KKE: Οι μαθητές έχουν δίκιο! Η κυβέρνηση να ακούσει τα δίκαια αιτήματά τους και να τα ικανοποιήσει τώρα

Ανακοίνωση της ΚΟ Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας του ΚΚΕ για τις διεκδικήσεις των μαθητών:

Καλούμε κάθε γονιό, εκπαιδευτικό που αγωνιά για τη μόρφωση των παιδιών του να αγωνισθεί ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των μαθητών! Το σχολείο πρέπει να είναι ασφαλές, να έχει εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες, μικρό αριθμό μαθητών ανά τάξη και όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται για να εξασφαλισθεί η λειτουργία του σχολείου όπως αξίζει στα παιδιά μας!

Ο αγώνας των μαθητών έχει φέρει στο προσκήνιο τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, δημάρχων και περιφερειαρχών για την άσχημη κατάσταση στα σχολεία, όχι μόνο για την παντελή έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας από την πανδημία αλλά και για τις τεράστιες διαχρονικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και σε κτιριακές υποδομές.

Κυβέρνηση, δήμοι, περιφέρειες γνώριζαν τις τεράστιες ελλείψεις και δεν έκαναν τίποτα όλο αυτό το διάστημα. Τους είχανε προειδοποιήσει φορείς και σωματεία εκπαιδευτικών, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, και στο δήμο μας, έθεταν ξανά και ξανά τα ζητήματα των σχολείων στο δημοτικό συμβούλιο. Απαιτούσαν να παρθούν ουσιαστικά μέτρα βελτίωσης. Όμως η Δημοτική Αρχή στηρίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, συνειδητά κινείται αυστηρά και μόνο στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής, δε διεκδικεί τίποτα παραπάνω.

Στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας υπάρχουν σχολεία με ελάχιστες τουαλέτες. Υπάρχει σχολείο εν έτη 2020 που δεν έχει πόσιμο νερό! Υπάρχουν σχολεία στα οποία δεν αντιστοιχεί ούτε μία αποκλειστική καθαρίστρια. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΕΓΙΝΕ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΧΡΟΝΟ!

Ενώ επιβάλλεται να υπάρχει απόσταση μεταξύ των μαθητών, έχουμε 25αρια και 27αρια τμήματα (π.χ. 3ο Γυμνάσιο), αλλά και νηπιαγωγεία στα οποία στοιβάζονται προνήπια και νήπια σαν τις σαρδέλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι νηπιαγωγείο που έχει 25 παιδιά όταν όλο το κτίριο είναι 46 τετραγωνικά. Ενώ η συνηθισμένη εικόνα των νηπιαγωγείων είναι 2 νηπιαγωγοί με 50 παιδιά σε 2 αίθουσες και καθαρίστρια μετά το τέλος του ωραρίου!!

Το κράτος (κεντρική κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμος) σπαταλά εκατομμύρια για έργα άσχετα με τις επείγουσες ανάγκες του λαού της περιοχής, ενώ συζητάνε ακόμα και επιτάξεις (!) οικοπέδων για την «υπογειοποίηση». Την ίδια στιγμή δεν αξιοποιεί αίθουσες που υπάρχουν σε  σχολεία, δημοτικούς χώρους που παραμένουν κλειστοίδε συζητάει καν την ενοικίαση χώρων προκειμένου εκεί να αποσυμφορηθούν άμεσα  σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί μέχρι την δημιουργία νέων υποδομών.

Μέχρι σήμερα έχουν διοριστεί οι μισοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε σχέση με πέρυσι. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν σοβαρά κενά και στην περιοχή μας. Και ενώ λόγω αυτών των ελλείψεων χάνονται εκατοντάδες ώρες μαθημάτων, την κυβέρνηση την πήρε ο πόνος για το μάθημα που χάνεται από τις καταλήψεις.

Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και η δημιουργία μικρών τμημάτων δεν θα συμβάλει μόνο στην αποφυγή συνωστισμού, όπως και οι ειδικοί θέτουν, αλλά και για να καλυφτούν τα μορφωτικά κενά που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, αλλά και συνολικότερα για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου σε κάθε σχολείο.

Κάθε μέρα ο κατάλογος με τα τμήματα που κλείνουν λόγω κρουσμάτων μεγαλώνει  και χάνονται δεκάδες διδακτικές ώρες επειδή η κυβέρνηση δεν υλοποιεί μέτρα που να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία του σχολείου.

Τελικά, ΠΟΙΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;

Τα σχολεία κλείνει η πολιτική της  κυβέρνησης ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που στηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων, των μεγάλων εμπόρων, των βιομηχάνων, των μεγαλοκατασκευαστών. Αυτή η πολιτική θεωρεί  κόστος την μόρφωση των παιδιών, την υγεία του λαού συνολικότερα.  Αυτήν την πολιτική στηρίζουν και όλα τα κόμματα που θεωρούν μονόδρομο το κέρδος των καπιταλιστών. Η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία των σχολείων γιατί τα μέτρα “κοστίζουν”  και την ίδια ώρα χαρίζει εκατομμύρια  για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα χρησιμοποιεί την τρομοκρατία και τον εκβιασμό απέναντι στους μαθητές.

Η κυβέρνηση επιστρατεύει κάθε μέσο προκειμένου να εκβιάσει μαθητές και γονείς ώστε να τους αναγκάσει να «σκύψουν» το κεφάλι και να παίξουν τη υγεία τους κορόνα – γράμματα, συνεχίζοντας τα μαθήματα σε σχολεία – υγειονομικές βόμβες.

Φαίνεται πως για την κυβέρνηση υπάρχουν καλές χαμένες ώρες και κακές χαμένες ώρες. Καλές για την κυβέρνηση είναι οι πάνω από 450.000 ώρες που κάθε βδομάδα χάνονται επειδή τουλάχιστον 20.000 εκπαιδευτικοί λείπουν από τα σχολεία μας. Καλές για την κυβέρνηση είναι οι πάνω από 15.000 ώρες που έχουν ήδη χαθεί σε 150 σχολεία της χώρας, που έχουν κλείσει τμήματα, και μερικά εξολοκλήρου, επειδή παρουσιάστηκε περιστατικό Covid. 

Κανένας γονιός να μην σταθεί απέναντι στο παιδί του. Αυτά που ζητούν οι μαθητές είναι σωστά. Οι γονείς έχουμε ευθύνη να μπούμε μπροστά σε αυτόν τον αγώνα. Να απομονωθούν ορισμένες φωνές που φθάνουν σε σημείο να παίρνουν τηλέφωνο μαθητές για να τους τρομοκρατήσουν.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, στο πλευρό των μαθητών, να διεκδικήσουμε:

  • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά και να διασφαλιστεί ο στόχος των 15 παιδιών ανά τάξη.
  • Να προσληφθούν  όλοι οι απαραίτητοι µόνιµοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου. 
  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικό, βοηθητικό προσωπικό και μαθητές. Να υπάρχει μόνιμη παρουσία νοσηλευτών σε κάθε σχολείο. Να στελεχωθούν οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του δήμου μας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να εξασφαλισθεί η πλήρης και αποτελεσματική κάλυψη του πληθυσμού.
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες επισκευές και εργασίες σε όλα τα σχολεία, και ιδιαίτερα στο 1ο ΕΠΑΛ του οποίου το κτίριο πρέπει να αποκατασταθεί και να αποδοθεί άμεσα. Να προχωρήσουν οι απαραίτητοι έλεγχοι  και ενέργειες για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων.
  • Να αξιοποιηθούν αίθουσες που υπάρχουν σε σχολεία, δημοτικοί χώροι που παραμένουν κλειστοί, ή ακόμα και ενοικίαση χώρων προκειμένου εκεί να αποσυμφορηθούν πολυπληθή τμήματα μέχρι τη δημιουργία νέων υποδομών.
  • Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε σχολική στέγη και παιδικούς σταθμούς. Κανένα τμήμα πάνω από 15 μαθητές, κανένα βρέφος εκτός παιδικών σταθμών. Να δεσμευτούν άμεσα χώροι για την ανέγερση νέων νηπιαγωγείων. 
  • Να δρομολογηθεί η άμεση ανέγερση του νέου κτιρίου του 3ου Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Πάρκο Μουστακλή με κρατική ευθύνη, να ανακληθεί η απαράδεκτη εκχώρηση του οικοπέδου του στη Μητρόπολη.
Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *