Ο δήμαρχος «δεν γνώριζε» για το Κοινωνικό Ιατρείο…

Το τι συζητήθηκε στη συνάντηση με τον δήμαρχο Γ. Βούρο ανακοινώνει το Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο. Αντικείμενο της συζήτησης η παραβίαση της πόρτας στο χώρο του οδοντιατρείου και η αλλαγή της κλειδαριάς από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Μέχρι τώρα είχαμε μόνο την άποψη του ίδιου του δήμαρχου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι δεν… έβρισκε κάποιον υπεύθυνο και γι αυτό έδωσε εντολή να παραβιάσουν την κλειδαριά. Τώρα μαθαίνουμε ότι ο ίδιος «δεν γνώριζε» ότι o χώρος είχε παραχωρηθεί νόμιμα.

Η ανακοίνωση

Πενταμελής αντιπροσωπεία του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου – Οδοντιατρείου, αποτελούμενη: από δύο γιατρούς του (οδοντίατρο και ψυχίατρο), ένα νοσηλευτή, πρώην πρόεδρο πανελλήνιας νοσηλευτικής ομοσπονδίας (ΟΣΝΙΕ), μία βοηθό φαρμακείου, και ένα μέλος της γραμματείας του, που είναι και το πρόσωπο στο οποίο ο δήμος είχε τα στοιχεία του να απευθυνθεί από τον καιρό που η Ευτ. Γαϊτανά ήταν δήμαρχος, και η οποία έχει υπογράψει και παραλάβει τα κλειδιά, για λογαριασμό του ΑΚΙΦΟ, ζήτησαν και συναντήθηκαν με το δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, Γιάννη Βούρο.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας που συναντήθηκε με τον δήμαρχο, είναι όλοι κάτοικοι ή δημότες της πόλης μας, και μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης, που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΑΚΙΦΟ.

Η συνάντηση κράτησε περίπου μισή ώρα, και πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, με τον δήμαρχο να έχει καλή διάθεση και να ενημερώνει από την αρχή, πως δε γνώριζε ότι ο χώρος έχει παραχωρηθεί από το δήμο, νόμιμα, προσθέτοντας πως έτσι γίνεται στο δημόσιο. Έκανε αρκετές ερωτήσεις για να ενημερωθεί. Μας είπε πως κι ο ίδιος στη ζωή του, έχει κάνει αρκετά σε σχέση με τον εθελοντισμό και τη κοινωνική προσφορά σε άτομα που έχουν ανάγκη, προσφέρθηκε δε να συμβάλλει ως δήμος, όσο μπορεί με υλικά για τον εξοπλισμό του ΑΚΙΦΟ. Επίσης προσφέρθηκε να παραχωρήσει χώρο και στη Λαϊκή Συνέλευση.

Εξηγήθηκε στον δήμαρχο, πως στο χώρο ακριβώς επειδή οι περισσότεροι αλληλέγγυοι που δραστηριοποιούνται, είναι και μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης, μπορεί κάποιες φορές που δε λειτουργεί το ιατρείο, το οδοντιατρείο ή το φαρμακείο, να υπάρχουν δραστηριότητες της. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιείται καλύτερα και περισσότερο ο χώρος.

Πιστεύουμε πως έγινε κατανοητό, ότι θέλουμε να λειτουργούμε ανεξάρτητα, και δεν έχουμε σκοπό να αποδεχτούμε τη παραχώρηση του χώρου με διαφορετικούς όρους από εκείνους που ισχύουν για όλους τους άλλους που επίσης στεγάζονται σε παραχωρημένο δημοτικό χώρο. Κι όλοι οι άλλοι διαχειρίζονται το χώρο τους εν λευκώ, και χωρίς κανένα έλεγχο, ακόμη κι αν τον έχουν κλειστό για χρόνια, χωρίς ποτέ καμιά δημοτική διοίκηση, ούτε η σημερινή, να τους ενοχλήσει! Εξάλλου τα παραχωρητήρια που έχουμε στα χέρια μας, τα οποία αποτελούν αποφάσεις δημοτικού συμβούλιου, δε θέτουν κανένα όρο, όπως κανένας όρος δεν έχει τεθεί σε κανένα άλλο που επίσης του έχει παραχωρηθεί χώρος. Δεν είμαστε κατηγορούμενοι για να κυκλοφορούμε με εγγύηση, ή να δίνουμε το παρών στο αστυνομικό τμήμα κάθε βδομάδα.

Δεν είναι δυνατό μετά έξη (6) χρόνια υποδειγματικής διαχείρισης του χώρου από μας, ο οποίος επισκευάστηκε και διαμορφώθηκε πλήρως επίσης από εμάς, να τίθενται περιοριστικοί όροι, αποκλειστικά και μόνο για εμάς. Κάτι τέτοιο μόνο ως υπαγορευόμενο από πολιτική και ιδεολογική προκατάληψη ή σκοπιμότητα, μπορεί να ερμηνευθεί.

Πιστεύουμε, αυτή την εντύπωση αποκομίσαμε τουλάχιστον, συνολικά από τον τρόπο που μας αντιμετώπισε, και από όσα μας είπε, ο δήμαρχος, πως κατάλαβε, ότι δεν έχει λόγους να ανησυχεί ή να μη μας εμπιστεύεται. Το μέχρι στιγμής συμπέρασμα μας, επειδή δεν είμαστε κακοπροαίρετοι, είναι πως επρόκειτο για παρεξήγηση, που οφείλεται σε ελλιπή πληροφόρηση, πιθανά σε λάθος συμβουλές ανθρώπων που εμπιστεύεται, και τέλος πάντων παρεξήγηση, που τελικά λύθηκε οριστικά. Ο χρόνος θα μας επιβεβαιώσει ή θα μας διαψεύσει…

Απαιτήσαμε να μας δοθεί το κλειδί του χώρου, ο δήμαρχος ζήτησε χρόνο για να συσκεφθεί με τους συνεργάτες του, και δεσμεύθηκε ότι θα μας απαντήσει μέχρι το μεσημέρι της επόμενης μέρας. Ακολούθησε ανάρτηση του στο διαδίκτυο, στην οποία ανάμεσα σε άλλα, δήλωνε πως το κλειδί είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση μας, και κάποια στιγμή μετά κάποιες ενοχλήσεις μας, επανέλαβε με μέηλ, περίπου το ίδιο κείμενο. Τελικά το κλειδί μας δόθηκε, και συνεχίζουμε τη λειτουργία μας, πιστεύουμε απρόσκοπτα.

Αποχωρώντας από τη συνάντηση, του δηλώσαμε πως θα καταθέσουμε το έγγραφο που ακολουθεί. Ο Δήμαρχος είπε πως «δε χρειάζεται, αφού τα συζητήσαμε». Κρίναμε σκόπιμο όμως, να το καταθέσουμε, όχι μόνο γιατί δε γνωρίζαμε το αποτέλεσμα της σύσκεψης με τους συνεργάτες του, αλλά και γιατί ήδη είχαμε την εμπειρία, του σπασίματος της κλειδαριάς, που επίσης δε χρειαζόταν, αλλά το έκαναν.

Το Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο – Οδοντιατρείο είναι εδώ και συνεχίζει…

Ακολουθεί το έγγραφο που καταθέσαμε στο δήμο:

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ – ΑΡ.ΠΡΩΤ 15391/13.07.20Νέα Φιλαδέλφεια, 13.07.20

Προς: το Δήμαρχο Ν.Φιλαδέλφειας

Α/ρχο Κοινωνικής Πολιτικής

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

Σωματείο Εργαζομένων Δ Ν Φιλ/φειας – Ν Χαλκ/νας.

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου, υπάλληλοι του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας άλλαξαν τηνκλειδαριά του Κοινωνικού Οδοντιατρείου στην πλατεία Παλαιών Προσκόπων Αϊδινίου με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να εισέλθουν στο χώρο οι άνθρωποι που εθελοντικά προσφέρουν και συμμετέχουν στην λειτουργία του – την περίθαλψη και υγειονομική κάλυψη συμπολιτών μας οι οποίοι λόγω της κρίσης που ενδημεί (και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει σφοδρότερη), δεν είναι δυνατό για διάφορους λόγους να καλυφθούν από τίς υπάρχουσες κοινωνικές και υγειονομικές δομές. Ο συγκεκριμένος χώρος παραχωρήθηκε με την 2/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία έρχεται σε συνέχεια της 202/2014 απόφασης για τον ίδιο λόγο.

Σχετικά με τα παραπάνω ζητούμε να μας γνωρίσετε:

1. Με ποια απόφαση άλλαξε το ισχύον καθεστώς.

2. Εάν δεν υπάρχει απόφαση ποιος και για ποιο λόγο έδωσε αυτή την εντολή

3. Με ποιο τρόπο και ποια διαδικασία ειδοποιηθήκαμε από τις υπηρεσίες του Δήμου (πρωτόκολλο επιστολής ή τοιχοκόλλησης ειδοποίησης, ονοματεπώνυμα των υπηρεσιακών παραγόντων που μαρτυρούν τα παραπάνω).

4. Οι υπάλληλοι που εκτελούν τέτοιες εντολές ενάντια σε έναν ιδιαίτερο και ευαίσθητο χώρο προσφοράς κοινωνικού έργου και αλληλεγγύης γνωρίζουν ή αντιλαμβάνονται την νομιμότητα των ενεργειών τους; Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό; Γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους και τα δικαιώματα των δημοσίων λειτουργών που απορρέουν από το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους;

5. Πότε θα μας επιστρέψετε τα κλειδιά του χώρου.

6. Ποιο είναι το κόστος της συγκεκριμένης ενέργειας και ποιος το αναλαμβάνει εάν τελικά αυτή είναι παράνομη.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *