Όταν μια υποχρέωση του Δήμου επαφίεται σε χορηγούς…

Έχουν γραφτεί πολλά για την παραχώρηση του δημοτικού οικοπέδου στο Πάρκο Μουστακλή στην τοπική Μητρόπολη για την ανέγερση παιδικού σταθμού. Ένα οικόπεδο, από τα ελάχιστα (ίσως το μοναδικό) κατάλληλα στην πόλη για ανέγερση ενός σύγχρονου βρεφονηπαικού σταθμού, με όλη την προεργασία χαρακτηρισμού του, με τα σχέδιά του ολοκληρωμένα, εκχωρείται για 25 χρόνια με τη δυνατότητα η εκχώρηση να φτάσει ακόμα και τα 50 χρόνια. Απεμπολεί δηλαδή ο Δήμος ένα ανεκτίμητης αξίας περιουσιακό στοιχείο του λαού της πόλης, προκειμένου να μην μπει στη διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης για την ανέγερσή του.

Οι υπέρμαχοι αυτής της εκχώρησης προβάλλουν την αδυναμία εξεύρεσης χρηματοδότησης εκ μέρους του Δήμου. Ομολογούν δηλαδή την αδυναμία τους να διεκδικήσουν από την Πολιτεία τα απαραίτητα κονδύλια για να χτιστεί ένας σύγχρονος βρεφονηπιακός σταθμός που λείπει από την πόλη. Και αναθέτουν σε έναν (άγνωστο μέχρι στιγμής) χορηγό να φέρει σε πέρας το έργο για το οποίο οι ίδιοι εκλέχθηκαν πριν ένα χρόνο.

Αυτή την ομολογία αδυναμίας και ανικανότητας προσπαθούν να καλύψουν κρυπτόμενοι πίσω από το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας. Τι κι αν τους ακούμε να μιλάνε για τα… χαμένα χρόνια που δήθεν έζησε η πόλη μας και για τα… οράματά τους, ένα χρόνο μετά την εκλογή τους αποδεικνύονται ανίκανοι να υπηρετήσουν και να διεκπεραιώσουν βασικές υποχρεώσεις του Δήμου απέναντι στους πολίτες. Την υποχρέωση του Δήμου να παρέχει δωρεάν προσχολική αγωγή στα παιδιά της πόλης, την μεταθέτουν στο επίπεδο της φιλανθρωπίας.

Να όμως που η συζήτηση για τους χορηγούς εξ… Ανατολής απασχολεί την κεντρική πολιτική σκηνή. Να που ονόματα τα οποία… πλανώνται στην πόλη τα βλέπουμε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων να πρωταγωνιστούν σε πολιτικά και επιχειρηματικά παιχνίδια. Αποδεικνύοντας ότι οι περίφημοι χορηγοί και οι φιλανθρωπίες τους λαμβάνουν πολλές φορές ακόμη και πολιτικό πρόσημο.

Δεν έχει σημασία αν ο χορηγός λέγεται Χιούι, Χούρι, ή κάπως αλλιώς. Δεν έχει σημασία αν ένα όνομα «κάηκε» και ίσως επιχειρείται αναδίπλωση όπως ήδη γράψαμε (Προαναγγελία αναδίπλωσης με τον «δωρητή» – εκτεθειμένη η διοίκηση Βούρου). Το σημαντικό είναι ότι μέσα από μια δύσοσμη συζήτηση για επιχειρηματικούς κολοσσούς, εικονικές αναθέσεις, εμβάσματα από τα… Εμιράτα αναδεικνύεται ο ρόλος του «μαύρου χρήματος». Πίσω από φιλάνθρωπες επιχειρήσεις κρύβονται συμφέροντα και άδηλα σχέδια.

Όσο κι αν επιχειρείται να συσκοτιστεί η συζήτηση με επίκληση δήθεν «ιδεοληψιών» και «αλλότριων συμφερόντων» η δημοτική αρχή παραμένει πολλαπλά εκτεθειμένη. Απεμπολεί την υποχρέωσή της να χτίσει έναν βρεφονηπιακό σταθμό και επαφίεται στις διαθέσεις ενός άγνωστου χορηγού. Και αυτή είναι μια βαθειά αντιδραστική πολιτική επιλογή…

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *