Διαμαρτύρεται ο Σύλλογος Ποντίων επειδή δεν κλήθηκε στην κατάθεση στεφάνων από το Δήμο

Λόγω των περιοριστικών μέτρων, η φετινή επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων γιορτάστηκε χθες 19 Μαΐου χωρίς την καθιερωμένη εκδήλωση. Παρόλα αυτά το γραφείο τύπου του Δήμου δημοσιοποίησε φωτογραφίες από κατάθεση στεφάνων του Δημάρχου και άλλων μελών της διοίκησης στο μνημείο του Πάρκου Μικρασιατών. Προφανώς για την άτυπη αυτή εκδήλωση δεν είχε ενημερωθεί κανείς άλλος θεσμικός παράγοντας της πόλης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις.

Ο Σύλλογος Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης» μας κοινοποίησε επιστολή που απέστειλε προς τον δήμαρχο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τα μέλη του Δ.Σ., με την οποία εκφράζει την έκπληξή του που δεν κλήθηκε στην παραπάνω κατάθεση στεφάνων:

Κύριε Δήμαρχε,
Κύριε πρόεδρε του Δ.Σ.
Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι

Η 19η Μαΐου, αποτελεί την πιο σημαντική ημέρα για εμας τους Πόντιους, καθώς τιμούμε τη μνήμη των 353.000 γενοκτονημένων προγόνων μας από το Τουρκικό κράτος. Η Γενοκτονία αποτελεί ένα έγκλημα κατά τις ανθρωπότητας, και με τις δράσεις μας αυτή τη μέρα, ζητάμε αναγνώριση του εγκλήματος από την Τουρκική κυβέρνηση, αλλά και Παγκόσμια, για να μην ξανασυμβούν άλλες γενοκτονίες.

Κάθε χρόνο, συμμετέχουμε ανελειπώς στις εκδηλώσεις μνήμης, είτε σε τοπικό, είτε σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι δράσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν ομιλίες, επιμνημόσυνες δεήσεις, καθώς και τις κεντρικές εκδηλώσεις και την καθιερωμένη πορεία στο Σύνταγμα, προς την Τουρκική πρεσβεία. Δυστυχώς φέτος, λόγω της πανδημίας του Covid-19 δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την ιερή υποχρέωση που έχουμε σαν σύλλογος και σαν Πόντιοι ατομικά. Η θλίψη μας είναι μεγαλύτερη διότι δεν μπορούμε να αποδώσουμε την οφειλόμενη ευγωνμοσύνη και τιμή προς τους αδικοχαμένους προγόνους μας.

Μέσω των ΜΜΕ, την τηλεόραση και το διαδίκτυο, έγινε φέτος, 100+1 χρόνια μετά το έγκλημα, μία προσπάθεια για να μην περάσει απαρατήρητη αυτή η σημαντική μέρα. Προς μεγάλη μας έκπληξη, όμως, διαπιστώσαμε ότι η Δημοτική Αρχή και εσείς καταθέσατε στεφάνι τιμώντας την ημέρα αυτή και σύμφωνα με την υποχρέωση του Δήμου, χωρίς την παρουσία έστω ενός ατόμου από το Δ.Σ. Συλλόγου μας.

Αυτή η κίνησή σας μοιάζει σαν μία βεβιασμένη υποχρεωτική ενέργεια, αγνοώντας την ύπαρξη και τη συνεργασία μας. Μία συνεργασία που εμείς σαν παραδοσιακός πολιτιστικός σύλλογος δεν αρνηθήκαμε για οποιοδήποτε πολιτιστική εκδήλωση με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, από το έτος ίδρυσης μας, το 1978, μέχρι και σήμερα.

Εμείς ήμασταν και θα είμαστε ανοικτοί σε κάθε δημοτική αρχή, κάτι που θα διαπιστώσετε ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν, όπου θα δείτε τι έχει προσφέρει ο σύλλογός μας, στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και όχι μόνο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την διάσωση και διάδοση της Ποντιακής παράδοσης, και θα δίνουμε το παρών όποτε μας ζητηθεί.

Η Πρόεδρος Κλέα Ανθρωπέλου

Η Γραμματέας Χριστίνα Μαρούλη

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *