Η υπεργολαβία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι τηλεοπτικές άδειες και ο σταθμός που θα χτίσει η Μητρόπολη

Χάρης Τομπούλογλου: Χορηγός θα είναι αυτός ο οποίος ανακαίνισε και τον «Καλό σαμαρείτη», τον Οίκο Ευγηρίας και την «Αγία Ελεούσα». Ο ίδιος. Ο Χιούι, αυτός ο Λιβανέζος χριστιανός. Επειδή είναι χριστιανός, ελπίζω να μη σας ενοχλεί και αυτό!

(Από τα πρακτικά της συνεδρίασης της 20ης Μαΐου 2020 του Δημοτικού Συμβούλιου – δείτε εδώ σελ. 130).

Η φράση αυτή του κ. Τομπούλογλου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη συζήτηση επί της παραχώρησης στην Μητρόπολη δημοτικού οικοπέδου για να χτίσει παιδικό σταθμό δεν γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα. Αν και όλοι αναρωτήθηκαν ποιος είναι αυτός ο… μυστηριώδης χορηγός. Να που η τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση ανέδειξε την ανάμειξη του ονόματος του «Λιβανέζου χορηγού» σε μια οζώδη υπόθεση, όπως ανέδειξε το τοπικό blog Κρίσεις.

Μια ελληνική εταιρεία που ασχολείται με δημόσια έργα και ο ιδιοκτήτης της ήταν επίδοξος καναλάρχης έχει καταδικαστεί από ελβετικό δικαστήριο να επιστρέψει ποσό ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε από μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία. Η κατασκευαστική εταιρεία ισχυρίζεται ότι έδωσε αυτά τα χρήματα ως μέρος υπεργολαβίας για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Έλληνας εργολάβος υπερασπιζόμενος τον εαυτό του ισχυρίζεται ότι η επιταγή ήταν στην πραγματικότητα κάλυψη εγγυητικής επιταγής που εξέδωσε για να λάβει μέρος στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016. Η επιχειρηματική αυτή δικαστική αντιδικία έχει λάβει πολιτικό χρώμα, αφού συνήγορος υπεράσπισης του Έλληνα εργολάβου είναι πρώην κορυφαίος υπουργός και ο υπερασπιστικός του ισχυρισμός εμπλέκει άλλον πρώην κορυφαίο υπουργό.

Η κατασκευαστική εταιρεία που διεκδικεί τα 3 εκατ. ευρώ είναι θυγατρική του ομίλου CCC, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Χούρι. Μια εταιρεία που θεωρείται ο 17ος μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος παγκοσμίως, εδρεύει στη χώρα μας με ειδικό φορολογικό καθεστώς από τη δεκαετία του 70 και όπως γνωρίζουμε διακρίνεται για το φιλανθρωπικό της έργο.

Η οικογένεια Χούρι (και όχι Χιούι, όπως ενδεχόμενα από κακή πληροφόρηση ανέφερε ο Χ.Τ.) είναι ο «Λιβανέζος χορηγός» που όπως φαίνεται βρίσκεται πίσω από την χρηματοδότηση της ανέγερσης του παιδικού σταθμού της Μητρόπολης στην πόλη μας. Πράγματι ο όμιλος CCC αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης ως χορηγός της ανακαίνισης του «Καλού Σαμαρείτη». Δεν ξέρουμε αν έχει κάποιον ιδιαίτερο λόγο ο μεγάλος αυτός κατασκευαστικός όμιλος, να αναπτύσσει τέτοιο έργο στην πόλη μας. Εκείνο που γνωρίζουμε από μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι ότι βάσει του ειδικού καθεστώτος λειτουργίας που απολαμβάνει στη χώρα μας δεν μπορεί να αναπτύξει κατασκευαστική ή άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ίσως αυτό εξηγεί το λόγο που τα χρήματα που προορίζονταν για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας δόθηκαν ως υπεργολαβία για να χτιστεί mall στην… Al Zahia. Ίσως πάλι πρόκειται για μια συνήθη αθέτηση μιας επιχειρηματικής συμφωνίας, από μια εργολαβική επιχείρηση που σήμερα έχει πτωχεύσει. Όπως και να έχει, η διαδρομή του χρήματος και η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά γι αυτές τις αδιαφανείς χορηγίες.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα κανείς -ούτε ο Δήμος, ούτε η Μητρόπολη- έχουν δώσει στοιχεία για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την ανέγερση του Παιδικού Σταθμού στο οικόπεδο του Πάρκου Μουστακλή. Υποθέτουμε από την τοποθέτηση Τομπούλογλου, την οποία δεν αντέκρουσε κανείς, ότι τα χρήματα πράγματι θα βρεθούν από χορηγία. Νομίζουμε ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στην επίμαχη σύμβαση οφείλουν να ενημερώσουν τους συμπολίτες μας ποιος είναι ο χρηματοδότης του έργου.

Γιώργος Κατερίνης

Υ.Γ. Ο κ. Τομπούλογλου στην τοποθέτησή του έκανε έναν απαράδεκτο υπαινιγμό εμπλέκοντας το θρήσκευμα του «χορηγού». Από πολλές πλευρές έγινε προσπάθεια να προσδώσουν δήθεν αντι-εκκλησιαστική και αντι-θρησκευτική χροιά στις έντονες αντιθέσεις που αναπτύχθηκαν κατά της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης του δημοτικού οικοπέδου. Σε όλους αυτούς συνιστούμε να διαβάσουν ένα από τα πολλά κείμενα που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο πριν μια δεκαετία από (αναξιόπιστες κατά την άποψή μας) ιστοσελίδες του «πατριωτικού» – «εθνικιστικού» χώρου: O Σόρος και η “δυναστεία”. Ίσως αλλάξουν γνώμη…

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *