Αντί δεύτερης ευκαιρίας, χαριστική βολή

Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου, αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών. Μόνο εχθρούς έχει καταφέρει να αθροίσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, που σήμερα συζητείται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, σε μια διαδικασία «φαστ τρακ», αντιστρόφως ανάλογη της σημασίας του και των τεράστιων αντιδράσεων που έχει προκαλέσει, και μάλιστα από στρώματα στα οποία κατ’ εξοχήν οφείλει την εκλογική της επικράτηση το 2019. Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή αναμένεται σήμερα σε οξείς τόνους και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όσο και η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά είχαν μέχρι και χθες συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων που, ούτε λίγο-ούτε πολύ, χαρακτηρίζουν τον νέο Πτωχευτικό μηχανισμό δήμευσης της ιδιωτικής περιουσίας επιχειρήσεων και πολιτών. Πολύ περισσότερο που η απώλεια ελέγχου της πανδημίας είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε νέα περιοριστικά μέτρα, νέο κύκλο υπερχρέωσης και, άρα, σε έναν τεράστιο αριθμό υποψηφίων προς πτώχευση.

Την επιλογή της συζήτησης και ψήφισης σε μία συνεδρίαση της Βουλής, κατά παρέκκλιση των διαδικασιών που ισχύουν για τους κώδικες, επισήμανε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση η τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, κι αυτό αναμένεται να αποτελέσει επιπλέον σημείο της σημερινής αντιπαράθεσης. Η κριτική που έχει διατυπωθεί από κάθε πλευρά δεν αφήνει καμιά διάσταση του νομοσχεδίου των 270 άρθρων στο απυρόβλητο.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στη γνωμοδότησή του, η οποία δημοσιοποιείται σήμερα, κυριολεκτικά τινάζει στον αέρα και το άρθρο 268 που «φύτεψε» στο πτωχευτικό νομοσχέδιο ο υπουργός Ανάπτυξης, δίνοντας στις ασφαλιστικές εταιρείες το ελεύθερο να αυξάνουν τα ασφάλιστρα για συμβόλαια υγείας ερήμην των πελατών τους.

Η πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση αντανακλάται στο γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών ήδη ανακοίνωσε την απόσυρση του άρθρου 100 του νέου Πτωχευτικού, που έδινε ευκαιρία… ξεπλύματος στους κατηγορούμενους για ξέπλυμα μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας -διάταξη την οποία επέκρινε σφοδρά και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας-, αλλά και στις 8 νομοτεχνικές βελτιώσεις που υποσχέθηκε ο κ. Σταϊκούρας, η ποιότητα των οποίων θα κριθεί σήμερα στις τελικές διατυπώσεις. Από την πανσπερμία αντιδράσεων ανθολογούμε τις πιο πρόσφατες:

■ Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου «δημιουργούν εξαιρετικά δυσμενές τοπίο για τους εργαζόμενους, τους υπερχρεωμένους οφειλέτες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, προς όφελος για άλλη μια φορά των τραπεζών και των επενδυτικών funds, εις βάρος ακόμα και του Δημοσίου».

■ Η ΓΣΕΒΕΕ χαρακτηρίζει ψευδεπίγραφο το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «η υλοποίηση του νόμου δεν θα εξελιχθεί σε δεύτερη ευκαιρία αλλά σε χαριστική βολή για χιλιάδες ευάλωτες επιχειρήσεις». Επισημαίνει την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας η οποία, κατά παράβαση του Συντάγματος, παραδίδεται στις τράπεζες, και την υπαγωγή της τεράστιας πλειονότητας των μικρών επιχειρήσεων σε ένα επαχθές καθεστώς εξαίρεσης από το «αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη στη δικαστική υποστήριξη μέσω της ανάθεσής τους στα Ειρηνοδικεία, χωρίς τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας».

■ Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας εκτιμά ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα οδηγήσει, άμεσα και βίαια, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην πτώχευση χωρίς δεύτερη ευκαιρία. Το ΒΕΑ προτείνει μεταξύ άλλων να ανασταλεί κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας έως την πλήρη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης και να αυξηθεί τουλάχιστον στις 150.000 από τις 30.000 που προβλέπει το νομοσχέδιο το κατώφλι της πτώχευσης.

■ Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός θεσμικός διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, τονίζει ότι οδηγεί σε «αποφλοίωση της προστασίας πρώτης κατοικίας σε σχέση με το προϋφιστάμενο καθεστώς και χαρακτηρίζει προβληματική τη νομική φύση (ιδιωτικού δικαίου) του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Οι εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη

Με την κατάθεση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010» μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το κλείσιμο των «εκκρεμοτήτων» του Νόμου Κατσέλη. Πρόκειται για περίπου 40.000 υποθέσεις που είχαν κατατεθεί ακόμα και πριν από το 2014 και έχουν πάρει δικάσιμο ακόμα και για μετά το 2030.

Η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων αυτών θα κλείσει χωρίς δίκη στο ακροατήριο, εκτός αν ο δικαστής κρίνει το αντίθετο. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί υποβολή αίτησης επαναπροσδιορισμού από πλευράς του δανειολήπτη και επικαιροποίηση των στοιχείων του.

Οι αιτήσεις επαναπροσδιορισμού κατατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με τον οφειλέτη να συναινεί ταυτόχρονα στην άρση του φορολογικού του απορρήτου έναντι των πιστωτών.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, για τις αιτήσεις υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη που είχαν υποβληθεί μέχρι το τέλος του 2014, η αίτηση επαναπροσδιορισμού θα υποβληθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021, ενώ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα μπουν στο σύστημα οι αιτήσεις του πρώτου 6μήνου του 2015, του β’ 6μήνου του ίδιου έτους μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του 2021 κ.ο.κ. μέχρι τις 31.5.2021 όταν θα εισαχθούν στην πλατφόρμα οι αιτήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά.

Για υποθέσεις οι οποίες, ανεξαρτήτως του χρόνου κατάθεσης του εισαγωγικού δικογράφου, αναβάλλονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου σε δικάσιμο μετά τις 15.6.2021, η αίτηση επαναπροσδιορισμού κατατίθεται από τις 1.12.2020 ώς και τις 30.6.2021.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *