Εργαζόμενοι ESTIA: ανησυχία και έκκληση για τους πρόσφυγες που ξεσπιτώνονται

Την ανησυχία τους για την έξοδο των προσφύγων από το πρόγραμμα φιλοξενίας και την απότομη δημιουργία αστέγων, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο ESTIA II της Κοινωφελούς Επιχείρησης και καλούν τη δημοτική αρχή, την ΚΕΔΝΦΝΧ και το Σωματείο να προχωρήσουν σε έκκληση προς τους αρμόδιους για επανεξέταση των κριτηρίων:

Ως εργαζόμενοι του προγράμματος ΕSΤΙΑ ΙΙ: Rental Accommodation scheme for asylum seekers in Nea Filadelfeia- Nea Chalkidona, αισθανόμαστε την ανάγκη και την ευθύνη να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία, τη Δημοτική αρχή και τους εργαζομένους του Δήμου σχετικά με το νέο πλαίσιο που ορίζει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σύμφωνα με την υπ’ αριθ. οικ. 13348/2020 του ΦΕΚ 1199/Β/7-4-2020, για τη διαδικασία εξόδου αναγνωρισμένων προσφύγων από τα διαμερίσματα στα οποία φιλοξενούνται τόσο στο πρόγραμμα του δήμου μας, όσο και σε αντίστοιχα προγράμματα ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι ωφελούμενοι του προγράμματος υποχρεούνται να αποχωρήσουν από τις θέσεις στέγασης εντός 30 ημερών από την ημέρα επίδοσης της απόφασης παροχής διεθνούς ή επικουρικής προστασίας ή από την έκδοση τελεσίδικης απορριπτικής απόφασης επί της αίτησης διεθνούς προστασίας. Αναφορικά με τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, η τελευταία ΚΥΑ τροποποιεί σημαντικά τόσο την περίοδο χάριτος (από 6 μήνες σε 30 ημέρες, από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης) όσο και τα κριτήρια δυνατότητας παράτασης των παροχών στέγασης που πλέον περιορίζονται:

(α) σε ωφελούμενες σε προχωρημένη ή επαπειλούμενη εγκυμοσύνη και σε κατάσταση όπου οι παροχές του προγράμματος τερματίζονται κατά τη συμπλήρωση δύο (2) μηνών από τον τοκετό και

(β) σε παράταση των παροχών του προγράμματος για δύο μήνες σε ωφελούμενους που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρούς λόγους υγείας, οι οποίοι καθιστούν απολύτως αναγκαία τη μη αλλαγή περιβάλλοντος λόγω κινδύνου ζωής.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι η παροχή οικονομικού βοηθήματος και λοιπών υπηρεσιών υποστήριξης σταματάει αυτοδίκαια με το πέρας της ορισμένης ημερομηνίας τερματισμού. Να σημειωθεί ότι επειδή η συμμόρφωση στην αποχώρηση από τον χώρο κατοικίας πραγματοποιείται με την εθελούσια διάθεση των ωφελουμένων, οι οποίοι συναντούν πληθώρα προκλήσεων για την ομαλή ένταξη τους στην τοπική κοινωνία, όπως δυσκολία εύρεσης κατοικίας και εργασίας, έλλειψη εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης ένταξης σε τοπικό επίπεδο, παράλληλα με δυσκολίες στην άμεση πρόσβαση στην οικονομική υποστήριξη του HELIOS, η δυνατότητα εθελουσίας εξόδου των ωφελουμένων από τον χώρο κατοικίας τους την προβλεπόμενη ημερομηνία τερματισμού δεν αποτελεί μια βιώσιμη επιλογή.

Οι ανησυχίες μας γίνονται μεγαλύτερες αν αναλογιστούμε ότι μέσα στους αποχωρήσαντες από τα διαμερίσματα περιλαμβάνονται ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, πυρηνικές ή μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με μικρά παιδιά, παιδιά που θα αναγκαστούν, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να εγκαταλείψουν το σχολείο και εν γένει άνθρωποι που δε φαίνεται να προστατεύονται από οποιοδήποτε πλαίσιο, ενώ κρίνεται τουλάχιστον αμφίβολο το κατά πόσον αυτοί οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις ένταξης της τοπικής κοινωνίας.

Κατανοούμε απόλυτα ότι οποιοδήποτε καθεστώς φιλοξενίας δε μπορεί να συνεχίζεται εσαεί, παρόλα αυτά θεωρούμε πώς η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας φιλοξενίας επέρχεται με την ομαλή κοινωνική ένταξη και όχι με την απότομη δημιουργία αστέγων και κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων.

Σε συνέχεια των παραπάνω προτείνουμε να παραταθεί η περίοδος παραμονής των αναγνωρισμένων προσφύγων στα διαμερίσματα, για εύλογο χρονικό διάστημα, έως ότου ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και η κρατική ευθύνη, για την ασφαλή έξοδο και την ομαλή πρόσβαση τους σε στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργασία και εκπαίδευση.

Καλούμε την ΚΕΔΝΦΝΧ, τη Δημοτική Αρχή, και το Σωματείο εργαζομένων του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας να συμβάλλει στην πρότασή μας, αποστέλλοντας μία από κοινού έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς με στόχο την επανεξέταση των κριτηρίων για δυνατότητα παράτασης των υπηρεσιών του προγράμματος στέγασης ώστε να συμπεριλαμβάνει άτομα και ευάλωτες ομάδες, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, οικογένειες με παιδιά που φοιτούν στην δημόσια εκπαίδευση, άτομα με ψυχικές ασθένειες και τα εξαρτώμενα μέλη τους, με σκοπό την ομαλή ένταξη τους.

Οι εργαζόμενοι του Προγράμματος ESTIA II της ΚΕΔΝΦΝΧ

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *