Χωρίς καθαρίστριες κινδυνεύουν να ξεκινήσουν τα σχολεία φέτος

Χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης των σχολικών καθαριστριών για το νέο σχολικό έτος κινδυνεύουν να ξεκινήσουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου. Αυτό αντιλαμβανόμαστε παρακολουθώντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που γίνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση που ψηφίστηκε στα τέλη Ιουλίου (Ν. 4713/29-7-2020), η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει στους δήμους την αρμοδιότητα πρόσληψης προσωπικού καθαρισμού των σχολείων με σύμβάσεις ορισμένου χρόνου. Και παρότι η κυβέρνηση δια του υπουργού Εσωτερικών διαφήμισε ότι με αυτή την αιφνιδιαστική κίνηση δήθεν «επιλύεται το χρόνιο πρόβλημα των εργαζομένων στα σχολεία, οι οποίοι δεν είχαν τα πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι», στο νόμο ορίζεται σαφώς ότι διαιωνίζεται το καθεστώς ομηρίας αυτών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αφού «αποκλείεται η μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου» (Ν. 4713 – άρθρο 34).

Πάμε παρακάτω…

Στις 7 Αυγούστου εκδίδεται Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών με την οποία ορίζεται η διαδικασία και τα κριτήρια πρόσληψης των καθαριστριών (δείτε εδώ). Βάσει αυτής της ΚΥΑ θα έπρεπε οι Δήμοι εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου να κάνουν τις σχετικές προκηρύξεις. Μόλις στις 18 Αυγούστου δημοσιεύθηκε νέα ΚΥΑ (δείτε εδώ) με την οποία τροποποιείται η προηγούμενη προβλέποντας ότι οι υποψήφιοι μπορούν να μην έχουν τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Έτσι δώδεκα (12) ημέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα οι προκηρύξεις για την πρόσληψη του προσωπικού καθαρισμού των σχολείων, καθιστώντας αμφίβολο αν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία.

27 θέσεις πλήρους απασχόλησης σχολικών καθαριστριών στο Δήμο μας

Ο πίνακας των θέσεων που δημοσίευσε μόλις σήμερα (19/8) το Υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει 27 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης για τον καθαρισμό των σχολείων στην πόλη μας. Δεν γνωρίζουμε σε ποια φάση… ετοιμότητας βρίσκεται ο Δήμος μας, αλλά είναι σίγουρο ότι οι νομοθετικές αλχημείες της κυβέρνησης έχουν περιπλέξει τις διαδικασίες πρόσληψης καθαριστριών για τα σχολεία. Να περιμένουμε κάποια ενημέρωση;

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *