Αύξηση 260% στα καύσιμα των ανταποδοτικών – «Σκανδαλώδη» χαρακτηρίζει τη σύμβαση ο Γ. Ανεμογιάννης

Μια περίεργη υπόθεση αναδεικνύει ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης Πολιτών και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ανεμογιάννης. Πρόκειται για τη σύμβαση προμήθειας καυσίμων που υπέγραψε ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας για το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα ο κ. Ανεμογιάννης η σύμβαση αυτή είναι αυξημένη κατά 165% από την αντίστοιχη που είχε υπογραφτεί το 2019.

Το θέμα το έθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 23/9, αλλά η διοίκηση Βούρου δεν έδειξε να πτοείται. Καμιά ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε στο Δ.Σ., αντίθετα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Η. Τάφας για άλλη μια φορά πυροδότησε το κλίμα, εξαπολύοντας κατηγορίες κατά της προηγούμενης διοίκησης.

Σήμερα 2/10 ο κ. Ανεμογιάννης κατέθεσε και έγγραφη ερώτηση για το ίδιο θέμα στον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας .

Με την επιστολή χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη» τη φετινή σύμβαση με την πρωτοφανή αύξηση των ποσών. Ειδικά το κονδύλι που αφορά το πετρέλαιο κίνησης στον κωδικό 02.20.6641.001 που αφορά τα καύσιμα των οχημάτων της καθαριότητητας και πληρώνεται από τα ανταποδοτικά τέλη παρουσιάζει μια τεράστια αύξηση 260%!

Αύξηση που δεν δικαιολογείται. Ούτε οι αποστάσεις που διανύουν τα απορριμματοφόρα έχουν αυξηθεί, ούτε οι ανάγκες αποκομιδής -άρα και τα δρομολόγια- έχουν αυξηθεί. Αντίθετα ο Δήμος είναι εξοπλισμένος με εντελώς νέα απορριμματοφόρα, φορτηγά και σάρωθρο, τα οποία είναι η… κληρονομιά που άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Ο ανανεωμένος στόλος, όπως είναι λογικό, έχει μικρότερες και όχι μεγαλύτερες καταναλώσεις καυσίμων.

Μια εξήγηση είναι ότι η δημοτική αρχή με αυτό τον τρόπο «παρκάρει» χρήματα από τα ανταποδοτικά – κάπου 220.000 ευρώ. Αυτό είχε αποκαλυφθεί και στη συζήτηση του προϋπολογισμού στο Δ.Σ. Τότε η διοίκηση του Γ. Βούρου είχε προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποφύγει τη μείωση των ανταποδοτικών τελών, σε ύψος ανάλογο των 2 εκατ. ευρώ που παρέλαβε ως πλεόνασμα από την προηγούμενη διοίκηση.

Μια άλλη σκέψη είναι ότι η δημοτική αρχή σκέφτεται να πληρώνει από το κονδύλι των ανταποδοτικών και καύσιμα για άλλες ανάγκες του Δήμου, υπηρεσίες δηλαδή που δεν είναι ανταποδοτικές και φυσικά είναι παράνομο να πληρώνονται από τα δημοτικά τέλη.

Σε κάθε περίπτωση η υπερβολική διαφορά ανάμεσα στις δυο συμβάσεις, οι οποίες αφορούν το ίδιο χρονικό διάστημα (η σύμβαση του 2019 υπεγράφη στις 26/3 και αυτή του 2020 στις 3/4), αποπνέει οσμή σκανδάλου. Και η διοίκηση του Δήμου οφείλει να δώσει εξηγήσεις…

Οι δυο συμβάσεις

Η σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2019 από τον τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών Γ. Ανεμογιάννη είναι εδώ. Όπως φαίνεται το σύνολο της σύμβασης είναι 191.400 ευρώ, εκ των οποίων στον συγκεκριμένο κωδικό των ανταποδοτικών είναι 138.000 ευρώ.

Η σύμβαση που υπέγραψε το 2020 ο αντιδήμαρχος Η. Τάφας είναι εδώ. Το σύνολο ανέρχεται σε 428.902 ευρώ, εκ των οποίων στον κωδικό των ανταποδοτικών έχουν τοποθετηθεί 360.000 ευρώ.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

One comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *