Κόντρες «γαλάζιων» αιρετών για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ο ρόλος των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων φαίνεται ότι είναι ένα σημείο τριβής μεταξύ των «γαλάζιων» περιφερειαρχών και των «γαλάζιων» δημάρχων. Παρά τον πλήρη έλεγχο που ασκεί η Νέα Δημοκρατία τόσο στις ενώσεις των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης (ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ), το «καυτό» θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων δημιουργεί έριδες μεταξύ των στελεχών της.

Τελευταίο κρούσμα μια δήλωση του περιφερειάρχη Αττικής και αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλη στο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ: «οι Περιφέρειες οφείλουν και πρέπει να έχουν ρόλο στους Ειδικούς Διαβαθμιδικούς Συνδέσμους. Δεν μπορεί να χρηματοδοτούν τα προγράμματα ανακύκλωσης και να μην έχουν τη δυνατότητα να διατυπώνουν τις θέσεις τους με καθοριστικό τρόπο, αλλά να περιορίζονται σε επίπεδο γνωμοδοτικού χαρακτήρα», υποστήριξε ο κ. Πατούλης. Ένα αίτημα που ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι το βρίσκει λογικό.

Αυτή η τοποθέτηση ξεσήκωσε τους δημάρχους. Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ τόσο ο πρόεδρός της Δ. Παπαστεργίου, όσο και άλλα γαλάζια στελέχη επιτέθηκαν με σφοδρότητα σε αυτές τις θέσεις και θύμισαν ότι ο κ. Πατούλης ως δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε άλλες θέσεις. Διαβάστε τι δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου: «Η θεσμική αρμοδιότητα στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Η θέση αυτή διατυπώθηκε δημόσια και από τον Γιώργο Πατούλη τον Ιούλιο του 2016, όταν ήταν Πρόεδρος της ΚΕ∆Ε και ∆ήμαρχος Αμαρουσίου, όπου σωστά τότε υποστήριζε ότι δεν ήταν αποδεκτό να είναι Πρόεδρος του Φορέα ∆ιαχείρισης της Αττικής η τότε Περιφερειάρχης κα ∆ούρου, όταν σε όλους τους ΦΟΣ∆Α που είχαν συσταθεί στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, Πρόεδρος ήταν ένας από τους ∆ημάρχους της κάθε Περιφέρειας. Στη βάση αυτή, που για την ΚΕ∆Ε αποτελεί «κόκκινη γραμμή», είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε τόσο με το Κεντρικό Κράτος όσο και με τις Περιφέρειες, προκειμένου η χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της».Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *