Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 17/9 – το κάλεσμα του «Αριστοτέλη»

Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο διοργανώνεται στην Αθήνα, 18:30 στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή με συνθήματα: ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, με κύρια αιχμή τη διεκδίκηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Παρακάτω δημοσιεύουμε την ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «ο Αριστοτέλης»:

 • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές
 • Επίταξη διαθέσιμων ελεύθερων χώρων και λειτουργία τους ως σχολεία
 • Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και δημιουργία περισσότερων μικρότερων αριθμητικά τμημάτων/πρόσθετος εκπαιδευτικός σε κάθε σχολείο
 • Πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας
 • Τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
 • Δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού
 • Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ κ.λπ.)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, μετά και τις εξαγγελίες για την έναρξη των μαθημάτων στις 14 Σεπτεμβρίου, συνεχίζουν τον εμπαιγμό της εκπαιδευτικής κοινότητας, των γονιών και των μαθητών, χωρίς να παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο προκειμένου να εξασφαλιστεί το άνοιγμα των σχολείων με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για όλους. Αντί να αναλάβουν την κρατική ευθύνη για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, σε μια χρονική στιγμή που τα κρούσματα είναι καταφανώς περισσότερα από όσα τον Μάιο, ρίχνουν ξανά το φταίξιμο στους πολίτες, χαρακτηρίζοντας τους «απρόσεκτους» και «ανεύθυνους», ακολουθώντας τη λογική της «ατομικής ευθύνης» με στόχο να μετακυλήσουν τις δικές τους ευθύνες  στις πλάτες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους για το άνοιγμα των σχολείων.

Ενώ βρισκόμαστε μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν μετατραπεί σε λάστιχο. Πολλές από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που αφορούν τα σχολεία, βρίσκονται τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας!

Η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις, που εδώ και μήνες, εκπαιδευτικά σωματεία μαζί με τις ενώσεις γονέων, έχουν αναδείξει σε σχέση με την εξεύρεση σχολικών αιθουσών, την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια και οι μαθητές να  βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τα ερωτήματα εκπαιδευτικών και γονιών είναι ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ:

 • Υπάρχουν ή έχουν προετοιμαστεί στα σχολεία χώροι για την υποδοχή και αναμονή περιστατικών υγειονομικού κινδύνου; Υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και προσωπικό για την αντιμετώπισή τους; Γιατί αυτή η αρμοδιότητα μεταφέρεται στον εκπαιδευτικό που ορίζεται ως υπεύθυνος Covid-19; Με ποιες επιστημονικές γνώσεις και εκπαίδευση μπορεί να ανταποκριθεί σε καθήκοντα νοσηλευτικού προσωπικού; 
 • Προβλέπεται η στελέχωση των σχολικών μονάδων με νοσηλευτές και η διενέργεια προληπτικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ώστε να αποτραπεί εξ αρχής πιθανή διασπορά του ιού; Γιατί δεν έχει προβλεφθεί δωρεάν τεστ για όλο το προσωπικό και τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία σε περίπτωση κρούσματος στη σχολική μονάδα;
 • Γιατί δεν χωρίζονται τα πληθωρικά τμήματα ακόμα και εκεί όπου υπάρχουν αίθουσες; Γιατί δεν ανοίγουν τμήματα και σχολικές μονάδες που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια;
 • Γιατί δε διορίζονται εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μαθητών κι εκπαιδευτικών;
 • Γιατί η κυβέρνηση δε μονιμοποιεί όλους τους εκπαιδευτικούς και το βοηθητικό προσωπικό που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, αντίθετα προχωρά με συμβασιούχους μειωμένου ωραρίου, αλλά και με τρίμηνες συμβάσεις;
 • Πώς θα παραμένουν τα σχολεία καθαρά (απαραίτητος υγειονομικός όρος) αφού υπάρχουν μόνο 320 καθαρίστριες στον δήμο της Αθήνας για πάνω από 410 σχολικές μονάδες;
 • Γιατί δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες και πρωτόκολλα αντιμετώπισης των πιθανών κρουσμάτων είτε μαθητών, είτε εκπαιδευτικών; Γιατί δεν υπάρχουν σχολίατροι ή άλλο υγειονομικό προσωπικό να φροντίσουν πιθανά περιστατικά;
 • Πώς θα αντιμετωπίζεται μια ενδεχόμενη απουσία εκπαιδευτικού; Ποιος θα καλύπτει το τμήμα; Τι θα γίνεται όταν απουσιάζει μια ειδικότητα; Πώς θα γίνονται τα διαλείμματα όταν στα τμήματα μπαίνουν διάφοροι εκπαιδευτικοί και πολλοί από αυτούς μετακινούνται σε 3,4,5 … ακόμα και 6 σχολεία;
 • Τι θα γίνει με το ολοήμερο όπου συγχρωτίζονται μαθητές από διαφορετικά τμήματα;

Ήδη έχουμε περιστατικά, είτε εκπαιδευτικών είτε προσωπικού καθαριότητας, που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό σε μια σειρά Συλλόγους και ΕΛΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών είναι αποκαλυπτική των προθέσεων του υπουργείου. Καμία ανάληψη ευθύνης από τους αρμόδιους, καμία συγκεκριμένη οδηγία και πρωτόκολλο, ούτε τεστ από τον ΕΟΔΥ ούτε απόφαση για κλείσιμο της σχολικής μονάδας. Αντίθετα, η υπουργός παιδείας «κουνάει» το δάχτυλο στους εκπαιδευτικούς αν ακολούθησαν τους υγειονομικούς όρους και τα πρωτόκολλα.

Κυβέρνηση και Υπ. Παιδείας αφήνουν ανοχύρωτα τα σχολεία. Αντί να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση των σχολείων και των ανθρώπων, τροφοδοτούν διάφορες «ψεκασμένες» και ανορθολογικές θεωρίες με τα «ήξεις, αφήξεις» τους.

Η πολιτική αυτή δεν είναι αποτέλεσμα απλής ανευθυνότητας κι ανοργανωσιάς. Έχει στόχο! Χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να ανατρέψει όλο το πλαίσιο εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων. Με τις ασάφειες και τα άλυτα ζητήματα, όπως το θέμα της κάλυψης απουσίας εκπαιδευτικού, το υπουργείο επιδιώκει να κατοχυρώσει στην αρχή άτυπα και μετά και τυπικά την αύξηση του διδακτικού μας ωραρίου (αν μπαίνουμε στα κενά μας), την επικράτηση μιας συνθήκης «χυλού» όπου κάθε παραβίαση θεωρείται αναγκαία και επιτρέπεται και τίποτα δεν θεωρείται πια κατοχυρωμένο (πχ ο εκπαιδευτικός της παράλληλης και του τμήματος ένταξης να μπαίνουν σε τμήμα όταν λείπει εκπαιδευτικός κ.λπ.)

Η πολιτική της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων έχουν ταξικό πρόσημο. Θεωρεί κόστος τις δαπάνες για τη μόρφωση και την υγεία του λαού κι ενδιαφέρονται μόνο για μέτρα που εξασφαλίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό άλλωστε αύξησαν το ποσοστό πληρότητας στα πλοία στο 85%, στα αεροπλάνα «αποφάσισαν» ότι δεν κολλάει ο ιός, χιλιάδες εργαζόμενοι σε μεγάλους χώρους δουλειάς συνωστίζονται χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας, στα ΜΜΜ οι εργαζόμενοι μετακινούνται σαν παστωμένες σαρδέλες, χιλιάδες μετανάστες και τα παιδιά τους ζουν σε καθεστώς μόνιμης καραντίνας μέσα στα ΚΥΤ!

Ξεκαθαρίζουμε:  Δε θα επιτρέψουμε να στοχοποιηθεί κανένας εκπαιδευτικός. Δεν είναι δουλειά των εκπαιδευτικών ούτε να αποδέχονται ούτε να διαχειρίζονται εξώδικα και άλλες καταγγελίες για μέτρα και διατάξεις που ορίζονται από ΦΕΚ. Οι Σύλλογοι και οι ΕΛΜΕ καλύπτουν όλα τα μέλη τους για αντίστοιχες περιπτώσεις. 

Απαιτούμε:

 • Καθημερινή πλήρης λειτουργία των σχολείων με μειωμένο αριθμό μαθητών στο τμήμα (12-15), ανάλογα με τα τ.μ. των αιθουσών ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, με αξιοποίηση όλων των άδειων αιθουσών και των σχολείων που έκλεισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και κάθε είδους κτηρίων, ακόμα και ιδιωτικών, που θα μπορούσαν να βρεθούν διαθέσιμα σε κάθε δήμο. Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη. Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Εδώ και τώρα να γίνει Β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, για όλα τα κενά σε  όλες τις ειδικότητες, χωρίς αποκλεισμούς από τους πίνακες.
 • Τουλάχιστον ένας επιπλέον δάσκαλος στη διάθεση κάθε Δημοτικού. Αντίστοιχη διάθεση εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών. Στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης αντίστοιχου αριθμού Νηπιαγωγών για τις ανάγκες της Προσχολικής Αγωγής.
 • Μόνιμες μαζικές προσλήψεις – διορισμοί εκπαιδευτικών σε μια φάση με το πτυχίο και την προϋπηρεσία με έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί τις παραπάνω προϋποθέσεις
 • Μέτρα στήριξης των συναδέλφων που εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (στέγαση, σίτιση, μετακίνηση).
 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Κατάργηση εδώ και τώρα του απαράδεκτου θεσμού των ΑΜΩ και των 3μηνιαίων αναπληρωτών. Κατάργηση του ν. 4692/20 της Κεραμέως και του νόμου Γαβρόγλου.
 • Μονιμοποίηση όλων των καθαριστ(ρι)ών στην καθαριότητα χωρίς όρους και προϋποθέσεις και νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολείων που προκύπτουν και για πλήρη κάλυψη των αναγκών καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Κατάργηση της επαίσχυντης ρατσιστικής διάταξης που αποκλείει τις/τους μεταναστ(ρι)ες καθαριστ(ρι)ες που μέχρι πριν από δύο μήνες δούλευαν στα σχολεία του δήμου μας ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στις προκηρυγμένες θέσεις. – Κανένας αποκλεισμός λόγω μη κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας. Να τροποποιηθεί άμεσα το ΦΕΚ 3485 / 22 -08 – 2020, με κατάργηση του προσόντος της Ελληνομάθειας, διασφαλίζοντας πως κανένας σχολικός καθαριστής/καθαρίστρια δεν θα απολυθεί.
 • Δωρεάν διάθεση του αναγκαίου υλικού προστασίας στα σχολεία (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας) με έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.
 • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
 • Εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, χωρίς «αστερίσκους».
 • Αναδιάταξη- Μείωση της ύλης για τη νέα χρονιά
 • Κατάργηση της τροπολογίας και της ΠΝΠ που αφορά τις κάμερες και την εξ αποστάσεως με ανοιχτά σχολεία καθώς και της διάταξης για τις 3μηνες συμβάσεις για την παροχή εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» και των διατάξεων που αφορούν τις αποφάσεις για τους όρους λειτουργίας της εξ αποστάσεως (ανώτερος αριθμός μαθητών διαδικτυακής τάξης, τόπος, ωρολόγιο κλπ) με υπουργικές αποφάσεις.
 • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.
 • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
 • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας  που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
 • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων με το αντίστοιχο προσωπικό συνοδείας και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.

Οργανωνόμαστε και συνεχίζουμε δυναμικά με:

17/9 Απογευματινό Συλλαλητήριο στην ΑΘΗΝΑ , 18:30 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ και πορεία στη βουλή μαζί με το γονεϊκό κίνημα  ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ με κύρια αιχμή τη διεκδίκηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

-Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή τη μέρα ψήφισης της διάταξης για τις τρίμηνες συμβάσεις των αναπληρωτών.

-Συνεχίζουμε με τις αποφάσεις των 77 Συλλόγων ΠΕ – ΕΛΜΕ για Απεργία – Αποχή από

κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης. Καλούμε και τους υπόλοιπους

Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ

να πάρει απόφαση απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση όπως έκανε

η ΟΛΜΕ στην πρόσφατη συνέλευση προέδρων.

Επίσης προτείνουμε:

-να προχωρήσουμε σε συντονισμό με συλλόγους και ΕΛΜΕ σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση  το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου

-να απαιτήσουμε να γίνει άμεσα ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ για να συζητήσει και να κλιμακώσει την πάλη μας με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και απεργιακές συγκεντρώσεις

Είμαστε βέβαιοι ότι η ζωή θα νικήσει, όπως πάντα τον φόβο

Να κάνουμε τον φόβο εφαλτήριο των αγώνων μας για τη ζωή που μας αξίζει

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η πρόεδρος                                      Ο γραμματέας

Χαλικιά Τατιάνα                            Σακαρετσάνος Λάμπρος

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *