Ο «απολογισμός» για την πλύση των κάδων και μια σειρά ερωτήματα που εκθέτουν τη διοίκηση

Δελτίο τύπου εξέδωσε ο Δήμος για τον απολογισμό της πλύσης και απολύμανσης των κάδων, δημιουργώντας περισσότερα ερωτήματα από αυτά που υποτίθεται απαντά. Δημοσιεύουμε το κείμενο του Δήμου και στο τέλος διατυπώνουμε τα ερωτήματά μας.

Η ανακοίνωση του Δήμου

Η Δημοτική μας Αρχή υλοποιώντας μία από τις βασικές εξαγγελίες της, προχώρησε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στο οργανωμένο και εντατικό πλύσιμο/απολύμανση των κάδων απορριμμάτων σε κάθε γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας (συνολικά πλύθηκαν και απολυμάνθηκαν 1813 κάδοι).

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Ηλεκτροφωτισμού Μιχάλης Κουτσάκης δήλωσε σχετικά: «Όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Βούρος, προσπαθούμε καθημερινά να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες υγιεινής για τους κατοίκους του Δήμου μας. Η συγκεκριμένη διαδικασία είχε σχεδιαστεί εδώ και αρκετούς μήνες, ξεκίνησε στις 22 Μαΐου και ήταν απολύτως απαραίτητη τόσο λόγω της υγειονομικής κρίσης όσο και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Όμως δεν σταματάμε εδώ. Το καδο-πλυντήριο του Δήμου μας συνεχίζει και θα συνεχίσει το πλύσιμο των κάδων στις συνοικίες της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας. Η βελτίωση της καθαριότητας και της ποιότητας ζωής στην πόλη ήταν και παραμένει βασική μας προτεραιότητα».

…και μια σειρά ερωτήματα που προκύπτουν

Το δελτίο τύπου του Δήμου έντεχνα αποφεύγει να αναφερθεί στο ζήτημα που ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις και κατέληξε σε μια σημαντική ήττα της διοίκησης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το πλύσιμο των κάδων ανατέθηκε σε ιδιώτη με συνοπτικές διαδικασίες και παρά την καταψήφιση της σχετικής διαδικασίας από το Δημοτικό Συμβούλιο. Γι αυτή την δράση «απολογείται» με το παραπάνω δελτίο τύπου η διοίκηση και όπως μας λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος «είχε σχεδιαστεί εδώ και αρκετούς μήνες». Αν είχε σχεδιαστεί εδώ και μήνες, γιατί το σχετικό έγγραφο κρατήθηκε μυστικό μέχρι να αποκαλυφθεί από την Λαϊκή Συσπείρωση (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Πολίτη: Μετά την αποκάλυψη του εγγράφου του ο Μ. Κουτσάκης ζητά τα… ρέστα);

Πάμε παρακάτω: Το δελτίο τύπου αναφέρει ένα αριθμό κάδων που έχουν πλυθεί. Από ποιον; Από τον ιδιώτη, στον οποίο ανατέθηκε (παρά την αντίθετη απόφαση του Δ.Σ.) η συγκεκριμένη υπηρεσία; Ή από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου; Προφανώς από τον ιδιώτη, αλλά μάλλον… ντρέπεται να το γράψει το γραφείο τύπου. Κι όχι μόνο. Σκόπιμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στη δήλωσή του μιλά για το «καδο-πλυντήριο του Δήμου μας» το οποίο «συνεχίζει και θα συνεχίσει το πλύσιμο» δημιουργώντας μια ασάφεια για τη σχετική υπηρεσία.

Μα ο ίδιος δεν ισχυριζόταν ότι τα καδοπλυντήρια του Δήμου είναι χαλασμένα; Επισκευάστηκαν; Κι αν επισκευάστηκαν γιατί χρειάστηκε η απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη; Πότε έλεγε αλήθεια και πότε ψέμματα; Αν τα καδοπλυντήρια λειτουργούν σημαίνει ότι εν γνώσει του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, αλλά και η υπόλοιπη διοίκηση (ο αντιδήμαρχος Οικονομικών είχε επικαλεστεί ιλιγγιώδη ποσά που απαιτούνταν για να επισκευαστούν τα οχήματα του Δήμου) είπαν ψέμματα προκειμένου να προχωρήσουν την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη.

Μάλλον κάτι κρύβουν οι διοικούντες. Και μάλιστα σκόπιμα επιλέγουν να θολώσουν τα νερά και αποσιωπούν ότι προέβησαν σε ιδιωτικοποίηση μιας υπηρεσίας του Δήμου, όπως τους κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου.

Γιλέκο του Δήμου Ν.Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας φορά ο εργαζόμενος που πλένει τον κάδο απορριμμάτων. Είναι εργαζόμενος του Δήμου;

‘Εχουμε κι άλλα ερωτήματα όμως. Στις φωτογραφίες που διένειμε το γραφείο τύπου του Δήμου φαίνεται ένα καδοπλυντήριο χωρίς διακριτικά του Δήμου (προφανώς ανήκει στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο). Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι που το συνοδεύουν φέρουν γιλέκα του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας. Τι συμβαίνει εδώ; Εργαζόμενοι του Δήμου απασχολήθηκαν σε έργο που ανέλαβε εργολάβος; Ή οι εργαζόμενοι της εργολαβικής επιχείρησης έφεραν διακριτικά του Δήμου; Ότι και από τα δύο να έχει συμβεί είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω νομίζουμε ότι από το συγκεκριμένο «απολογιστικό» δελτίο τύπου του Δήμου προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα ουσίας: η διοίκηση Βούρου όχι μόνο δεν σέβεται τις συλλογικές διαδικασίες, αλλά εν γνώσει της προχωρά σε ενέργειες που εκθέτουν τον Δήμο, απαξιώνουν τις υπηρεσίες του και εντέλει παραδίδουν έργο σε ιδιώτες.

Εμείς περιμένουμε απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω…

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *