Περί αναποτελεσματικού κράτους – του Χάρη Χεϊζάνογλου

Και τί είναι το κράτος τελικά σήμερα; Το κράτος είναι καλό για να χρηματοδοτεί ιδιωτικά έργα όπως γήπεδα για Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες, είναι επίσης πολύ καλό για να χρηματοδοτεί δημόσια έργα που εξυπηρετούν ιδιωτικά, όπως η υπογειοποίηση…

Είναι καλό όταν όλα αυτά βαφτίζονται «αναπτυξιακά» για να γίνουν με τα δικά σου λεφτά εν μέσω χειροκροτημάτων και τυμπανοκρουσιών, όχι για το κράτος αλλά για τον ιδιώτη που το στραγγίζει.

Κι όταν το κράτος πρέπει να χρηματοδοτήσει δημόσιες υποδομές (όπως βρεφονηπιακούς σταθμούς), στα πλαίσια της υποχρέωσής που έχει απέναντι στον φορολογούμενο (δηλαδή σε εσένα που το πληρώνεις) να ασκεί κοινωνική πολιτική, τότε το κράτος που χρηματοδοτεί ιδιωτικά γήπεδα και υποδομές, βαφτίζεται αργό και αναποτελεσματικό και οι υποδομές και οι υπηρεσίες που αφορούν εσένα βαφτίζονται κοστοβόρες και χαμηλής ποιότητας.

Κι έτσι αυτές μετατίθενται από το κράτος σε έναν τρίτο, συχνά μαζί με περιουσιακά στοιχεία του κράτους. Το πλήθος των νεοφιλελεύθερων αυλοκολάκων χειροκροτεί, οι διαφωνούντες βαφτίζονται οπισθοδρομικοί και κομμουνιστές, εσύ κι εγώ συνεχίζουμε να πληρώνουμε για τρίτους, και η ζωή συνεχίζεται μέχρι την επόμενη μεγάλη κρίση!

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *