Υπερψηφίστηκε η εκχώρηση δημοτικού οικοπέδου – πολλά τα «γκρίζα» σημεία της σύμβασης Δήμου – Μητρόπολης

Με 18 ψήφους υπερψηφίστηκε η προγραμματική σύμβαση Δήμου και Μητρόπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Μαΐου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκχώρηση ενός δημοτικού οικοπέδου και ακυρώνοντας τον μακροχρόνιο σχεδιασμό του Δήμου για την απόκτηση ενός ιδιόκτητου 3ου Βρεφονημιακού Σταθμού (ΒΝΣ).

Σε μια συζήτηση που κράτησε έξι ώρες, δικαιώνοντας όσους ζητούσαν να πραγματοποιηθεί ξεχωριστή ανοικτή συνεδρίαση γι αυτό το σοβαρό ζήτημα, ακούστηκαν πολλά και αποκαλυπτικά στοιχεία:

  • Η σύμβαση δεν αφορά Βρεφονηπιακό Σταθμό, αλλά Παιδικό, είπε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Κανταρέλης. Ακυρώνοντας στην ουσία το βασικό επιχείρημα ότι ο σταθμός αυτός έρχεται να προσθέσει νέες θέσεις και να καλύψει ανάγκες της πόλης.
  • Η αντικειμενική αξία του οικοπέδου που παραχωρείται δωρεάν είναι 1,894 εκατ. ευρώ! Το ανέφερε ο Π. Γρετζελιάς, χωρίς να αμφισβητηθεί από κάποιο μέλος της διοίκησης
  • Παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε η διοίκηση δεν απαντήθηκε αν έχει γίνει προσπάθεια ένταξης του έργου ανέγερσης 3ου Δημοτικού ΒΝΣ σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
  • Η ανέγερση 3ου Δημοτικού Σταθμού στη Νέα Φιλαδέλφεια παραπέμπεται στις καλένδες, παρά την γενική παραδοχή ότι ο χώρος όπου λειτουργεί τώρα ο σταθμός δεν είναι ο πλέον κατάλληλος. Όπως είπε ο κ. Βούρος, θα… αναζητηθεί κατάλληλος χώρος προς ενοικίαση! Δηλαδή γίνεται «έξωση», όπως εύστοχα ακούστηκε, ενός Δημοτικού Σταθμού από την ιδιοκτησία του για να οικοδομηθεί στη θέση του ένας άλλος, που θα λειτουργεί από την Μητρόπολη.
  • Αντίθετα, ο υπάρχων Σταθμός της εκκλησίας στην πόλη, ο οποίος «δεν είναι κατάλληλος και καθόλα νόμιμος», όπως παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, θα βρει στέγη στο μοναδικό διαθέσιμο οικόπεδο του Δήμου.

Άλλες οι ανάγκες του Δήμου

Καμιά αίτηση για φοίτηση παιδιού σε παιδικό σταθμό του Δήμου δεν μένει ακάλυπτη, είπε η εκπρόσωπος του Σωματείου εργαζομένων του Δήμου. Όλα τα παιδιά που κάνουν αίτηση γίνονται δεκτά. Αντίθετα μένουν εκτός πολλά βρέφη. Μάλιστα ο κ. Σερετάκης ανέφερε ότι από 97 αιτήσεις που αφορούν βρέφη, καλύπτονται μόνο 16 θέσεις.

Άρα οι εκρηκτικές ανάγκες στην πόλη είναι για την κάλυψη περισσότερων θέσεων βρεφών (όπως και νηπίων στα Νηπιαγωγεία). Αυτές οι ανάγκες δεν πρόκειται να καλυφθούν από τον σταθμό που θα ανεγείρει η Μητρόπολη, όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση.

Τέθηκαν επανειλημμένα ερωτήσεις για το πόσες θέσεις νηπίων θα καλύπτονται και δεν δόθηκε καμιά απάντηση. Όπως δεν απαντήθηκε με ποιο τρόπο οι 66 έως το πολύ 78 θέσεις παιδιών και βρεφών που προβλέπονται στο σχέδιο που έχει ήδη εκπονήσει ο Δήμος για την ανέγερση θα γίνουν… 100 που αναφέρεται στη Σύμβαση.

Ο… αναποτελεσματικός Δήμος

Το κύριο επιχείρημα της διοίκησης Βούρου ήταν ότι η παραχώρηση γίνεται επειδή ο Δήμος (και το Δημόσιο γενικά) είναι αναποτελεσματικός. Μάλιστα ακούστηκαν διάφορες υπερβολές, όπως ότι ο Δήμος θέλει 8 χρόνια για να φτιάξει ένα σταθμό (ο Άρης Βασιλόπουλος είπε κατ’ επανάλειψη ότι ο Σταθμός της οδού Οδυσσέως στη Νέα Χαλκηδόνα ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά σε δυο χρόνια), ενώ η Μητρόπολη θα τον κατασκευάσει σε ένα (!) χρόνο. Το γεγονός είναι ότι η ίδια η σύμβαση προβλέπει πέντε (5) χρόνια για την ολοκλήρωση του Σταθμού.

Ο Δήμος… ξεφορτώνεται το κόστος

Ο ίδιος ο κ. Βούρος αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος που επωμίζεται ο Δήμος για τη λειτουργία ενός Παιδικού Σταθμού. Και το παρουσίασε αυτό ως επιχείρημα για την παραχώρηση στη Μητρόπολη, αφού έτσι ο Δήμος θα… ξεφορτωθεί ένα κόστος για 25 χρόνια.

Πόσο όμως είναι αυτό το κόστος; Ο Θ. Λέκκας, με την επαγγελματική του ιδιότητα ως στέλεχος της ΕΕΤΑΑ, ανέφερε ότι ένας σταθμός απαιτεί 280-300 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για να λειτουργήσει. Και αυτό ήταν ένα επιχείρημα για να αιτιολογήσει την… προσχώρησή του στο μπλοκ της διοίκησης, από όπου είχε παραιτηθεί πριν λίγους μήνες.

Αντίθετα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Η. Τάφας μίλησε για ένα συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργίας και των 5 σταθμών που διαθέτει ο Δήμος σήμερα που ανέρχεται στις 550-570 χιλιάδες ευρώ. Άρα για να… ξεφορτωθεί ο Δήμος ένα «κόστος» 100-110 χιλιάδων το χρόνο, εκχωρεί ένα περιουσιακό στοιχείο που αξίζει κάπου 2,5 εκατομμύρια!

Τα «γκρίζα» σημεία της σύμβασης

Πολλά είναι τα ερωτήματα που τέθηκαν και δεν απαντήθηκαν. Σημειώνουμε:

  • Ποιο είναι το μέλλον του 3ου Δημοτικού Σταθμού, που σήμερα λειτουργεί λίγα μέτρα από το οικόπεδο που παραχωρείται σε χώρο που δεν έχει κατάλληλες προδιαγραφές.
  • Με ποια κριτήρια θα γίνονται δεκτά τα παιδιά στο νέο Σταθμό. Αν και με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στη σύμβαση συμπληρώθηκε ότι θα ισχύει η ίδια πολιτική που ισχύει για τους δημοτικούς σταθμούς, το αδιευκρίνιστο καθεστώς λειτουργίας του νέου Σταθμού είναι ένας αστάθμητος παράγοντας.
  • Πώς θα διοικείται ο νέος σταθμός; Θα υπάρχει συμμετοχή του Δήμου στη διοίκηση; Με συμπλήρωση της τελευταίας στιγμής έγινε μια προσπάθεια να διατυπωθεί πως η επιτροπή παρακολούθησης του έργου (η οποία σημειωτέον αποτελείται από δυο εκπροσώπους της Μητρόπολης και έναν του Δήμου) θα είναι αρμόδια και για τη λειτουργία του τα επόμενα 25 ή 50 χρόνια.

Βούρος: «Ιδεολογικές οι διαφορές»

Αν και το Δημοτικό Συμβούλιο έγινε σε ήπιους γενικά τόνους, τόσο ο δήμαρχος όσο και άλλα μέλη της διοίκησης που μίλησαν (αλλά και ο κ. Τομπούλογλου) προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις αντιδράσεις με… ιδεολογικά κριτήρια.

Δεν μπόρεσαν όμως να απαντήσουν στον καταιγισμό καταδικαστικών ψηφισμάτων από φορείς της πόλης. Εκτός από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει οι δυο σύλλογοι των εκπαιδευτικών (Γ’ ΕΛΜΕ και «Αριστοτέλης»), η Ένωση Γονέων (εκπρόσωπός της μίλησε στη συνεδρίαση), η Ομάδα Γυναικών ΟΓΕ (εκπρόσωπός της μίλησε επίσης στη συνεδρίαση), το Σωματείο Συνταξιούχων της πόλης. Επίσης όλοι οι εργαζόμενοι παιδαγωγοί του Δήμου.

Ο Λιβανέζος χορηγός

Η συζήτηση είχε και μια αποκάλυψη. Το όνομα του χορηγού που θα βάλει τα χρήματα για την ανέγερση του Σταθμού. Είναι κάποιος κύριος Χιούι, ένας Λιβανέζος χριστιανός όπως διευκρίνισε ο κ. Τομπούλογλου, ο οποίος έχει κάνει και άλλες χορηγίες στη Μητρόπολη.

Πάντως η σύμβαση αναφέρει γενικά ως πηγές χρηματοδότησης από κρατικούς φορείς και ευρωπαϊκά προγράμματα, μέχρι δωρεές και χορηγίες. Άλλη μια ασάφεια που κάνει την σύμβαση παραχώρησης εντελώς έωλη και αδιαφανή.

Η ψηφοφορία

Υπέρ της σύμβασης ψήφισαν οι 10 σύμβουλοι της παράταξης Βούρου συν τον Χ. Κοπελούσο, ο κ. Κωνσταντινίδης, οι 3 σύμβουλοι της παράταξης Τομπούλογλου, ο Θ. Λέκκας, ο Π. Λαζαρίδης και η ανεξάρτητη Σ. Αλεφραγκή.

Οι 6 σύμβουλοι της Δύναμης Πολιτών (απουσίαζε η κ. Παπαλουκά) ψήφισαν πρόταση που κατέθεσε ο κ. Βασιλόπουλος* για την από κοινού διεκδίκηση της άμεσης ανέγερσης του 3ου Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού.

Κατά της σύμβασης ψήφισαν επίσης: οι 3 εναπομείναντες σύμβουλοι της παράταξης Γρετζελιά, οι 3 σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Α. Γούλας και ο Γ. Ουσταμπασίδης.

*H πρόταση που κατέθεσε η Δύναμη Πολιτών:

«Προτείνουμε ο Δήμος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο να αγωνιστούμε μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα και το γονεϊκό κίνημα για την εξεύρεση χρηματοδότησης και την ανέγερση δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού στο πάρκο Μουστακλή, υλοποιώντας τις υπάρχουσες μελέτες του Δήμου».

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *