Δ. Κουσουρής: Η μαρτυρία του ανθρώπου που γλίτωσε από την δολοφονική επίθεση της ΧΑ

Πριν από 22 χρόνια ο Δημήτρης Κουσουρής ήρθε αντιμέτωπος με την ωμή βία των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, τον άφησαν αναίσθητο από το ξύλο και για μέρες έδωσε μεγάλη μάχη στην εντατική.

Μέλη μιας τότε περιθωριακής ομάδας ατόμων, με τα μαύρα ρούχα και τα ξυρισμένα κεφάλια είχαν τραυματίσει σοβαρά τον Δημήτρη Κουσουρή που γνώρισε με τραγικό τρόπο τη δράση της Χρυσής Αυγής.

«Ξέρετε, είμαι κι εγώ Πειραιώτης, Τον Παύλο Φύσσα θα μπορούσα να τον έχω γνωρίσει κι εγώ… απλά δεν είχα την ευκαιρία…».

Η φωτογραφία του παραμορφωμένου προσώπου του τότε φοιτητή, της Φιλοσοφικής μέσα από την εντατική, ήταν η εικόνα που αποτύπωνε την εγκληματική ροπή των μελών της Χρυσής Αυγής.

Μία ημέρα μετά την ιστορική απόφαση, ο ιστορικός σήμερα Δημήτρης Κουσουρής, μιλά στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο για τον Παύλο Φύσσα, τη μητέρα του, αλλά και για τους καταδικασθέντες.

«Η κα. Μάγδα είναι η πιο ευγενική και συγκλονιστική μορφή που έχω γνωρίσει. Θα ήθελα να της πω ότι ήμασταν και θα είμαστε μαζί της».

«Αυτό που έγινε χθες ήταν η δικαίωση του γιου της για την απόφαση που πήρε να αντιμετωπίσει τους φασίστες κατά πρόσωπο. Αν ήμαστε σήμερα εδώ, ήμαστε γιατί ο Παύλος Φύσσας πήρε αυτήν την απόφαση εκείνο το βράδυ».

«Η ασυλία που απολάμβανε η Χρυσή Αυγή οδήγησε στα εγκλήματα του 2013»

Ηταν 16 Ιουνίου 1998. Τρεις φοιτητές δέχονται δολοφονική επίθεση από ακροδεξιούς, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Ανάμεσά τους, εκείνος που δέχεται τα σοβαρότερα χτυπήματα που τον έστειλαν στην εντατική, είναι ο φοιτητής της Φιλοσοφικής Δημήτρης Κουσουρής.

Δραστήριος συνδικαλιστής, γνωστός για τη δράση του στο χώρο της Αριστεράς. Οκτώ μέρες μετά ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος γνωστός και ως «Περίανδρος» αναγνωρίζεται ως ένας από τους δράστες. Για εφτά χρόνια ήταν καταζητούμενος. Το 2005 παραδόθηκε στις αρχές. Καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση, εξέτισε μόλις τέσσερα.

«Λέω πολύ ευθέως ότι αυτού του τύπου η ασυλία που απολάμβανε η Χρυσή Αυγή από τις αρχές ακόμα και η ανοιχτή τους συνεργασία τη δεκαετία του 2000, προετοίμασε και οδήγησε στα εγκλήματα του 2013».

Ο Δημήτρης Κουσουρής ήταν ένας από τους μάρτυρες στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Κατέθεσε τον δικό του εφιάλτη αλλά και στοιχεία για τη δράση των μελών της, ως το 2013. Μπροστά του είχε ένα γνώριμο σ’ εκείνον πρόσωπο.

«Όταν είδα την κα. Λεπενιώτη, ως πρόεδρο, κάτι μου θύμιζε και θυμήθηκα ότι ήταν η γυναίκα που μου είχε πάρει την πρώτη κατάθεση, ως ανακρίτρια τότε, όντας ακόμα στην εντατική. Για τους συγκεκριμένους έχω μόνο περιφρόνηση, παρά θυμό. Θυμό έχω για εκείνους που τους στήριξαν».

«Δυστυχώς» αναφέρει ο Δημήτρης Κουσουρής, «η απόφαση έρχεται 22 χρόνια μετά. Εγώ επέζησα για να την ακούσω, υπήρξαν και άλλοι όμως, δεν γέρασαν ποτέ».

Συγκλονίζει η περιγραφή της επίθεσης που δέχτηκε

Ο κ. Κουσουρής συγκλόνισε περιγράφοντας την επίθεση που δέχθηκε, ενώ αναφέρθηκε και στην ασυλία που έλαβε για πολύ καιρό η εγκληματική οργάνωση.

«Εγώ και άλλοι δύο συνάδελφοί μου χτυπηθήκαμε ως κομμάτια ενός μεγάλου εκπαιδευτικού κινήματος εκείνο τον καιρό, απέναντι από τα δικαστήρια της Ευελπίδων που είχαμε πάει για να διαμαρτυρηθούμε για τη σύλληψη των συναδέλφων μας, σε ένα πραγματικό όργιο συλλήψεων και βίας που είχαμε δεχθεί από την αστυνομία. Οι Χρυσαυγίτες δρούσαν σαν συμπληρωματικό κομμάτι της αστυνομίας, εκείνα τα χρόνια, σε εκείνες τις κινητοποιήσεις.

Μας χτύπησαν έξω από τα δικαστήρια αμέσως μόλις αποχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Παρεμπιπτόντως είχαν βρεθεί στα δικαστήρια για μια άλλη επίθεση που είχαν κάνει δικοί τους νωρίτερα. Η δική μας επίθεση πήρε τη μεγαλύτερη δημοσιότητα γιατί ήταν στα πλαίσια ενός μεγάλου κινήματος. Έμεινα πάνω από μία εβδομάδα στην εντατική και συνολικά ένα μήνα στο νοσοκομείο. Η υπόθεση τράβηξε καιρό και τελεσιδίκησε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, 10-11 χρόνια αργότερα», τόνισε.

«Το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ τότε έλεγε ότι η μισή αστυνομία ήθελε να τον πιάσει και η άλλη μισή δεν θέλει. Ο ”Περίανδρος” συνελήφθη κι έμεινε στη φυλακή 4 χρόνια, οι υπόλοιποι δεν συνελήφθησαν ποτέ», σημείωσε.

«Φτάσαμε ως εδώ καταρχήν γιατί η Χρυσή Αυγή παρουσιάζονταν ως ένα κανονικό κόμμα το 2010 από μεγάλα μιντιακά συγκροτήματα. Όταν φτάσαμε το 2013 στα πογκρόμ και στη σειρά των εγκλημάτων, αυτό συνέβη επειδή η Χρυσή Αυγή έχοντας καταστεί κοινοβουλευτικό κόμμα κι έχοντας μια παρουσίαση σαν κανονικό κόμμα, έχοντας ωστόσο εγκληματική δραστηριότητα για τουλάχιστον δύο δεκαετίες πριν. Η δράση της ήταν εγνωσμένη για δεκαετίες», ανέφερε αποδίδοντας ευθύνες και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αναδημοσίευση από newsit.gr

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *