Τι συμβαίνει στον Ποδονίφτη; Λάσπη και δυσοσμία καταγγέλλουν κάτοικοι

Λάσπη έτρεχε χθες 25/9 στην κοίτη του Ποδονίφτη όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μαρτίνος Γκαίτλιχ, γνωστός επιστήμονας, ακτιβιστής για την προστασία των ρεμάτων και κάτοικος στην περιοχή. Ο ίδιος ανάρτησε και φωτογραφίες – πειστήρια στην ομάδα Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων και σχολιάζει: «Η σημερινή εικόνα ήταν πολύ ανησυχητική και σίγουρα δεν σχετίζεται με λάσπη από πλημμυρικά φαινόμενα».

Δύο μέρες πριν, στις 23/9, άλλη συμπολίτισσά μας, η Στέλλα Μπεκιάρη, ανάρτησε πάλι ανάλογες φωτογραφίες από το «ποτάμι λάσπης»:

Τη μέρα εκείνη κάτοικοι στην περιοχή Κουκλάκι (στο τμήμα του ρέματος όπου οι όχθες είναι τσιμεντωμένες) παρατήρησαν και σοβαρή δυσοσμία.

Επειδή αυτό το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο και ειδικά Σαββατοκύριακα, ή μετά από νεροποντές, εδώ και χρόνια επικρατεί η εντύπωση μεταξύ των περιοίκων ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε παράνομη απόρριψη εντός του ρέματος υπολειμμάτων από κάποια βιομηχανική δραστηριότητα.

Γνωρίζουμε ότι από χρόνια έχουν υπάρξει ακόμα και γραπτές καταγγελίες στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μας, όπως και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει εντοπιστεί η πηγή αυτής της μόλυνσης του Ποδονίφτη.

Έγγραφο – μνημείο αοριστίας και υπεκφυγής

Ας σημειωθεί ότι όπως φαίνεται σε έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα ο Χάρης Τομπούλογλου πριν από μήνες, πραγματοποιήθηκε στις 12/3/2020 αυτοψία από υγιεινολόγους – επόπτες δημόσιας υγείας του Τμήματος Υγειονομικού & Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα, μετά από καταγγελίες κατοίκων. Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε σε διάφορα τμήματα των παρόχθιων περιοχών των τριών ποταμών (Κηφισός, Γιαμπουρλάς, Ποδονίφτης) όπου διαπιστώθηκαν κάποιες εστίες μόλυνσης.

Το έγγραφο αυτό, όπως μπορεί να παρατηρήσουν οι αναγνώστες μας, αν και φέρει τίτλο «διενέργεια αυτοψίας στο Ρέμα Ποδονίφτη στο τμήμα του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας», περιγράφει μια συγκεχυμένη εικόνα αυτοψίας και στα τρία ποτάμια, εστιάζοντας περισσότερο στον Κηφισσό. Ένας γνώστης της περιοχής μπορεί να συμπεράνει εύλογα ότι οι ελεγκτές μάλλον δεν… αντελήφθησαν ότι τα τρία ρέματα δεν συνδέονται στο βόρειο (ανάντι), αλλά στο νότιο τμήμα τους (κατάντι) και μιλούν αόριστα για πηγές μόλυνσης από παράνομες συνδέσεις στον Δήμο Μεταμόρφωσης και στο Δήμο Κηφισιάς.

Έστω κι έτσι, με το έγγραφο αυτό οι περιβαλλοντικοί ελεγκτές παρότι διαπίστωσαν μόλυνση, αρκούνται να καλέσουν τις… εισαγγελικές αρχές να επέμβουν «προκειμένου να διερευνηθεί το χρονίζον πρόβλημα των παράνομων συνδέσεων» και την… ΕΥΔΑΠ «στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της»(;). Και ούτε λίγο ούτε πολύ περιορίζονται να μιλούν για τις ευθύνες του Δήμου όσον αφορά ψεκασμούς και καθαρισμούς των παρόχθιων περιοχών. Μια κλασική γραφειοκρατική υπεκφυγή και μετάθεση ευθυνών από τη μια δημόσια υπηρεσία στην άλλη.

Επειδή το έγγραφο κοινοποιήθηκε και στο Δήμο μας, θα ήταν εύλογο να υπάρξει αντίδραση της δημοτικής αρχής. Όμως και σε αυτό το ζήτημα τηρείται σιγή ιχθύος από τη διοίκηση, αν και έχουν περάσει έξι (6) μήνες από την αποστολή του εγγράφου.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *