Πώς θα (επανα)λειτουργεί το Γυμνάσιο Ν. Χαλκηδόνας

Από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Νέας Χαλκηδόνας, λάβαμε την παρακάτω ενημέρωση της διεύθυνσης και του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου, που απευθύνεται στους γονείς και αφορά την επανέναρξη των μαθημάτων από αύριο Δευτέρα 18 Μαΐου.

Αγαπητοί Γονείς,

Σε απάντηση της επιστολής σας, ευχόμαστε σε σας και τα παιδιά υγεία, δύναμη και κουράγιο για να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία σ’ αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο που βιώνουμε.

Μετά από τη σημερινή συνεδρίαση του συλλόγου καθηγητών του σχολείου μας, της οποίας αντικείμενο ήταν ο τρόπος λειτουργίας του σχολείου κατά την περίοδο της επανέναρξής του από Δευτέρα 18-5-2020 και έως το πέρας του σχολικού έτους, κρίνουμε απαραίτητο να σας ενημερώσουμε για τις αποφάσεις που λάβαμε και οι οποίες ακολουθούν τις σχετικές υποδείξεις του ΥΠΑΙΘ και του ΕΟΔΥ.

ΘΕΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Όπως ήδη γνωρίζετε, οι μαθητές θα προσέρχονται στο σχολείο εκ περιτροπής, μέρα παρά μέρα. Γι’ αυτό το λόγο, τα υπάρχοντα τμήματα έχουν χωριστεί σε δύο υποτμήματα, κατ’ αλφαβητική σειρά. Οι μισοί μαθητές, του πρώτου υποτμήματος, θα προσέλθουν στο σχολείο τη Δευτέρα 18 Μαΐου και στη συνέχεια την Τετάρτη και την Παρασκευή της ίδιας εβδομάδας. Οι υπόλοιποι μαθητές, του δεύτερου υποτμήματος, θα προσέλθουν την Τρίτη και την Πέμπτη. Την επόμενη εβδομάδα (18 – 22 Μαΐου), η σειρά προσέλευσης θα αντιστραφεί. Οι γονείς έχουν ήδη ενημερωθεί με e mail μέσω του myschool σχετικά με τα παιδιά που περιλαμβάνονται στο πρώτο και το δεύτερο υποτμήμα. Για όσους δε διαθέτουν mail, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία.

Καθημερινά, το σχολείο θα λειτουργεί χωρισμένο σε δύο ομάδες τμημάτων , τα οποία θα έχουν διαφορετικό ωράριο. Στην ομάδα Α ανήκουν τα υποτμήματα των τμημάτων Α1, Α2, Α3, Β1, Β2, που βρίσκονται στον πρώτο όροφο και στην ομάδα Β τα υποτμήματα των τμημάτων Β3, Γ1, Γ2, Γ3 που βρίσκονται στον δεύτερο όροφο καθώς και του Β4 που βρίσκεται στο ισόγειο. Με βάση αυτό το παράλληλο ωράριο, τα διαλείμματα περιορίζονται σε τρία 15λεπτα για το επτάωρο, ενώ οι υπόλοιπες διδακτικές ώρες θα γίνονται χωρίς διάλειμμα, με εναλλαγή των καθηγητών στην αίθουσα. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση του προαυλίου από την ταυτόχρονη έξοδο όλων των μαθητών κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Κοινή ώρα έναρξης όλων των τμημάτων εξακολουθεί να είναι η 8.15 π.μ.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου θα διαμορφωθεί ως εξής:

Για να αποφευχθεί πιθανή σύγχυση, το κουδούνι δε θα χτυπάει για όλα τα διαλείμματα και τις αλλαγές μαθημάτων (στον παραπάνω πίνακα, με το κ δίπλα στις ώρες λήξης των μαθημάτων συμβολίζεται το χτύπημα του κουδουνιού). Οι καθηγητές θα είναι υπεύθυνοι για την έξοδο των μαθητών για διάλειμμα. Για την αποφυγή συνωστισμού, κανένας μαθητής δε θα σηκώνεται από τη θέση του και δε θα βγαίνει από την αίθουσα για διάλειμμα εάν πρώτα δεν το επιτρέψει ο καθηγητής. Οι μαθητές θα βγαίνουν με τάξη, ο ένας πίσω από τον άλλο, από τις αίθουσες, υπό την επίβλεψη του καθηγητή. Οι καθηγητές που δεν έχουν αλλαγή μαθήματος, θα συνοδεύουν τους μαθητές στις σκάλες και θα τους επιτηρούν στο προαύλιο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Παρόμοια, όταν τελειώσει το διάλειμμα, οι καθηγητές της επόμενης ώρας που δεν έχουν αλλαγή μαθήματος, θα συνοδεύουν τα τμήματα στις αίθουσες. Κατά την αλλαγή μαθημάτων χωρίς διάλειμμα, κανένας μαθητής δε θα πρέπει να μετακινείται.

Η έξοδος των μαθητών στο προαύλιο θα γίνεται με σειρά. Η Β΄ τάξη θα κατεβαίνει από τις σκάλες στα αριστερά του κτηρίου (του κυλικείου) και θα βγαίνει από την αριστερή είσοδο δίπλα στο κυλικείο, η οποία θα παραμένει ανοικτή, ενώ η Α΄ και η Γ΄ τάξη από τις κεντρικές σκάλες και την κεντρική είσοδο. Η ίδια σειρά θα διατηρείται και κατά την άνοδο των μαθητών στις αίθουσές τους. Κατά την άνοδο και την κάθοδο στις σκάλες, ο κάθε μαθητής θα πρέπει να καταλαμβάνει ένα σκαλοπάτι και μεταξύ δύο μαθητών θα μεσολαβούν δύο σκαλοπάτια. Κανένας δεν πρέπει να τρέχει στις σκάλες.

Στο προαύλιο η κάθε τάξη θα βρίσκεται σε διαφορετικό χώρο. Η Α΄ τάξη και η Γ΄ τάξη θα καταλαμβάνουν το επάνω προαύλιο (γήπεδο μπάσκετ) και η Β΄ τάξη το κεντρικό. Αλλαγές χώρου θα γίνονται μόνο όταν στο επάνω προαύλιο διεξάγεται μάθημα Φυσικής Αγωγής και κατόπιν υπόδειξης των εφημερευόντων καθηγητών.

Το μάθημα της Πληροφορικής θα διεξάγεται κανονικά στο εργαστήριο Πληροφορικής. Τα μαθήματα της Τεχνολογίας, των Καλλιτεχνικών και των Ξένων Γλωσσών θα γίνονται στις αίθουσες των τμημάτων. Το μάθημα Φυσικής με την κυρία Καραμαρλή θα πραγματοποιείται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ισόγειο. Κανένα μάθημα δε θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του πρώην Λυκείου, το οποίο θα παραμείνει κλειστό ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη απολύμανση των χώρων κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Για την εξασφάλιση της υγιεινής των χώρων, κατά τη διάρκεια του μαθήματος κανένας μαθητής δε θα πρέπει να βγαίνει από την αίθουσα. Γι’ αυτό, συστήνουμε να έχετε προνοήσει ώστε οι μαθητές να έχουν μαζί τους μπουκάλι με νερό, δεδομένου ότι το κυλικείο δε θα λειτουργεί. Η μετάβαση στην τουαλέτα επιτρέπεται μόνο για πολύ επείγουσα ανάγκη, αφού πρώτα ο/η μαθητής/τρια περάσει από το γραφείο για να ενημερώσει τη διεύθυνση. Στην τουαλέτα θα μπαίνει ένας ένας κατά τα διαλείμματα. Προβλέπεται παρουσία επιτηρητή εκπαιδευτικού στο διάδρομο του ισογείου, όπου βρίσκονται οι τουαλέτες, ώστε να διασφαλιστεί το παραπάνω μέτρο.

Επιπλέον, για την αποφυγή συνωστισμού, αλλά και για τον αποτελεσματικότερο αερισμό των αιθουσών, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι αίθουσες δεν θα κλειδώνονται στα διαλείμματα. Συστήνουμε στα παιδιά να μην φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα αξίας και να προσέχουν τα προσωπικά τους είδη, ώστε να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα κλοπής.

Στο προαύλιο θα λειτουργούν μόνο δύο βρύσες, σε απόσταση, μπροστά από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αυστηρά για αναγόμωση των ατομικών μπουκαλιών των μαθητών. Οι βρύσες πίσω από το θεατράκι θα είναι κλειστές, επειδή η επιτήρηση του συγκεκριμένου χώρου δεν είναι εύκολη. Για λόγους υγιεινής, απαγορεύεται αυστηρά να πίνουν οι μαθητές νερό από τις βρύσες με το στόμα.

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

  • Οι τουαλέτες του ισογείου είναι εξοπλισμένες με κρεμοσάπουνο σε ντισπένσερ καθώς και με χαρτί κουζίνας σε ειδικό πλαστικό ρολό.
  • Σε όλες τις αίθουσες υπάρχουν θρανία με αντισηπτική λοσιόν, ώστε τα παιδιά, κατά την είσοδό τους στην αίθουσα, να απολυμαίνουν τα χέρια τους.
  • Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων όλες οι αίθουσες που θα αδειάζουν θα καθαρίζονται με αντισηπτικό διάλυμα. Οι τουαλέτες θα καθαρίζονται πριν και μετά από κάθε διάλειμμα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και σε τακτά χρονικά διαστήματα θα καθαρίζονται με αντισηπτικό διάλυμα τα πόμολα των εισόδων και των αιθουσών.
  • Όλοι οι χώροι όπου διεξάγονται μαθήματα, αλλά και τα γραφεία, θα απολυμαίνονται και θα σφουγγαρίζονται μετά το πέρας των μαθημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Ο σύλλογος διδασκόντων, στη σημερινή του συνεδρίαση, τάχθηκε ομόφωνα ενάντια στην απόφαση – σύσταση του ΥΠΑΙΘ για μετάδοση των μαθημάτων σε ζωντανή ροή μέσω του διαδικτύου, θεωρώντας την αντιπαιδαγωγική και επικίνδυνη. Κρίνει ότι το μέτρο αυτό ευτελίζει και αλλοιώνει την εκπαιδευτική διαδικασία καθώς επιτρέπει, ουσιαστικά, με τις δυνατότητες που η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει, την αδιάκριτη μαγνητοσκόπηση, διανομή αλλά και διαστρέβλωσή της, ενώ ταυτόχρονα εκθέτει παιδιά και εκπαιδευτικούς σε κοινή θέα. Ο σύλλογος δηλώνει ότι κανένας εκπαιδευτικός του σχολείου δε θα προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Ταυτόχρονα, οι καθηγητές δηλώνουν πρόθυμοι να υποστηρίξουν τα παιδιά που για λόγους ανωτέρας βίας αδυνατούν να προσέλθουν στο σχολείο, μέσω της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (ηλεκτρονική τάξη, mail κ.α) ενημερώνοντάς τα για τα μαθήματα και τις εργασίες και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στέλνοντας ηλεκτρονικά τις εργασίες τους και εκφράζοντας τις απορίες τους.

Τέλος, η διεύθυνση του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν για άλλη μια φορά τη συμπαράστασή τους σε όλους τους γονείς και τα παιδιά, αλλά και την πρόθεσή τους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτή η δύσκολη περίοδος έως το τέλος του σχολικού έτους να περάσει εποικοδομητικά και με ασφάλεια.

Από τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Διδασκόντων του Γυμνασίου Νέας Χαλκηδόνας

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *