Το αδιέξοδο της ανακύκλωσης – η τρίτη πυρκαγιά μέσα στο 2020

Η αδυναμία να βρεθούν αγορές για τα ανακυκλώσιμα υλικά έχει δημιουργήσει υπερσυσσώρευση αποθηκευμένων υλικών στις εταιρείες ανακύκλωσης εδώ και δυο χρόνια. Έτσι φαίνεται ότι οι πυρκαγιές στις αποθήκες φαντάζουν ως μοναδική «λύση». Αναδημοσιεύουμε ένα πολύ κατατοπιστικό ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου από την Καθημερινή. Αυτό που οφείλουμε να σημειώσουμε είναι ότι με την περίφημη απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, τέτοιες εγκαταστάσεις αδειοδοτούνται πλέον με απλή γνωστοποίηση της επιχείρησης, χωρίς κανένα προγενέστερο έλεγχο. Η επιχείρηση στην οποία εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στη Μεταμόρφωση, «γνωστοποίησε» τη λειτουργία της στην Περιφέρεια Αττικής με αυτό τον εντελώς τυπικό τρόπο μόλις στις 15 Απριλίου του 2020.

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής:

Εταιρεία συλλογής και εμπορίας ανακυκλώσιμων υλικών λειτουργούσε στο «κτίριο Λεβεντάκη» που τυλίχτηκε στις φλόγες το Σάββατο, πνίγοντας την Αττική σε έναν τοξικό καπνό. Η αποθήκη είχε αδειοδοτηθεί πρόσφατα, διαδεχόμενη άλλη εταιρεία με το ίδιο αντικείμενο και ιδιοκτήτη, η οποία πτώχευσε πριν από λίγα χρόνια. Είναι η τρίτη φωτιά σε μονάδα που δραστηριοποιείται στον χώρο της ανακύκλωσης μέσα σε ένα έτος και ανεξάρτητα με τα αίτια που την προκάλεσαν (τα οποία προφανώς θα διερευνηθούν από την Πυροσβεστική), ως γεγονός υποδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η ανακύκλωση και στην Ελλάδα, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών των ανακυκλώσιμων.

Η αποθήκη ανήκει στην εταιρεία Global MFG, που ιδρύθηκε το 2007 και το 2015 άλλαξε μορφή (από ανώνυμη εταιρεία έγινε ιδιωτική κεφαλαιακή εταιρεία, με έναν μέτοχο). Είχε αδειοδοτηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης για την προσωρινή αποθήκευση μη επικίνδυνων και ανακυκλώσιμων στερεών αποβλήτων, καθώς και τη διαλογή αποβλήτων ηλεκτρικού εξοπλισμού (λάμπες). Η συγκεκριμένη χρήση επιτρέπεται στο σημείο όπου βρίσκεται το κτίριο, καθώς είναι μέσα στα όρια της παλιάς βιομηχανικής περιοχής της Μεταμόρφωσης (ΒΙΠΑ προς εξυγίανση). Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η αδειοδοτική διαδικασία σε αυτό το είδος δραστηριότητας είναι απλά «τυπική»: ο υπεύθυνος της εκάστοτε εταιρείας υπογράφει μια υπεύθυνη δήλωση (πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, για την τήρηση των οποίων πιθανότατα δεν θα ελεγχθεί παρά μόνο μετά καταγγελία), η οποία με τη σειρά της ενσωματώνεται στη «γνωστοποίηση λειτουργίας» (που αντικατέστησε την άδεια λειτουργίας) και απλά κοινοποιείται στην Περιφέρεια (που παλαιότερα είχε την ευθύνη της αδειοδότησης σε αυτή την κατηγορία). Ετσι η Global MFG γνωστοποίησε στην Περιφέρεια Αττικής στις 15 Απριλίου 2020 τη λειτουργία της στον συγκεκριμένο χώρο. Ως ανώνυμη εταιρεία, είχε άδεια μεταφοράς μη επικίνδυνων από πολλές Περιφέρειες ανά την Ελλάδα.

Στο ίδιο κτίριο, με τον ίδιο ιδιοκτήτη και αντικείμενο (μεταφορά και εμπορία ανακυκλώσιμων) λειτουργούσε παλαιότερα η εταιρεία Global Supplies SA, η οποία ιδρύθηκε το 2000 και πτώχευσε το 2015 (σ.σ. όλα τα αναφερόμενα στο ρεπορτάζ στοιχεία προέρχονται από το ΓΕΜΗ και τη Διαύγεια). Η «Κ» επικοινώνησε με τον διαχειριστή των δύο εταιρειών για να υποβάλει ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία τους και κυρίως πόσο προσωρινή ήταν τελικά η αποθήκευση, ωστόσο αυτός αρνήθηκε να απαντήσει. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η εταιρεία ασχολούνταν περισσότερο με τα ανακυκλώσιμα απόβλητα της βιομηχανίας (που είναι πιο «καθαρά» ως υλικά) και λειτουργούσε ως μεσάζων, αγοράζοντας από διάφορες πηγές και μεταπωλώντας τα κυρίως στο εξωτερικό.

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, πάντως, που επισκέφθηκαν την Κυριακή τον χώρο (δεν τους επετράπη να εισέλθουν στο κτίριο, καθώς έχει καταρρεύσει τμήμα της οροφής του), διαπίστωσαν ότι υπήρχε μεγάλος όγκος δεμάτων πλαστικών, παλέτες με υλικά και σκραπ. Τα αίτια της πυρκαγιάς θα προσδιοριστούν από την Πυροσβεστική, που διενεργεί προανάκριση. Ωστόσο είναι η τρίτη πυρκαγιά σε χώρο που σχετίζεται με την ανακύκλωση σε ένα έτος, γεγονός που αποδίδεται (και) στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην ανακύκλωση: Από τη στιγμή που η Κίνα έπαψε να αγοράζει ανακυκλώσιμα, περίπου πριν από μία διετία, οι τιμές τους καταποντίστηκαν και πέρα από τις επιπτώσεις που είχε αυτό στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του χώρου, πάρα πολλές εταιρείες βρέθηκαν με τεράστιες ποσότητες στις εγκαταστάσεις τους τις οποίες δεν μπορούσαν να πουλήσουν. Ειδικά για τα πλαστικά, η πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει κάνει ακόμα πιο ελκυστική την «αυθεντική» πρώτη ύλη, έναντι των ανακυκλώσιμων που συχνά είναι μέτριας ή κακής ποιότητας (ιδίως όταν προέρχονται από διαλογή σύμμεικτων απορριμμάτων).

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *