Άρης Βασιλόπουλος: Ας είμαστε προσεκτικοί με τα σύμβολα και την μνήμη

«Εμείς θεωρούμε ότι ο σεβασμός μας επιβάλλει να κρατήσουμε μια απόσταση από το θέμα των συμβόλων και της μνήμης, ακριβώς γιατί καμιά φορά άθελα μας αυτό που θεωρούμε σύμβολο μνήμης αν δεν το διαχειριστούμε σωστά μπορεί να καταλήξει να γίνει καρικατούρα μνήμης». Αυτό τόνισε στην εμπεριστατωμένη τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Άρης Βασιλόπουλος στη σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε (30/9) για την υιοθέτηση λογοτύπου του Δήμου.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Α. Βασιλόπουλου

Κύριε δήμαρχε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Σήμερα δεν συζητάμε απλώς για ένα έμβλημα, ή για το λογότυπο της πόλης. Συζητάμε για τη μνήμη, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα όνειρα των κατοίκων αυτής της πόλης, δηλαδή το χθες, το σήμερα και το αύριό της. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, όπως μας έχει συνηθίσει η παρούσα διοίκηση αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα θέματα με τη μικρότερη δυνατή σοβαρότητα, με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και πάντα με στόχο το μικροπολιτικό όφελος.

Αρχικά να πω ότι προφανώς και αναγνωρίζουμε ότι εφόσον δίδεται η δυνατότητα στον Δήμο να έχει ένα ξεχωριστό δικό του έμβλημα, αυτή είναι μια δυνατότητα που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Εδώ όμως δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος ούτε για αυτή την ανάγκη νέου λογοτύπου ούτε για τη διαδικασία μέσω της οποία θα αποφασιστεί πώς θα επιλέξουμε ή θα αναθέσουμε τον σχεδιασμό ενός λογοτύπου. Έχοντας λοιπόν παρακάμψει όλα αυτά μας έρχεται σήμερα ένα έτοιμο λογότυπο για έγκριση χωρίς να έχει ακολουθηθεί καν η επιβεβλημένη από το νόμο διαδικασία για τέτοια θέματα. Δηλαδή με την ψήφο των δημοτικών κοινοτήτων (αφού όπως προείπε η πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Νέας Φιλαδέλφειας, το τοπικό δεν έχει συνεδριάσει καν!!!), τη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης και της Επιτροπής Ποιότητας ζωής.  

Πέρα από το τί είναι αυτό το λογότυπο το οποίο εισηγείστε σήμερα, ας δούμε λίγο γιατί αυτή η διαδικασία είναι προβληματική:

1. Η επιλογή ενός εμβλήματος δεν μπορεί να ­­­είναι ζήτημα προσωπικής αισθητικής ενός αιρετού ή κάποιων αιρετών. Παντού στον κόσμο γι’αυτά τα θέματα γίνονται διαγωνισμοί, συστήνονται επιτροπές από ανθρώπους σχετικούς και ειδικούς και συχνά δίδεται μια δημοσιότητα στον διαγωνισμό ακριβώς γιατί το λογότυπο λειτουργεί ως στοιχείο ταυτότητας και πρέπει να είναι γνωστό και αποδεκτό και από την τοπική κοινωνία. Μάλιστα συχνά η τοπική κοινωνία συμμετέχει στην επιλογή. Με αυτή τη διαδικασία δηλαδή χάνεται και η ευκαιρία να μιλήσουμε για την ταυτότητα της πόλης, να βάλουμε πολίτες στον διάλογο και το έμβλημα να γίνει αφορμή και για άλλα πράγματα.. Ένας διαγωνισμός είναι πάντα ένα γεγονός που θα συζητηθεί, μπορεί να γίνει αφορμή για μια ημερίδα, για μια έκθεση, λειτουργεί σαν αφορμή για διάλογο και παράγει και αισθητική και επικοινωνιακή υπεραξία. Ειδικά αν αυτό που θέλετε να πετύχετε με το λογότυπο είναι ένα είδος city branding, ο τρόπος που επιχειρείτε να το κάνετε το ακυρώνει ακριβώς γιατί είναι κλειστός και εσωστρεφής.

2. Φέρνετε το λογότυπο αυτό το οποίο σχεδιάστηκε πριν 17 χρόνια και χρησιμοποιήθηκε από έναν άλλο Δήμο που δεν υπάρχει πια. Γιατί πρέπει ο ενιαίος Δήμος μας σήμερα να υιοθετήσει ένα παλιό χρησιμοποιημένο λογότυπο; Είναι ίδια η αισθητική των ανθρώπων σήμερα με πριν 17 χρόνια; Δεν μεσολάβησε τίποτα ώστε να επανεξετάσουμε τα σύμβολά που υιοθετούμε και τον τρόπο που τα απεικονίζουμε; Αυτά τα χρόνια, ακόμα και όλα τα μεγάλα κόμματα άλλαξαν τα σήματα τους επιχειρώντας να τα κάνουν πιο σύγχρονα και πιο αποδεκτά. Πολλές μεγάλες εταιρίες έκαναν το ίδιο ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Και μιλάμε για σήματα και λογότυπα αναγνωρίσιμα και εγκατεστημένα στην κοινή συνείδηση… Κι εμείς θα υιοθετήσουμε το προ 17ετίας; Για ποιο ακριβώς λόγο;

3. Ακόμα και το έμβλημα που φέρνετε το φέρνετε με τον λάθος τρόπο. Δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του δημιουργού, πράγμα απαράδεκτο για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τις γραφικές τέχνες και γενικά με τα δημιουργικά επαγγέλματα. Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που μου το επεσήμαναν! Και επιπλέον το φέρνετε με μια φωτογραφία χαμηλής ανάλυσης, κακοεστιασμένη που δεν σε βοηθάει να καταλάβεις τα χρώματα… Δεν γίνεται να πας να εισηγείσαι ένα λογότυπο που θα κουβαλάει ο Δήμος για χρόνια με αυτή τη φωτογραφία. Είναι σαν να μην σέβεστε ούτε αυτό που δείχνετε ούτε αυτόν που θα το δει… Όχι εμάς εδώ, τον πολίτη εκεί έξω.

Οι διαφωνίες μας μέχρι εδώ δεν αφορούν ούτε την αισθητική ούτε τη σημειολογική διάσταση. Αφορούν τη διαδικασία! Από εκεί και πέρα όμως έχουμε και το λογότυπο το οποίο αφού το φέρατε υποθέτω ότι περιμένετε να το κρίνουμε. Για το αισθητικό και συμβολικό σκέλος λοιπόν:

1. Προφανώς γνωρίζετε ότι έχουν αντιδράσει αρνητικά μέσω του τύπου και των κοινωνικών δικτύων πάρα πολλοί άνθρωποι της πόλης, από ποικίλους πολιτικούς χώρους. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι αρκετά σχετικοί με τα εικαστικά, με τις γραφικές τέχνες κλπ. Αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν, μην κάνετε το λάθος να τους χαρακτηρίσετε εμπαθείς και να προσπεράσετε την άποψη τους, καλό είναι να τους ακούσετε.

2. Είναι απολύτως θεμιτή η επιλογή ιστορικών συμβόλων σε ένα λογότυπο μιας πόλης που κουβαλάει μια ιστορία ξεριζωμού. Ωστόσο είναι άλλο η επιλογή ενός και άλλο η συρραφή πολλών, είναι άλλο η αντιγραφή και άλλο η μετεγγραφή ενός συμβόλου. Το να πετάξεις ένα ιωνικό κίονα γυρισμένο κατά 30 μοίρες, έναν δικέφαλο (που είναι ερώτημα αν είναι ο αυθεντικός Βυζαντινός δικέφαλος) και 7 αστέρια που ο ίδιος ο δήμαρχος πρόλαβε και αποκάλυψε ότι συμβολίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι αυτά τα οποία αναφέρει η γραπτή εισήγησή σας, κουβαλάει μια ανεπεξέργαστη «τυχαιότητα» και μια διάθεση να μπουν όλα αυτά τα πολλά μαζί μην τυχόν και δεν πείσουμε για την ταυτότητά μας, μην τυχόν και δεν το φωνάξουμε αρκετά.

Το αποτέλεσμα είναι μια πρόχειρα εικονογραφημένη απόπειρα επίκλησης της μνήμης και της συλλογικής συγκίνησης, που φωνάζει για τον εαυτό της «Κοίτα με, είμαι η συγκίνηση και θα σε κάνω να συγκινηθείς!»… Αφενός δεν ήταν αυτό οι παππούδες μας ούτε είναι αυτό η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα. Δεν είναι ένα παραθετικό αράδιασμα και μια συρραφή συμβολοποιημένων ετερόκλητων μνημών, άλλωστε εκτός από μνήμες οι άνθρωποι αυτοί είχαν και ζωές εδώ και ελπίδες και όνειρα… Αφετέρου επειδή αυτό προφανώς δεν δουλεύει καθόλου στο συγκινησιακό επίπεδο που επιχειρεί να ενταχθεί, μετατρέπεται σε περίπου καρικατούρα αυτού που πάει να συμβολοποιήσει, τη συλλογική μας μνήμη δηλαδή, την οποία υποτίθεται σέβεται και θέλει να επικαλεστεί και να αναδείξει.

Αν την μνήμη τη σεβόμαστε πραγματικά ίσως είναι καλό να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί. Εμείς θεωρούμε ότι ο σεβασμός μας επιβάλλει να κρατήσουμε μια απόσταση από το θέμα των συμβόλων και της μνήμης, ακριβώς γιατί καμιά φορά άθελα μας αυτό που θεωρούμε σύμβολο μνήμης αν δεν το διαχειριστούμε σωστά μπορεί να καταλήξει να γίνει καρικατούρα μνήμης. Και επιπλέον, η πόλη αυτή δεν είναι μόνο μνήμη. Είναι κι άλλα πολλά, είναι μια σύγχρονη πόλη, είναι ζωή, φυσικός χώρος, κοινωνική δραστηριότητα, αρχιτεκτονική και κτισμένος χώρος, είναι οι εργατικές κατοικίες του Κωνσταντινίδη, είναι ο προσφυγικός που είναι ένα μοναδικό δείγμα κηπούπολης, είναι το άλσος και η λίμνη μας, είναι η ΑΕΚ, είναι ο Ποδονίφτης του οποίο το όνομα είχε ο οικισμός πριν ονομαστεί Νέα Φιλαδέλφεια… Και κυρίως για τους νεότερους η πόλη εκτός από μνήμη είναι ένα δοχείο με ελπίδες και όνειρα και αυτό εστιάζοντας αποκλειστικά στην μνήμη δείχνουμε σαν να το έχουμε ξεχάσει… Με λίγα λόγια αν κάποιος θέλει να βρει αφηγήσεις, αφορμές και σύμβολα για να φτιάξει ένα λογότυπο και μια εικόνα που να αντιπροσωπεύει την πόλη μας σήμερα, έχει πάρα πολύ υλικό…

Πρόταση:

Το Λογότυπο, όποιο κι αν είναι αυτό, θα είναι του Δήμου μας. Δεν πρέπει να είναι ούτε του Βούρου, ούτε του Βασιλόπουλου ούτε κανενός αιρετού και φυσικά δεν πρέπει να εγγραφεί στην συνείδηση της πόλης ως τέτοιο. Αν δεν είναι κοινής αποδοχής είναι βέβαιο ότι η επόμενη διοίκηση  θα το αλλάξει… Έχει σημασία λοιπόν να αποφασιστεί συναινετικά μέσα από μια διαδικασία την οποία θα την συμφωνήσουμε και θα την σεβαστούμε όλοι. Εμείς προτείνουμε μία ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του εμβλήματος, η οποία θα απευθυνθεί πρωτίστως στους δημότες και τους κατοίκους αυτής της πόλης και αφού συνεδριάσουν όλα τα αρμόδια όργανα του Δήμου και η Επιτροπή διαβούλευσης, τότε να έρθει στο Δημοτικό συμβούλιο για έγκριση. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει σύνθεση απόψεων και συναίνεση, ώστε τελικά να καταλήξουμε όλοι μαζί στην επιλογή ενός νέου εμβλήματος για την πόλη μας.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *