Η τουρκική αριστερά απέναντι στις επιλογές Ερντογάν

Την αντίθεσή της στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εκφράζει η Τουρκική Αριστερά.

Σε ανακοίνωση της Κεντρικής του Επιτροπής το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, τονίζει: 

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας υπερασπίστηκε και θα υπερασπίζεται να παραμείνει η Αγία Σοφία δημόσιο μουσείο, ως ένα από τα σημαντικότερα προστατευμένα ιστορικά μνημεία και ένα λαμπρό παράδειγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Το να σταθούμε απέναντι σε κάθε παρέμβαση στη δομή του κτιρίου που θα πλήξει την πρωτοτυπία του αποτελεί συνεπώς οικουμενική ευθύνη».

Την αντίθεσή του εκφράζει και το αριστερό – φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκικής Βουλής HDP:

«Η Αγία Σοφία είναι κομμάτι της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η μετατροπή της σε τζαμί είναι λάθος.
Με την απόφαση του, το Συμβούλιο της Επικρατείας γίνεται κομμάτι της προπαγανδιστικής μηχανής του AKP. Η απόφαση πρέπει να αντιστραφεί τώρα: Η Αγία Σοφία δεν είναι πολιτικό εργαλείο»
.

«Το να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία σε τζαμί είναι σαν να λέμε στον υπόλοιπο κόσμο, δυστυχώς, δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος», ανέφερε ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006 Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, μιλώντας στο BBC. «Υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι σαν εμένα που φωνάζουν εναντίον [της απόφασης] αλλά οι φωνές τους δεν ακούγονται».

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *