Δρόμοι μετά το ΕΠΑΛ – εκδήλωση από το 1ο ΕΠΑΛ και το 5ο ΕΚ Ν. Φιλαδέλφειας

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού Διασποράς – ΠΠΙΕΔ, το 1ο ΕΠΑΛ & το 5ο ΕΚ Νέας Φιλαδέλφειας συνδιοργάνωσαν με επιτυχία εκδήλωση με θέμα: «Δρόμοι μετά το ΕΠΑΛ». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων του προγράμματος Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑΛ του 1ου ΕΠΑΛ Ν.Φιλαδέλφειας “ΜΝΑΕ 2019-2020” με τίτλο: «Αλλάζω τον εαυτό μου – ΑλλάΖΩ (σ)το σχολείο».

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η έγκυρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας (γονείς, μαθητές) για τις δυνατόητες που έχουν σήμερα οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ) για ένα σωστό και επιτυχή επαγγελματικό προσανατολισμό. Την παρακολούθησαν διαζώσης οι απόφοιτοι μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Ν.Φιλαδέλφειας και αρκετοί γονείς που ήρθαν για την τελετή απονονής απολυτηρίων και πτυχίων των παιδιών τους αλλά και από το διαδίκτυο αφού γινόταν ταυτόχρονα και ζωντανή μετάδοση από τα κανάλια των σχολείων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό οι κ.κ. Κοπελούζος αντιπρόεδρος του ΠΠΙΕΔ, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Κωνσταντινίδης καθώς και ο Πρόεδρος της 2ης Σχολικής Επιτροπής Δήμου Ν.Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας κ. Βεντήρης. Στη συνέχεια της εκδήλωσης οι έξι παρόντες ομιλητές και ένας από απόσταση μέσω πλατφόρμας, παρουσίασαν τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με κύριο άξονα τις δυνατότητες των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Συγκεκριμένα:

Ο Δ/ντής 1ου ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που έχουν οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), όπως:

  • Απόκτηση δυο (2) τίτλων σπουδών (Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου ισότιμο με του Γενικού Λυκείου και Πτυχίο ειδικότητας – επιπέδου 4), με τρία χρόνια φοίτησης.
  • Εισαγωγή σε Πανεπιστημιακές σχολές υψηλής ζήτησης όπως Ιατρική, Πολυτεχνείο κ.α.
  • Εγγραφή σε αντίστοιχες ειδικότητες των ΙΕΚ για ένα χρόνο, σε σχέση με δυο χρόνια που απαιτείται για τους αποφοίτους των αποφοίτων των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ).
  • Εγγραφή σε αντίστοιχες ειδικότητες των ΕΠΑΛ του ίδιου τομέα που αποφοίτησαν για ένα χρόνο (δεύτερο πτυχίο) που αντιστοιχούν σε επιπλέον 150 μόρια για διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Ο Δ/ντης 5ου ΕΚ Ν. Φιλαδέλφειας Βλάσιος Κουτσούκος, αναφέρθηκε στη δυνατότητα που έχουν οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), να εγγραφούν προαιρετικά στο Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας και να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία στην ειδικότητα του πτυχίου τους με ένσημα για εννέα (9) μήνες και αμοιβή με το 75% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Οι εκπαιδευόμενοι πηγαίνουν για τέσσερις (4) μέρες στην εργασία για επτά (7) ώρες και μια (1) μέρα έρχονται στο σχολείο. Έχουν δώδεκα (12) μέρες κανονική άδεια και 12 μέρες για ασθένεια. Συνολικά εργάζονται 156 μέρες (μείον 12 μέρες της κανονικής άδειας) και πρέπει να έρχονται για 29 μέρες στο σχολείο για 203 ώρες θεωρητικής κατάρτισης. Επίσης εφόσον επιθυμούν, αφού αποκτήσουν τη βεβαίωση παρακολούθησης, μπορούν να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης για απόκτηση διπλώματος ειδικότητας επιπέδου 5. Για τις εξετάσεις αυτές μπορούν να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο επιμόρφωσης τριάντα πέντε (35) ωρών πάνω στις ερωτήσεις και ασκήσεις πιστοποίησης.

Ο HR Business Partner, Τομέα Μεταλλουργίας, Μυτιληναίος Α.Ε., κ. Ιωάννης Παπασπύρος μέσω διαδικτύου από το εργοστάσιο από τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει ο Όμιλος Μυτηλιναίος, προσλαμβάνοντας αποφοίτους από τα ΕΠΑΛ Λειβαδιάς και Άμφισσας στο πλαίσιο της Μαθητείας. Αναφέρθηκε επίσης και στις οριζόντιες δεξιότητες που αποκτούν οι εκπαιδευόμενοι στο χώρο της εργασίας και που είναι απαραίτητες στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.

Ο After sales Manager της P. Boukis National Service Mercedes—Benz, Smart, κ. Σταύρος Καραγεωργίου, παλιός απόφοιτος των Επαγγελματικών σχολών της Νέας Φιλαδέλφειας, αναφέρθηκε στις αρχικές του σπουδές και στις επαγγελματικές του διαδρομές, μέχρι να κατασταλάξει στο επάγγελμα του Μηχανικού αυτοκινήτων. Ανέλυσε τα επίπεδα γνώσεων και δεξιοτήτων που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος μηχανικός αυτοκινήτων καθώς και για τα επίπεδα εξέλιξης και τεχνογνωσίας που διαθέτει ένα σύγχρονο όχημα.

Η Import Manager στην Autogas Tsopelogiannis κ. Domenica Δανιήλ, αναφέρθηκε κατά αρχήν στην επιτυχή συνεργασία που έχει η εταιρεία Autogas Tsopelogiannis εδώ και τρία χρόνια, με το 1ο ΕΠΑΛ Ν.Φιλαδέλφειας με το θεσμό της μαθητείας. Η κ. Δανιήλ τόνισε ό,τι αν κάποιος θέλει κάτι πάρα πολύ το πετυχαίνει, φέρνοντας για παράδειγμα την προσωπική της εμπειρία σε ένα δύσκολο χώρο για γυναίκες, όπως είναι τα συνεργεία αυτοκινήτων και με ειδικές γνώσεις που πρέπει να κατέχει σήμερα κάποιος σε μια σύγχρονη επιχείρηση. Οι ραγδαίες εξελίξεις σε τεχνογνωσία απαιτούν και την προσαρμογή των επιχειρήσεων και συμβούλεψε τους μαθητευόμενους να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται και να κάνουν αυτό που αγαπάνε.

Τέλος, ο πρώην μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ Ν.Φιλαδέλφειας κ. Μάριος Ρασιδάκης και νυν εργαζόμενος στην ΕΑΒ που προσλήφθηκε μέσω ΑΣΕΠ με την ειδικότητα «Μηχανοσυνθέτη Αεροσκαφών» έκλεισε την ενημέρωση λέγοντας στους σημε– ρινούς απόφοιτους την εμπειρία του στην ΕΑΒ και σε ποιο ακριβώς αντικείμενο εργάζεται στην ΕΑΒ και τι επιπλέον γνώσεις και δεξιότητες χρειάζονται σε θέσεις εργασίας με υψηλή υπευθυνότητα και υψηλό επίπεδο γνώσεων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή πτυχίων απολυτηρίων και με τις ευχές από τους συλλόγους των καθηγητών για Καλή σταδιοδρομία.

Τέλος, η υπεύθυνη της υποδράσης κ. Παγκάλου Φωτεινή «Δρόμοι μετά το ΕΠΑΛ», έδινε από ένα αναμνηστικό usb stck με αναμνηστικές φωτογραφίες από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις των αποφοίτων.

Την εκδήλωση μπορείτε να την δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=zbWnsD0NzRc

Οι εγγραφές στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) λήγουν στις 3 Ιουλίου 2020 και γίνονται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ με τους κωδικούς ΤaxisΝet.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *