Όταν πλαστογραφείται μια απόφαση…

Γράψαμε νωρίτερα το αποτέλεσμα της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου χθες 11/5. Μια συνεδρίαση, στην οποία υποχρεώθηκε η διοίκηση μετά από έγγραφο αίτημα 15 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Κι ενώ η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, διήρκεσε πεντέμιση ώρες και μετά από όλη αυτή την ενδελεχή συζήτηση πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία με συγκεκριμένα κείμενα που κατατέθηκαν αφενός από τη Λαϊκή Συσπείρωση και αφετέρου από τον δήμαρχο, όπου το αποτέλεσμα ήταν 17 -13 υπέρ του κειμένου της ΛΑΣΥ, έρχεται η διοίκηση και κάνει ερμηνεία της απόφασης που ψηφίστηκε!

Δεν μπήκε, λένε σε ψηφοφορία, όλο το πλαίσιο των 5 σημείων, αλλά μόνο 3, γιατί τα άλλα δυο δεν ανήκουν στην… αρμοδιότητα του Δ.Σ. Αν το θέμα της ανάθεσης υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου, δεν ανήκει στην αρμοδιότητα των αιρετών οργάνων, αλλά του δημάρχου (!) τότε γιατί ήρθε το θέμα προς ψήφιση στα κοινοτικά συμβούλια, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο; Είναι ή όχι ανώτατο όργανο του Δήμου το Δημοτικό Συμβούλιο; Η παράταξη Βούρου θεωρεί ότι η λειτουργία του Δ.Σ. είναι περίπου διακοσμητική;

Κι επειδή με την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου γίνεται προσπάθεια να παρουσιασθεί το… άσπρο – μαύρο: Ποιος σέβεται τις διαδικασίες; Αυτοί που ζητούν και επιβάλλουν συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ή αυτοί που δεν έχουν συγκαλέσει εδώ και 50 μέρες ούτε ένα συμβούλιο, προτιμώντας να λειτουργούν με απευθείας αναθέσεις, μυστικές διαβουλεύσεις και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις;

Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση του Δήμου και όποιος καταλάβει, κατάλαβε:

Σε ακόμη μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου «γίναμε θεατές» του ίδιου «έργου». Η αντιπολίτευση προσπαθεί με κάθε ανύπαρκτο πρόσχημα να μπλοκάρει την λειτουργία υπηρεσιών του Δήμου, κάτι που επηρεάζει όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τον κάθε πολίτη, την εύρυθμη λειτουργία της πόλης μας.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να  ενημερώσουμε τους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, συγκεκριμένα και με στοιχεία για να γνωρίζουν τις διαδικασίες που προσπαθεί (ανεπιτυχώς τις περισσότερες φορές) να «επιβάλει» το ανομοιογενές «ιδεολογικά», ομοιογενές ως προς τον στόχο παρακώλυσης της λειτουργίας του Δήμου, «μόρφωμα» της αντιπολίτευσης.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης Μαρτίου η αντιπολίτευση του Δήμου καθοδηγούμενη από τον κ. Γρετζελιά, προσπάθησε κάτι πρωτοφανές (!), που προκαλούμε τον οποιονδήποτε να μας φέρει αντίστοιχο παράδειγμα σε οποιονδήποτε άλλο Δήμο της χώρας.

Μέσω μίας πρωτόγνωρης διαδικασίας προσπάθησαν να ανατρέψουν την Ημερήσια Διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία συμπεριλαμβάνονταν θέματα όπως: η 1η υποχρεωτική αναμόρφωση του προϋπολογισμού, του τεχνικού προγράμματος και του Ο.Π.Δ. (βασικών εργαλείων του Δήμου). Δυστυχώς για αυτούς, ευτυχώς για τη λειτουργία του Δήμου δεν κατάφεραν απολύτως τίποτα.

Παραθέτουμε προς ενημέρωση των συμπολιτών μας, την επίσημη απάντηση που ήρθε μετά από σχετικό ερώτημα της Δημοτικής μας Αρχής από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«…Κατά την άποψή μας, από τα ανωτέρω συνάγεται ότι θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης που εισάγεται για συζήτηση δεν μπορεί να αναφέρεται σε άλλο θέμα που έχει ήδη εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη (δηλαδή, αναφορικά με την προκειμένη υπόθεση, ένα θέμα που εισάγεται προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου δεν μπορεί να αφορά στην αναβολή της συζήτησης άλλου θέματος που έχει ήδη εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου). Τούτο επειδή ο νομοθέτης παρέχοντας τη δυνατότητα θέσης θεμάτων προς συζήτηση εκτός της ημερήσιας διάταξης, την οποία όπως προαναφέρθηκε κυριαρχικά συντάσσει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ενδοστρεφή αντίθεση μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται στο δημοτικό συμβούλιο. Ακολούθως, και για τον επιπλέον λόγο, διότι κατά τη ψηφοφορία επί του θέματος που περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη δίδεται η δυνατότητα καταψήφισής του από τους δημοτικούς συμβούλους που τυχόν επιθυμούν την αναβολή του θέματος…».

Είναι πασιφανές από τα παραπάνω πως από τη μία επιθυμούν να μπλοκάρουν τη λειτουργία του Δήμου, αλλά από την άλλη παρουσιάζονται «αδιάβαστοι» ως προς τις διαδικασίες… παρ’ ότι όπου σταθούν και όπου βρεθούν κομπορρημονούν για την εμπειρία τους.

Η ίδια πρακτική και κατά την συνεδρίαση της 11ης Μαΐου που προκλήθηκε μετά από σχετικό αίτημα της παράταξης του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση», αίτημα το οποίο συνυπέγραψε η παράταξη του κ. Τομπούλογλου, αλλά και η παράταξη του πρώην Δημάρχου κ. Βασιλόπουλου. Αυτή την φορά «καταγγέλλουν» την προσπάθεια της Δημοτικής μας Αρχής να απολυμάνει και να πλύνει τους κάδους απορριμμάτων της πόλης μας με το επιχείρημα… ότι… «επιδιώκουμε να παραδώσουμε στα κρυφά και με συνοπτικές διαδικασίες μέρος της καθαριότητας σε ιδιώτη στο όνομα της πανδημίας του κορωνοϊού», επιχείρημα που έχει καταρριφθεί από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Ηλεκτροφωτισμού Μ. Κουτσάκη.

Μετά την σχετική συζήτηση κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  ο Πρόεδρος έθεσε το θέμα με την πρόταση της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» αφενός, και την πρόταση – ψήφισμα του Δημάρχου αφετέρου σε ταυτόχρονη ψηφοφορία ενώπιον του Σώματος, διευκρινίζοντας ότι δεν εισάγονται προς ψήφιση τα αριθ. 2 και 3 σημεία της κατακλείδας της εισήγησης της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», ήτοι τα σημεία με τα οποία καλείται το Δημoτικό Συμβούλιο να αποφασίσει ότι:

  • «κατεβαίνει άμεσα από την ιστοσελίδα και τα άλλα μέσα του Δήμου η σχετική πρόσκληση
  • ακυρώνει την συνοπτική διαδικασία ανάθεσης με ΑΠ 9075/ 7-5-2020, δεν νομιμοποιεί την πραγματοποίηση σχετικής δαπάνης»,

δεδομένου ότι αυτά ανήκουν εκ του Νόμου στην αρμοδιότητα του Δημάρχου και όχι του Δημοτικού Συμβουλίου και ως εκ τούτου με βάση τις διατάξεις του άρθρου 65 παρ. 1 του Ν. 3852/10 («Καλλικράτης») δεν μπορούν να εισαχθούν στην ψηφοφορία.

Μετά ταύτα, το Δ.Σ. αφού έλαβε υπόψη του τις δύο κατατεθείσες προτάσεις, τα στοιχεία του σχετικού φακέλου και

·        Τις διατάξεις του άρθρου 65 παρ. 1 του Ν. 3852/10 («Καλλικράτης») και αυτές του άρθρου 74 παρ. 2 του Ν. 4555/18 («Κλεισθένης Ι»), όπως ισχύει

·        Τα αριθ. εισ. πρωτ. 8416/23-4-2020, 8674/30-4-2020 και 8675/30-4-2020 έγγραφα των αιτούντων Δημ. Συμβούλων και την υπ΄αριθμ. εισ. πρωτ. 9208/11-5-2020 εισήγηση της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα παρακάτω:

«(17 ΥΠΕΡ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ – 13 ΥΠΕΡ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ)

·  δεν εγκρίνει την παράδοση σε ιδιώτη κανενός τμήματος της καθαριότητας,

· πρέπει ο Δήμος να επισκευάσει άμεσα τα μηχανήματα που ήδη διαθέτει και έχουν πληρώσει οι δημότες,

· ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει άμεσα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού στον τομέα της καθαριότητας».

Ο Δήμαρχος της πόλης μας Γιάννης Βούρος στην τοποθέτησή του είχε εισηγηθεί: 

«Μια διπλή πρόκληση αντιμετωπίζει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και η υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, έχει οδηγήσει τους ΟΤΑ σε αδιέξοδα που σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούν υγειονομικό κίνδυνο. Ιδιαίτερα στους τομείς της καθαριότητας, του πρασίνου και της κοινωνικής πολιτικής. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, αποτελεί μονόδρομο η αναζήτηση λύσεων που εμπλέκουν και τον ιδιωτικό τομέα. Ζητούμε από την Κεντρική Διοίκηση να αυξήσει τις επιχορηγήσεις και να δρομολογήσει τις νόμιμες διαδικασίες ώστε να γίνει δυνατή η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων».

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πέραν από τα προφανή αιτήματα όλων των πλευρών για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επιχειρείται από μέρος της αντιπολίτευσης η παρακώληση των απαραίτητων για την καθημερινότητα όλων μας, ενεργειών της Δημοτικής Αρχής.

Φυσικά όσα τεχνάσματα και αν προσπαθήσουν να εφεύρουν δεν θα σταματήσουν την καθημερινή μας προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Νέα Χαλκηδόνα.

Τα συμπεράσματα εξάγονται εύκολα… και η στόχευση του καθενός είναι προφανέστατη.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *