιαστικά ακυρώνει δράσεις δημοτικών ή περιφερειακών αρχών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο μοναδικό αντίκτυπος ανάλογων παρεμβάσεων είναι η προβολή των δημοτικών αρχών, χωρίς όμως αυτή να συνοδεύεται από ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η σημασία ενός τέτοιου σχεδίου έχει υπογραμμιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσφέρουν τεχνική βοήθεια καθώς και πόρους για την προώθηση ανάλογων δράσεων. Αρκετοί δήμοι χωρών του εξωτερικού συμμετέχουν δυναμικά στις συζητήσεις για την συλλογική αντιμετώπιση του ιού και έχουν ήδη αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την θέσπιση ολοκληρωμένων πλαισίων αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο στη χώρα μας οι περισσότερες δημοτικές αρχές δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για αυτές τις εξελίξεις και περιορίζονται σε ρόλο βοηθού του κεντρικού μηχανισμού στην εφαρμογή των μέτρων. Αυτή η κατάσταση φανερώνει την έλλειψη τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση κρίσεων και την ανεπάρκεια των τοπικών αρχών να αναζητήσουν λύσεις σε σοβαρά προβλήματα.

Δρ. Χρήστος Κουρτέλης

Λέκτορας Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών

Loughborough University

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *