Δυσανεξία στην αλήθεια από μια ανίκανη διοίκηση

Εδώ και λίγες μέρες έχει τεθεί σε δημόσια συζήτηση, με ανορθόδοξο είναι η αλήθεια τρόπο, το θέμα του 3ου Παιδικού Σταθμού Νέας Φιλαδέλφειας. Χωρίς διαβούλευση, σε περίοδο μέτρων αποστασιοποίησης, χωρίς καμιά δημόσια ανακοίνωση, η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να παγώσει τη διαδικασία κατασκευής ενός σύγχρονου ιδιόκτητου σταθμού. Κι όχι μόνο. Προσπαθεί με fast track διαδικασίες να εκχωρήσει το οικόπεδο που προορίζεται γι αυτό το σταθμό για 25 + 25 χρόνια, δεσμεύοντας τις επόμενες πέντε (5!) έως έντεκα (11!) διοικήσεις του Δήμου.

Στο δημόσιο διάλογο έχουν τεθεί μια σειρά ερωτήματα γύρω από την επιδίωξη αυτή της διοίκησης, με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, με τοποθετήσεις πολιτικών και δημοτικών δυνάμεων και φορέων. Κανείς από τη δημοτική αρχή δεν έχει βγεί δημόσια να εξηγήσει γιατί σχεδιάζει αυτή την εκχώρηση. Απλά φέρνουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αγνοώντας προκλητικά την αντιπολίτευση, η οποία στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου θέτει μια σειρά ζητήματα:

Δεν τους αρκεί όμως αυτό. Ο Γιάννης Βούρος έχει εξαπολύσει τα «δημοσιογραφικά παπαγαλάκια» με τα οποία πολιτεύεται αυτούς τους 9 μήνες για να στήσει (αυτός, ο οπαδός της… συναίνεσης) σκηνικό διχασμού, στοχεύοντας στο θρησκευτικό συναίσθημα. Δεν διστάζει να εκθέτει την ίδια την τοπική εκκλησία και την ηγεσία της στήνοντας ψεύτικες αντιπαραθέσεις, για να καλύψει την αδράνεια και την ανικανότητα της διοίκησής του να βρει λύσεις χρηματοδότησης σε ένα υπερώριμο σχέδιο κατασκευής ιδιόκτητου σταθμού στη Βόρεια Νέα Φιλαδέλφεια, που θα λύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την χρόνια έλλειψη θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ως γνώστης του star system ο κ. Βούρος παίζει πολύ καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι, διοχετεύοντας φωτογραφίες από συναντήσεις του με υπουργούς και επικεφαλής οργανισμών, όπως η πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών (φωτογραφία), όπου προφανώς δεν επετεύχθη καμιά χρηματοδότηση κανενός έργου. Η εγκατάλειψη του σχεδίου κατασκευής δημοτικού παιδικού σταθμού στο πάρκο Μουστακλή αποδεικνύει ότι όλες αυτές οι συναντήσεις και τα δελτία τύπου ήταν κενά περιεχομένου.

Αντί να διεκδικήσει από τους υπουργούς που περιέφερε στην πόλη μας κατά την προεκλογική περίοδο (αυτός και οι σύμβουλοί του) λύση σε χρόνια προβλήματα του Δήμου, αντί να υλοποιήσει τις έτοιμες εγκεκριμένες μελέτες που παρέλαβε και να αξιοποιήσει το δυναμικό του Δήμου για να εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα που τρέχουν έργα, όπως η κατασκευή του σταθμού, προχωρά σε εκχώρηση περιουσίας, απεμπολώντας όχι μόνο σημερινές αλλά και μελλοντικές δυνατότητες υλοποίησης του έργου.

Η επιδίωξη της Μητρόπολης να αποκτήσει ένα δικό της βρεφονηπιακό σταθμό στην πόλη, στο πλαίσιο του κοινωνικού της έργου είναι ευπρόσδεκτη. Θα μπορούσε το αίτημα της εκκλησίας για εξεύρεση χώρου να συζητηθεί με όλες τις πολιτικές παρατάξεις και να βρεθεί μια συναινετική λύση, αμοιβαία επωφελής και για τις δυο πλευρές. Αντ’ αυτού ο κ. Βούρος και η παρέα του χρησιμοποιούν ένα σχέδιο της εκκλησίας για να ξεφορτωθούν από τις πλάτες τους το… βάρος κατασκευής του 3ου Παιδικού Σταθμού και να οικειοποιηθούν μελλοντικά ένα έργο που θα έχουν χρηματοδοτήσει και κατασκευάσει άλλοι.

Μέχρι σήμερα όλες οι δημοτικές αρχές που πέρασαν από την πόλη είχαν ως στόχο τους την αύξηση των δημόσιων υποδομών εκπαίδευσης και στον ένα ή τον άλλο βαθμό συνέβαλαν στο να εξασφαλιστούν και να κατοχυρωθούν χώροι, να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν σχέδια. Ο κ. Βούρος επανέκαμψε μετά από τρεις δεκαετίες στη γενέτειρά του για να γίνει ο πρώτος δήμαρχος που θα βάλει την υπογραφή του στην απομείωση της περιουσίας που διαθέτει ο Δήμος, θυσιάζοντας μια δομή προσχολικής αγωγής.

Όσο κι αν προσπαθούν να συσκοτίσουν τα γεγονότα και να προβοκάρουν κάποιοι επίδοξοι δημοσιογραφίσκοι, ο κ. Βούρος δεν θα αποφύγει να απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται από πολίτες και συλλογικότητες. Ας βγει να μιλήσει ανοικτά στην κοινωνία κι ας… μαζέψει τα «παπαγαλάκια» του. Ας σταματήσει να δημιουργεί διχασμό στην κοινωνία και ας φροντίσει να συνεννοηθεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να βρει συμφέρουσες λύσεις για την πόλη.

Γιώργος Κατερίνης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *