Τραπεζάκια παντού, έως και τριπλασιασμός στην κατάληψη υπαίθριων χώρων

Πρόσθετα τραπεζάκια έξω, παντού και… παντός καιρού! Σε πεζοδρόμια, πλατείες, ακόμα και στο οδόστρωμα θα μπορούν έως και τον χειμώνα να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ – καφετέριες κ.λπ.) με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο τον περιορισμό των οικονομικών ζημιών από τα υποχρεωτικά μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού.

Η κατάληψη επιπλέον δημόσιου χώρου με τραπεζοκαθίσματα ξεπερνά όποια χαρακτηριστικά προσωρινότητας. Αν και οι αρχικές κυβερνητικές δεσμεύσεις μιλούσαν για έκτακτα μέτρα, τα καταστήματα θα μπορούν να εκμεταλλεύονται εμπορικά επιπρόσθετο δημόσιο χώρο μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών (σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που εκτιμάται να τεθεί προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα) θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η τροπολογία δίνει ουσιαστικά δύο βασικές επιλογές στους δήμους για να ανακουφίσουν τα ΚΥΕ από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης: να παραχωρήσουν επιπλέον δημόσιο χώρο για τραπεζοκαθίσματα δωρεάν –χωρίς δηλαδή επιπλέον επιβάρυνση δημοτικών τελών– και, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να τους μειώσουν τα τέλη έως κατά 50% μέχρι το τέλος του έτους.

Μάλιστα, οι δήμοι αποκτούν τη δυνατότητα –υπό ορισμένες προϋποθέσεις– να πεζοδρομούν για ορισμένες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα δρόμους των πόλεων προκειμένου να παραχωρήσουν περισσότερο χώρο για τραπεζοκαθίσματα, είτε να δημιουργούν διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή δρόμους ήπιας κυκλοφορίας οχημάτων.

Κοινόχρηστοι χώροι

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία:

■ Ο επιπλέον κοινόχρηστος χώρος που θα μπορούν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες –κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου– να παραχωρούν ατελώς στα ΚΥΕ θα μπορεί «να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης, και πάντως όχι τριπλάσιος από την αρχική παραχώρηση», είναι η διατύπωση-λάστιχο της τροπολογίας.

■ Στον επιπλέον χώρο που πρόκειται να παραχωρηθεί τα ΚΥΕ απαγορεύεται να τοποθετήσουν μόνιμες ή προσωρινές σταθερές κατασκευές και ηχεία.

■ Σε κάθε περίπτωση κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων θα πρέπει να εξασφαλίζεται ελεύθερος χώρος για πεζούς πλάτους 1,5 μέτρου (παρότι οι υγειονομικές συστάσεις απαιτούν ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ ανθρώπων και ενώ οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν την κυβερνητική ρύθμιση να προβλέπει χώρο τουλάχιστον 1,8 μέτρου για πεζούς) και να μην επικαλύπτονται οι οδηγοί όδευσης τυφλών.

■ Τραπεζοκαθίσματα θα μπορούν να αναπτύσσονται και σε δρόμους, έπειτα από γνώμη της αρμόδιας αστυνομικής αρχής. Σε καμία περίπτωση δεν θα εμποδίζονται χώροι στάθμευσης, αναφέρει η τροπολογία.

■ Οι δήμοι –συγκεκριμένα οι Επιτροπές Ποιότητας Ζωής– θα μπορούν να απαγορεύουν την κυκλοφορία οχημάτων σε δημοτικές οδούς, είτε για μερικές ώρες είτε για όλη την ημέρα, για να δημιουργήσουν προσωρινούς διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή να διαμορφώσουν περιοχές και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας (με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί μελέτη της δημοτικής τεχνικής υπηρεσίας. Και αυτές οι αποφάσεις θα μπορούν να ισχύσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

■ Οι δήμαρχοι θα μπορούν με αποφάσεις τους να συγκροτούν συνεργεία ελέγχου για την τήρηση της νομοθεσίας από τα ΚΥΕ. Οι παραβάτες θα δέχονται πρόστιμο ανάλογα με τον χώρο που εκμεταλλεύονται παρανόμως και αν βεβαιωθεί δεύτερη παράβασή τους εντός τριμήνου, θα επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου και τρίμηνη διακοπή λειτουργίας του καταστήματος.

Δημόσιος χώρος

Η τροπολογία δίνει στις δημοτικές αρχές ένα γενικό πλαίσιο. Το πώς τελικά θα εφαρμοστεί η ρύθμιση σε πόλεις και γειτονιές, δηλαδή ποια ΚΥΕ θα απλώσουν τραπεζοκαθίσματα σε περισσότερο δημόσιο χώρο και ποια θα τύχουν ελαφρύνσεων από δημοτικά τέλη, θα καθοριστεί από τις αποφάσεις των κατά τόπους δήμων.

Με την έναρξη της σχετικής συζήτησης, αρκετοί δήμαρχοι έδειξαν να κατανοούν ότι με τις αποφάσεις τους πρέπει να μεριμνήσουν και για το δικαίωμα στον δημόσιο χώρο, στον οποίο οι πολίτες βρήκαν μια διέξοδο διαφυγής από τις στρεσογόνες συνθήκες της καραντίνας. Αλλωστε, μπορεί να αποδειχθεί πολιτικά κοστοβόρα για τους δημάρχους μια λογική εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου.

Δεν λείπουν παράλληλα οι προειδοποιήσεις από πλευράς αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι η κυβερνητική προωθούμενη ρύθμιση ανοίγει μια κερκόπορτα συναλλαγής μεταξύ δημοτικών αρχών με επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης, σε βάρος του δημόσιου χώρου.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να στηριχτούν καταστήματα και να προστατευτούν θέσεις εργασίας, εκφράζουν την άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο να ενισχυθούν οικονομικά τα ΚΥΕ με απαλλαγή τελών και δωρεάν χρήση του κοινόχρηστου χώρου που ήδη αξιοποιούν, μέχρι το τέλος του έτους.

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών, του Στέργιου Ζιαμπάκα

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *